Share the story

Η Ρουμανία, σε μια κίνηση που δεν συνηθίζεται από τις χώρες που διατηρούν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάλλει κατά της Ελλάδας καταθέτοντας εγγράφως τις παραβιάσεις που έχουν γίνει κατηγορώντας την ουσιαστικά ότι δεν τήρησε την προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης.

Με ακύρωση ουσιαστικά των διατάξεων για τα καπνικά προϊόντα που έφεραν στη Βουλή άρον-άρον μερικές εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Παύλος Πολάκης, φαίνεται ότι ισοδυναμεί η παρέμβαση της Ρουμανίας που αυτό το εξάμηνο έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο υπουργείο Υγείας ότι δεν ακολούθησε την διαδικασία που πρέπει να εφαρμόζουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ για τα άρθρα 96 και 97 του νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο και αφορούν τα καπνικά προϊόντα, όπως έγραψε το Euro2day.gr.

Η Ρουμανία, σε μια κίνηση που δεν συνηθίζεται από τις χώρες που διατηρούν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι υποχρεωμένες να διατηρούν ουδετερότητα, βάλλει κατά της Ελλάδας καταθέτοντας εγγράφως τις παραβιάσεις που έχουν γίνει κατηγορώντας την ουσιαστικά ότι δεν τήρησε την προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης όπως κάνουν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συγκεκριμένες διαταξεις, εκτός από την παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας, έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τον επιστημονικό κόσμο που θεωρούν ότι οι διατάξεις έχουν σημαντικά λάθη και δεν έχουν λάβει υπόψη τους καμία απολύτως διεθνή επιστημονική εξέλιξη.

Το ελληνικό υπουργείο Υγείας είχε υποβάλλει τις σχετικές διατάξεις στην ΕΕ αφού είχε ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή, και μάλιστα με την διαδικασία του επείγοντος που χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις … φυσικών καταστροφών, επιδημιών κ.λπ

Σε αυτή την εμπλοκή με την ΕΕ οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η … απροσεξία υπαλλήλων του υπουργείου να μην ακολουθήσουν την διαδικασία που προβλέπουν οι Βρυξέλλες για διατάξεις νομοσχεδίων που περιλαμβάνουν τεχνικά ζητήματα που ενδιαφέρουν την Κομισιόν και άλλες χώρες-μέλη.

Ο λόγος είναι ότι τα θέματα που άπτονται της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όπως είναι το συγκεκριμένο, χρειάζεται να υποβληθούν για περίοδο τουλάχιστον 3 μηνών στην ειδική πλατφόρμα της ΕΕ (TRIS) ώστε να υπάρξει διαβούλευση, χωρίς να είναι εφικτό να προχωρήσει η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία πριν από την εξάντληση του διαστήματος αυτού.

Πηγή: https://www.euro2day.gr/news/economy/article/1688550/ston-pago-to-nomoshedio-gia-ta-kapnika-proionta-to.html