Share the story

Άρθρο στο tobaccoanalysis.blogspot.com
Το υπόλοιπο της ιστορίας: Ανάλυση ειδήσεων για το καπνό και το αλκοόλ και σχολιασμοί

Από τον Michel Siegel
Μια μελέτη ορόσημο, που δημοσιεύθηκε στις 25 Ιανουαρίου στην Εφημερίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το άτμισμα ανάμεσα στους νέους είναι μια πύλη για το κάπνισμα. Τα δεδομένα προέρχονται από τη μεγαλύτερη, διαχρονική μελέτη για την εκκίνηση του καπνίσματος των νέων - τη μελέτη PATH (Αξιολόγηση του Πληθυσμού για τον Καπνό και την Υγεία) και περιλαμβάνουν δύο κύματα παρατηρήσεων σε σχεδόν 12.000 νέους στις ΗΠΑ.

Οι έρευνες έθεσαν πολλές ερωτήσεις σχετικά τόσο με τη συμπεριφορά του ατμίσματος όσο και τη συμπεριφορά καπνίσματος, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας αυτών των συμπεριφορών. Αξιολόγησε επίσης πολυάριθμους παράγοντες κινδύνου για το κάπνισμα που μπορούν να ελεγχθούν για πολυπαραγοντικές αναλύσεις των διαφορών του ποσοστού έναρξης του καπνίσματος μεταξύ των διαφόρων ομάδων. Η βασική έρευνα διεξήχθη το 2013/2014 και η ετήσια έρευνα παρακολούθησης πραγματοποιήθηκε το 2014/2015.

Το κύριο εύρημα της μελέτης που αναφέρθηκε, ήταν ότι έστω και η δοκιμή ηλεκτρονικού τσιγάρου βασικά αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη δοκιμή τσιγάρου κατά την παρακολούθηση. Αυτό συμβαδίζει με τα ευρήματα αρκετών άλλων μελετών.

Το υπόλοιπο της ιστορίας

Θαμμένο βαθιά μέσα στο άρθρο βρίσκεται το ιδιαίτερα εντυπωσιακό αλλά πιο κρίσιμο εύρημα ολόκληρης της μελέτης: Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αναφέρουν ούτε έναν νεαρό από τους 12.000 στο δείγμα που να ήταν αδαής στο κάπνισμα, συστηματικός ατμιστής στο σημείο αναφοράς και να προχώρησε στο να γίνει καπνιστής στη συνέχεια. Γιατί; Επειδή ο αριθμός αυτών των νέων ήταν τόσο μικρός που ήταν αδύνατο να ποσοτικοποιήσουμε με ακρίβεια αυτόν τον αριθμό.

Βάσει των δικών μου υπολογισμών από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από τους 12.000 νέους, μόνο οι 21 ήταν όσοι δοκίμασαν τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μέσα στις 30 ημέρες από το σημείο αναφοράς (αδαής στο κάπνισμα) που προχώρησαν ακόμα και στη δοκιμή του καπνίσματος κατά την παρακολούθηση. Αυτοί οι νέοι ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μόνο για 1-5 ημέρες τις τελευταίες 30 μέρες κατά την έναρξη της μελέτης, οπότε δεν είναι καν σαφές ότι ήταν τακτικά. Μπορούσαν κυριολεκτικά να έχουν δοκιμάσει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο μια φορά πριν από 30 ημέρες.

Είναι πιθανό το άτμισμα να μην αποτελούσε πύλη για το κάπνισμα για κανέναν από αυτούς τους 21 νέους, αλλά ακόμα κι αν ήταν έτσι, αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,2% του πληθυσμού της νεολαίας.

Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι παρόλο που η μια και μόνο χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων αυξάνει τον κίνδυνο έναρξης καπνίσματος, η πρόσφατη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων (εντός των τελευταίων 30 ημερών) δεν αύξησε τον κίνδυνο έναρξης καπνίσματος. Το συμπέρασμα αυτό είναι σύμφωνο με την υπόθεση ότι οι νέοι που δοκιμάζουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και δεν τα απολαμβάνουν ιδιαίτερα ώστε να γίνουν τακτικοί χρήστες, είναι εκείνοι που είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν το κάπνισμα, αλλά ότι οι νέοι που πραγματικά γίνονται ατμιστές δεν είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν στη συνέχεια ένα πραγματικό τσιγάρο.

Το συμπέρασμα είναι ότι παρά τους ευρέως διαδεδομένους ισχυρισμούς ότι το άτμισμα είναι μια πύλη για την έναρξη του καπνίσματοςγια τους νέους, η πιο οριστική μελέτη μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό δεν παρέχει κανένα στοιχείο για να υποστηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό. Αν μη τι άλλο, παρέχει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το άτμισμα λειτουργεί ως ένα είδος εκτροπής που μπορεί να κρατήσει κάποιους νέους μακριά από το κάπνισμα τσιγάρων.

Σίγουρα θα χρειαστεί να περιμένουμε τα αποτελέσματα από τα μελλοντικά κύματα της μελέτης PATH για να έχουμε μια σαφέστερη ιδέα για την καμπύλη αποτελεσμάτων για το άτμισμα και το κάπνισμα στους νέους, αλλά προς το παρόν δεν πιστεύω ότι υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το άτμισμα χρησιμεύει ως πύλη για το κάπνισμα στους νέους. Αντίθετα, τα μέχρι σήμερα στοιχεία καταδεικνύουν ότι μια κουλτούρα ατμίσματος αντικαθιστά, και όχι ενισχύει, μια κουλτούρα καπνίσματος.

Πηγή: http://tobaccoanalysis.blogspot.com/2019/02/landmark-study-fails-to-find-any.html