Share the story

Η έκθεση καλύπτει θέματα όπως: τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των νέων και των ενηλίκων, τη στάση του κοινού, τον αντίκτυπο στην διακοπή του καπνίσματος, την ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία και τον ρόλο της νικοτίνης. Επίσης επανεξετάζει τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού.

Τα βασικά ευρήματα της ανάλυσης στοιχείων του PHE είναι:

  • Το άτμισμα παρουσιάζει ένα μικρό ποσοστό των κινδύνων που εμπεριέχονται στο κάπνισμα και η πλήρης μετάβαση από το κάπνισμα στο άτμισμα επιφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία
  • Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να συμβάλλουν τουλάχιστον σε 20.000 επιτυχείς νέες διακοπές τσιγάρου ανά έτος και ενδεχομένως σε πολύ περισσότερες.
  • Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέεται με τα βελτιωμένα ποσοστά επιτυχίας διακοπής κατά το τελευταίο έτος και με την επιτάχυνση της μείωσης των ποσοστών καπνίσματος σε ολόκληρη τη χώρα.
  • Πολλές χιλιάδες καπνιστών πιστεύουν λανθασμένα ότι το άτμισμα είναι εξίσου επιβλαβές με το κάπνισμα. Περίπου το 40% των καπνιστών δεν έχουν δοκιμάσει καν ακόμη το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
  • Υπάρχει μεγάλη δημόσια παρεξήγηση σχετικά με τη νικοτίνη. Λιγότερο από το 10% των ενηλίκων κατανοούν ότι οι περισσότερες από τις βλάβες στην υγεία εξαιτίας του καπνίσματος δεν προκαλούνται από τη νικοτίνη.
  • Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια σε μόλις 3 εκατομμύρια.
  • Τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν την ανησυχία ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια πύλη προς το κάπνισμα για του νέους ανθρώπους. Τα ποσοστά καπνίσματος των νέων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να μειώνονται. Η τακτική χρήση είναι σπάνια και περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε όσους έχουν καπνίσει.

Η επανεξέταση των αποδεικτικών στοιχείων από τον PHE έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έκθεση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από τις Εθνικές Ακαδημίες των Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής των ΗΠΑ.Το συμπέρασμά τους σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων διαπιστώνει και αυτό επίσης ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία “τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιθανό να είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή από τα καύσιμα τσιγάρα”.

Ο καθηγητής John Newton, διευθυντής για τη βελτίωση της υγείας στο PHE δήλωσε:

“Κάθε λεπτό κάποιος εισάγεται στο νοσοκομείο εξαιτίας του καπνίσματος, με περίπου 79.000 θανάτους ετησίως μόνο στην Αγγλία.

“Η νέα μας αναθεώρηση ενισχύει το συμπέρασμα ότι το άτμισμα εμπεριέχει ένα κλάσμα του κινδύνου από αυτόν του καπνίσματος, είναι τουλάχιστον κατά 95% λιγότερο επιβλαβές, και αμελητέου κινδύνου για τους παρευρισκόμενους”.

“Παρόλα αυτά, περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές είτε πιστεύουν λανθασμένα ότι το άτμισμα είναι εξίσου επιβλαβές με το κάπνισμα είτε απλά δε γνωρίζουν.

“Θα ήταν τραγικό αν χιλιάδες καπνιστές που θα μπορούσαν να διακόψουν το κάπνισμα με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου το αναβάλλουν λόγω ψευδών φόβων για την ασφάλειά τους”.

Η καθηγήτρια Ann McNeill, επικεφαλής συγγραφέας και Καθηγήτρια για τον Εθισμό στου Καπνού στο King's College του Λονδίνου, δήλωσε:

“Προκαλεί μεγάλη ανησυχία το ότι οι καπνιστές ακόμα δεν έχουν κατανοήσει σωστά για το τι προκαλεί η βλάβη από το κάπνισμα. Όταν οι άνθρωποι καπνίζουν τσιγάρα καπνού, εισπνέουν ένα θανατηφόρο μείγμα από 7.000 συστατικά καπνού, 70 από τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.

“Οι άνθρωποι καπνίζουν για τη νικοτίνη - αλλά αντίθετα από ό, τι πιστεύει η μεγάλη πλειοψηφία, η νικοτίνη προκαλεί αν όχι καθόλου, λίγη βλάβη. Ο τοξικός καπνός είναι ο ένοχος και είναι η κυρίαρχη αιτία όλων των ασθενειών και των θανάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα. Υπάρχει πλέον μια μεγαλύτερη ποικιλία εναλλακτικών τρόπων λήψης νικοτίνης από ποτέ, συμπεριλαμβανομένης της τσίχλας νικοτίνης, του ρινικού σπρέι, των παστίλιων και των ηλεκτρονικών τσιγάρων” .

Η καθηγήτρια Linda Bauld, συγγραφέας και καθηγήτρια της Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Stirling και πρόεδρος στην έρευνα Συμπεριφοράς για την Πρόληψη του Καρκίνου, στο Cancer Research UK δήλωσε:

“Έχει εκφραστεί η ανησυχία ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα οδηγήσει τους νέους ανθρώπους στο κάπνισμα. Ωστόσο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η έρευνα δείχνει σαφώς ότι η τακτική χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των νέων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ παραμένει αμελητέα, λιγότερο από το 1% και το κάπνισμα των νέων συνεχίζει να μειώνεται με ενθαρρυντικό ρυθμό. Πρέπει να παρακολουθούμε από πολύ κοντά αυτές τις τάσεις, αλλά μέχρι στιγμής τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν λειτουργούν ως οδός για το τακτικό κάπνισμα μεταξύ των νέων”.

Η PHE καλεί τους καπνιστές και ορισμένα όργανα να ενεργήσουν βάσει των αποδεικτικών στοιχείων:

Καπνιστές - όποιος έχει αγωνιστεί για τη διακοπή, θα πρέπει να προσπαθήσει να στραφεί σε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο και να λάβει επαγγελματική βοήθεια. Η μεγαλύτερη επιτυχία έρχεται με το συνδυασμό της χρήσης ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου και με την υποστήριξη από μια τοπική υπηρεσία διακοπής καπνίσματος.

Οι τοπικές υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος και οι επαγγελματίες του τομέα υγείας πρέπει να παρέχουν υποστήριξη συμπεριφοράς σε όσους καπνίζοντες θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα με τη βοήθεια ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για τους επαγγελματίες του τομέα υγείας από το Εθνικό Κέντρο για την Εκπαίδευση και Παύση του Καπνίσματος είναι τώρα εφικτό.

Η Υπηρεσία Ρυθμίσεων για τα Φάρμακα και την Υγειονομική Περίθαλψη (MHRA) να συνεχίσει τις εργασίες της για τη ρύθμιση και την αδειοδότηση των προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου και να υποστηρίξουν τους κατασκευαστές επιταχύνοντας τη χορήγηση άδειας για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως ιατρικά βοηθήματα για τη διακοπή του τσιγάρου. Ο PHE πιστεύει ότι υπάρχουν αναμφισβήτητες αποδείξεις ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να διατίθενται σε ασθενείς του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS)

Οι εγκαταστάσεις του NHS θα πρέπει να γίνουν αληθινά απαλλαγμένες από τον καπνό. Οι επιχειρήσεις του NHS θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, μαζί με τις θεραπείες αντικατάστασης νικοτίνης, διατίθενται προς πώληση στα καταστήματα νοσοκομείων. Οι πολιτικές ατμίσματος υποστηρίζουν τους καπνιστές να διακόψουν και να παραμείνουν χωρίς καπνό. Να καταργηθούν οι ειδικοί χώροι καπνίσματος και το προσωπικό πρώτης γραμμής να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει με κάθε ευκαιρία τους ασθενείς να διακόψουν το κάπνισμα.

Το νέο Κυβερνητικό Σχέδιο Ελέγχου του Καπνού για την Αγγλία περιλαμβάνει μια δέσμευση για “μεγιστοποίηση της διαθεσιμότητας ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων στο κάπνισμα”. Διευκρινίζει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτής της φιλοδοξίας για μια γενιά απαλλαγμένη από τον καπνό.

Πηγή: https://phe-newsroom.prgloo.com/news/phe-publishes-independent-expert-e-cigarettes-evidence-review

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο KIWI και υγρό αναπλήρωσης LIQUA 4S Hybrid