Share the story

Με περισσότερες από 600 σελίδες, η έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής επιχειρεί να εξετάσει τις συνέπειες των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία για τον πληθυσμό στο σύνολό της. Συνολικά, η NASEM (Εθνική Ακαδημία Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής) παρουσιάζει 47 συμπεράσματα, κατηγοριοποιημένα σε διάφορα επίπεδα στοιχείων, με ισχυρότερα τα “αποδεικτικά συμπεράσματα”.

Σύμφωνα με την έκθεση, “υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι η πλήρης αντικατάσταση των τσιγάρων καύσιμου καπνού από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μειώνει την έκθεση των χρηστών σε πολυάριθμες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που υπάρχουν στα τσιγάρα καύσιμου καπνού”. Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στο ήδη βαρύ σώμα των αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν ότι το άτμισμα είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνο από το κάπνισμα.

Αλλά ίσως το πιο ενδιαφέρον για αυτή την έκθεση είναι ότι μετά από χρόνια σιωπής ένας μεγάλος αμερικανικός επιστημονικός φορέας είπε, και όχι με αβέβαιο τρόπο, αυτό που αναφέρουν εδώ και αρκετό καιρό ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, το Βασιλικό Κολλέγιο Ιατρών, η Βρετανική Ιατρική Ένωση και ένας μεγάλος αριθμός ειδικών για τον καπνό και τη δημόσια υγεία. Οι καπνιστές που μεταβαίνουν στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, μειώνουν την έκθεσή τους στις θανατηφόρες χημικές ουσίες που σκοτώνουν τους μισούς από τους χρόνιους χρήστες τσιγάρων και μπορούν να υπάρξουν τεράστια κέρδη για τη δημόσια υγεία, εάν οι καπνιστές μεταβούν αποκλειστικά από το κάπνισμα στο άτμισμα.

Αυτή η έκθεση σηματοδοτεί μια κρίσιμη διόρθωση σε ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες, που υπήρχαν χρόνια, σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, οι οποίες είχαν δυσμενείς συνέπειες για την κοινή γνώμη.

Το 2012, οι μισοί Αμερικανοί ορθώς πίστευαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή από τα κανονικά τσιγάρα. Έως το 2014, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί στο 43%. Μια δημοσκόπηση το 2016 βρήκε ότι οι μισοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι επιβλαβή για τη δημόσια υγεία και το 60% δήλωσαν ότι πρέπει να μπουν στο ίδιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο με τα τσιγάρα καπνού.

Αυτές οι παρερμηνείες σχετικά με τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να έχουν συνέπειες για την δημόσια υγεία. Αν οι καπνιστές πιστεύουν, λανθασμένα, πως δεν υπάρχει κανένα νόημα να μεταβούν από το κάπνισμα στο άτμισμα, εφόσον είναι και τα δύο εξίσου επικίνδυνα, τότε κάποιος μπορεί να αφήσει πίσω του την ευκαιρία να διακόψει μια και καλή το κάπνισμα και να ζήσει μια μακροβιότερη και υγιέστερη ζωή.

Ένα από τα κορυφαία φιλανθρωπικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, το Cancer Research UK, έχει αναγνωρίσει τα πιθανά οφέλη για την υγεία, δίνοντας στους καπνιστές ακριβείς πληροφορίες για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και ξεκινώντας μια καμπάνια ενημέρωσης, γιατί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα, ενθαρρύνοντας τους να δοκιμάσουν το άτμισμα αν θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα.

“ Το κυριότερο συμπέρασμα για το αμερικάνικο κοινό, είναι ότι τα βασικά αποτελέσματα αυτής της έκθεσης είναι σύμφωνα με αυτά στα οποία έχουν φτάσει σεβαστές οργανώσεις όπως το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών και ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στην Αγγλία”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αμερικανών Ατμιστών, Gregory Conley, μιλώντας στους New York Times .

“Τα ευρήματα της επιτροπής είναι επίσης σύμφωνα με τη στρατηγική νικοτίνης του διευθυντή της FDA Scott Gottlieb, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η συμμετοχή των ενηλίκων καπνιστών σε προϊόντα χαμηλότερου κινδύνου. Μετά την έκθεση αυτή, είναι πιο εμφανές από ποτέ ότι χρειάζεται πραγματική ηγεσία στη δημόσια υγεία για να διασφαλιστεί ότι οι ενήλικες καπνιστές θα έχουν πρόσβαση σε ειλικρινείς πληροφορίες σχετικά με τα πλεονεκτήματα της μετάβασης τους σε προϊόντα χωρίς καπνό”, πρόσθεσε ο Conley.

Η έκθεση περιέχει πλήθος άλλων ευρημάτων, πολλά από τα οποία θα αναφερθούν εσφαλμένα, υπερβολικά ή παρερμηνευμένα. Το άτμισμα είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα που συζητούνται στη δημόσια υγεία και αυτή η έκθεση θα προσθέσει περισσότερα καύσιμα στη συζήτηση αυτή.

Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: κανείς δεν πρέπει να έχει ξανά την ψευδαίσθηση ότι το άτμισμα είναι το ίδιο επικίνδυνο με το κάπνισμα.

Πηγή: http://www.washingtonexaminer.com/landmark-e-cigarette-report-explodes-myth-that-vaping-is-as-toxic-as-smoking/article/2646804

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο KIWI και υγρό αναπλήρωσης LIQUA 4S Hybrid