Share the story

Από τον Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com

 19 Φεβρουαρίου 2019

Η πρόσφατη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία σύγκρινε το ηλεκτρονικό τσιγάρο με «δηλητήριο» προκάλεσε έντονη αντίδραση από τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι κατηγόρησαν το εκτελεστικό μέλος της ΕΕ ότι αγνοεί επιστημονικά στοιχεία.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το EURACTIV στις 30 Ιανουαρίου ο κ. Arūnas Vinčiūnas, Vytenis Andriukaitis, ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας της ΕΕ κ. Vytenis Andriukaitis, δήλωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενδέχεται να είναι λιγότερο επιβλαβή, σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις, αλλά εξακολουθούν να είναι «δηλητήριο».

"Υπάρχει απροθυμία και συγκεκριμένη στάση απέναντι στις βιομηχανίες καπνού", πρόσθεσε ο Vinčiūnas.

Πολλοί ενδιαφερόμενοι, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας των ερευνητών, αντέδρασαν αμέσως.

Ο κ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός και ο Δρ. Κωνσταντίνος Πούλας από το τμήμα φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών στην Ελλάδα έγραψαν μια επιστολή που έλεγε ότι η δήλωση ήταν ανακριβής και δεν αντικατόπτριζε τις υπάρχουσες γνώσεις σχετικά με αυτά τα προϊόντα όσον αφορά την ασφάλεια και την προβλεπόμενη χρήση τους.

"Επιπλέον, δημιουργεί συγκεχυμένα μηνύματα σε καπνιστές που χρειάζονται, αξίζουν και πρέπει να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε λιγότερο επιβλαβή προϊόντα σε μια προσπάθεια να σταματήσουν το κάπνισμα, μια πολύ εθιστική συνήθεια", ανέφεραν.

"Ενώ έχει γίνει ευρέως αποδεκτό εντός της ΕΕ ότι η μείωση των επιβλαβών συνεπειών είναι μια αναγκαία και αποτελεσματική προσέγγιση για τη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία των ψυχοτρόπων φαρμάκων, υπάρχει μεγάλη αντίσταση στην αποδοχή μιας παρόμοιας προσέγγισης για το κάπνισμα", ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα νέα προϊόντα καπνού προέκυψαν ως εναλλακτικές λύσεις στο παραδοσιακό κάπνισμα, το οποίο είναι υπεύθυνο για σχεδόν 700.000 θανάτους κάθε χρόνο στην ΕΕ.

Οι υποστηρικτές των αποκαλούμενων «προϊόντων επόμενης γενιάς» επιμένουν ότι είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα, δεδομένου ότι είναι μη καπνικά προϊόντα που μπορούν να δώσουν νικοτίνη στους καπνιστές. Ανατρέχουν επίσης σε μελέτες που αναφέρουν ότι αυτά τα προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν εντελώς αυτή τη συνήθεια.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βλέπει τα προϊόντα αυτά θετικά.

Σε συνέντευξή του στο EURACTIV τον Μάιο του 2018, ο Επίτροπος Andriukaitis δήλωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν ήταν ο τρόπος να σταματήσουν το κάπνισμα.

"Είναι καλό για την υγεία να καπνίζετε ηλεκτρονικά τσιγάρα; Ποιος θα υποστηρίξει ότι είναι πολύ καλό για την υγεία;" αναρωτιόταν, προσθέτοντας ότι ο καλύτερος τρόπος να σταματήσετε το κάπνισμα είναι να επισκεφθείτε έναν γιατρό ή έναν ψυχολόγο και να πάρετε τα απαραίτητα φάρμακα.

"Εάν το χρησιμοποιούν ως μέθοδο διακοπής, τότε κάποιος μπορεί να είναι υπό την εξέταση ιατρών. Ξέρουν πώς να σας βοηθήσουν. Μη το κάνετε μόνοι σας", πρόσθεσε ο Andriukaitis.

Ωστόσο, οι Έλληνες ερευνητές επέμειναν ότι, ενώ τα φάρμακα διακοπής του καπνίσματος ήταν διαθέσιμα για πολλά χρόνια, αναγνωρίστηκε ευρέως ότι η δημοτικότητά τους είναι χαμηλή και η αποτελεσματικότητά τους περιορισμένη.

"Ενώ ο καθένας θα επιθυμούσε η διακοπή του καπνίσματος να είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία για την βελτίωση της υγείας, δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι απογοητευτική".

"Οι καπνιστές δεν θα πρέπει να τιμωρούνται για τη λανθασμένη απόφαση που έκαναν να ξεκινήσουν το κάπνισμα, συνήθως σε νεαρή ηλικία, και για την έλλειψη εξαιρετικά αποτελεσματικών θεραπευτικών παρεμβάσεων διακοπής του καπνίσματος", ανέφεραν.

Επιπλέον, η γερμανική ένωση εμπορίου ηλεκτρονικών τσιγάρων (VdeH) αντέδρασε επίσης στις παρατηρήσεις της Επιτροπής, κατηγορώντας την εκτελεστική επιτροπή για έλλειψη ειδικών γνώσεων.

"Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι ο υπουργός της αρμόδιας Επιτροπής της ΕΕ προδίδει τέτοια έλλειψη ειδικών γνώσεων. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν ακριβώς αυτό το βασικό πλεονέκτημα ότι δεν περιέχουν καπνό, γεγονός που προφανώς σημαίνει ότι δεν καίγεται καπνός κατά την κατανάλωση αυτών των προϊόντων", δήλωσε ο πρόεδρος της VdeH, Michal Dobrajc.

[Επεξεργασία από τον Zoran Radosavljevic]

Πηγή: https://www.euractiv.com/section/health-consumers/news/eu-commission-accused-of-ignoring-science-on-e-cigarettes/?fbclid=IwAR2SEmeh9jdedqfgBpdOfVQX-NtDeJtV46Tf_eM3lFIFeko8fWzuQh3j8Ig