Share the story

Οι αξιωματούχοι της Δημόσιας Υγείας έχουν εκδώσει δραστικές νέες οδηγίες για να αντικαταστήσουν τα δωμάτια καπνίσματος σε “σαλόνια” ατμίσματος στους θαλάμους και στους χώρους εργασίας.

Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας καλεί επίσης να επιτρέπεται στους ασθενείς να ατμίζουν αν έχουν ιδιωτικό νοσοκομειακό χώρο.

Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ρίχνουν το βάρος τους πάνω στα προϊόντα που λένε ότι θα μπορούσαν να σώσουν περισσότερες ζωές βοηθώντας τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα.

Σκοπός τους είναι να καταστήσουν τους δημόσιους χώρους φιλικούς προς το άτμισμα και να αντικαταστήσουν χώρους καπνίσματος με χώρους που προορίζονται για χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Ο PHE (Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας) επιθυμεί οι ρυθμιστικές αρχές να προχωρήσουν στην έκδοση ιατρικής άδειας, ώστε οι ιατροί γενικής παθολογίας να μπορούν να χορηγούν δωρεάν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Αυτό προκύπτει καθώς οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ανησυχούν γιατί μετά από αύξηση αρκετών ετών, τώρα τα νούμερα του ατμίσματος παραμένουν στάσιμα.

Ο Martin Dockrell, υπεύθυνος ελέγχου του καπνού για τον PHE,δήλωσε: Θα θέλατε να διευκολύνετε τους ανθρώπους να βρουν κάποιο μέρος να πάνε και να μπορούν ατμίσουν.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ένα νοσοκομείο δεν πρέπει να ορίσει μερικές εσωτερικές περιοχές όπου οι ασθενείς και οι επισκέπτες να μπορούν να ατμίσουν.

“Λέμε πως απαγορεύεται το κάπνισμα σε οποιοδήποτε χώρο των νοσοκομείων, απαγορεύεται και στα δωμάτια καπνίσματος. Αυτοί οι χώροι μπορούν να μετατραπούν σε χώρους ατμίσματος και εκεί να επιτρέπεται το άτμισμα”.

“Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζεται το κάπνισμα διαφορετικά από το άτμισμα”.

“Αυτή είναι ήδη η κυβερνητική πολιτική καιμέχρι το τέλος του επόμενου έτους ολόκληρο το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) θα πρέπει να είναι εντελώς απαλλαγμένο από τον καπνό.

Υπάρχουν δύο τινά για να είναι ένα νοσοκομείο απαλλαγμένο από τον καπνό, το ένα δεν επιτρέπει το κάπνισμα στις εγκαταστάσεις, το άλλο βοηθά κάθε καπνιστή να διακόψει το κάπνισμα”.

Η κατευθυντήρια γραμμή προς το άτμισμα έρχεται ως αποτέλεσμα μιας συστηματικής ανασκόπησης μιας σειράς παγκόσμιων μελετών για το κάπνισμα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που δημοσιεύθηκαν σήμερα στο Lancet.

Τα ευρύματα των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από το Κέντρο Μελετών για τον Καπνό και το Αλκοόλ του Ηνωμένου Βασιλείου, το Πανεπιστήμιο Stirling, το Cancer Research UK και το King's College London, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα.

Οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας αναφέρθηκαν σε νούμερα που δείχνουν ότι δύο στους τρεις τακτικούς καπνιστές θα πεθάνουν από αυτή τους τη συνήθεια.

Ο PHE επιβεβαίωσε τα στοιχεία ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν μόλις το 5% του κινδύνου για την υγεία και ότι τα πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι έχουν λιγότερο από το 1% του κινδύνου για καρκίνο.

Ο οργανισμός που είναι αρμόδιος για την υγεία του έθνους εκτιμά ότι οι συσκευές ατμού συμβάλλουν σε τουλάχιστον 20.000 διακοπές καπνίσματος κάθε χρόνο.

Τώρα υπάρχουν τρία εκατομμύρια χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου στη Βρετανία, που αντιπροσωπεύουν το 6% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο PHE επιβεβαίωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν μόλις 5% των συνολικών κινδύνων για την υγεία σε σχέση με αυτό των τσιγάρων και η νέα έρευνα αποδεικνύει ότι έχουν λιγότερο από το 1% του κινδύνου για καρκίνο.

Ο κ. Dockrell συνέχισε: αν έχετε το δικό σας δωμάτιο σε ένα νοσοκομείο, δεν πρόκειται να προκαλέσετε οποιαδήποτε ενόχληση σε κανέναν άλλο από τον ατμό, μπορείτε να φορτίσετε με ασφάλεια το ηλεκτρονικό σας τσιγάρο. Αυτό είναι απόλυτα λογικό.

“Είναι θέμα του κάθε νοσοκομείου να ακολουθήσει τη δική του πολιτική, αλλά ναι, θα τους ενθαρρύνουμε όλους να φτιάξουν τουλάχιστον κάποια μονόκλινα δωμάτια όπου οι άνθρωποι να μπορούν να ατμίσουν. Φυσικά το κάπνισμα απαγορεύεται παντού.

“Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο πως το άτμισμα είναι επιβλαβές. Μπορεί για κάποιους ανθρώπους να είναι ενοχλητικό”

Ο καθηγητής John Newton, διευθυντής για τη βελτίωση της υγείας στο PHE, δήλωσε: “Κάθε λεπτό κάποιος εισάγεται στο νοσοκομείο εξαιτίας του καπνίσματος, με περίπου 79.000 θανάτους ετησίως μόνο στην Αγγλία.

“Η νέα μας αναθεώρηση ενισχύει το συμπέρασμα ότι το άτμισμα εμπεριέχει ένα κλάσμα του κινδύνου από αυτόν του καπνίσματος, είναι τουλάχιστον κατά 95% λιγότερο επιβλαβές, και αμελητέου κινδύνου για τους παρευρισκόμενους”.

“Παρόλα αυτά, περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές είτε πιστεύουν λανθασμένα ότι το άτμισμα είναι εξίσου επιβλαβές με το κάπνισμα είτε απλά δε γνωρίζουν.

“Θα ήταν τραγικό αν χιλιάδες καπνιστές που θα μπορούσαν να διακόψουν το κάπνισμα με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου, το αναβάλλουν λόγω ψευδών φόβων για την ασφάλειά τους”.

Ο καθηγητής Newton είπε ότι οι εργοδότες θα πρέπει να παρέχουν χώρο –είτε εσωτερικό είτε εξωτερικό- για να ατμίζει το προσωπικό.

Πρόσθεσε: “Τα άτομα του προσωπικού θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε χώρους όπου να μπορούν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικά τσιγάρα, αν αυτό προσπαθούν να κάνουν.

Υπάρχουν χώροι όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, αλλά θα πρέπει να επιτρέπεται το άτμισμα γύρω από τους χώρους εργασίας, αλλά όχι και ακριβώς μέσα στο γραφείο τους”.

Παρά την υποστήριξη προς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μερικές μελέτες, συνήθως σε ποντίκια, προτείνουν ότι ενδέχεται να υπάρχουν κίνδυνοι για τις σχετικά νέες συσκευές.

Ωστόσο οι αρμόδιοι του PHE επιμένουν ότι η νικοτίνη δεν είναι επιβλαβής και πως οι δοκιμές που υποδηλώνουν πιθανό κίνδυνο προκύπτουν από χορήγηση υπερβολικά μεγάλων δόσεων νικοτίνης στα τρωκτικά, στις οποίες οι άνθρωποι δε θα εκτίθενται ποτέ.

Η επικεφαλής συγγραφέας Ann McNeil, καθηγήτρια για τον εθισμό του καπνού στο King's College του Λονδίνου και επικεφαλής της έκθεσης, δήλωσε ότι “προκαλεί μεγάλη ανησυχία” το ότι οι καπνιστές ακόμα “δεν έχουν κατανοήσει σωστά” για το τι προκαλεί η βλάβη από το κάπνισμα.

“Όταν οι άνθρωποι καπνίζουν τσιγάρα καπνού, εισπνέουν ένα θανατηφόρο μείγμα από 7.000 συστατικά καπνού, 70 από τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο”, είπε.

“Τα συστατικά του καπνό που προκαλούν τη βλάβη, είτε απουσιάζουν τελείως είτε είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, έτσι είμαστε σίγουροι ότι είναι ουσιαστικά λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα τσιγάρων.

Οι άνθρωποι καπνίζουν για τη νικοτίνη - αλλά αντίθετα από ό, τι πιστεύει η μεγάλη πλειοψηφία, η νικοτίνη προκαλεί αν όχι καθόλου, λίγη βλάβη.

Ο τοξικός καπνός είναι ο ένοχος και είναι η κυρίαρχη αιτία όλων των ασθενειών και των θανάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα”

Ο PHE καλεί την Υπηρεσία Ρυθμίσεων για τα Φάρμακα και την Υγειονομική Περίθαλψη να υποστηρίξει τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων παραχωρώντας άδεια χρήσης στα προϊόντα ως ιατρικά βοηθήματα ώστε να μπορούν να διατεθούν στο NHS.

Προηγούμενα σχέδια για τη συνταγογράφηση ηλεκτρονικών τσιγάρων κατέρρευσαν μετά την εγκατάλειψη του μοναδικού προϊόντος με άδεια χρήσης για ιατρική χρήση.

Η συσκευή eVoke έλαβε έγκριση πριν από δύο χρόνια, αλλά η British American Tobacco, η οποία κατέχει την ιατρική άδεια, δήλωσε ότι το προϊόν είναι απίθανο να «δει το φως της ημέρας» λόγω δυσκολιών στην παραγωγή.

Ο Simon Clark, διευθυντής της ομάδας καπνιστών Forest, δήλωσε: “Χαιρετίζουμε την υποστήριξη του PHE για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά οι περαιτέρω προσπάθειες για την κατάργηση του ειδικού χώρου για το κάπνισμα ή την απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα βρουν σθεναρή αντίσταση”.

Πηγή: https://www.mirror.co.uk/news/politics/hospitals-sell-e-cigarettes-sick-11975398

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο KIWI και υγρό αναπλήρωσης LIQUA 4S Hybrid