Share the story

Δημοσίευση στην GOV.UK

Η έκθεση του PHE (Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας) σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων διαπιστώνει ότι το τακτικό άτμισμα από τους νέους παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και έχει φτάσει στα ύψη από τους ενήλικες.

Το συστηματικό άτμισμα στους νέους στη Βρετανία, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ στους ενήλικες έχει φτάσει στο ζενίθ, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας ανεξάρτητης έκθεσης που συντονίστηκε από ερευνητές στο King's College του Λονδίνου και ανατέθηκε από τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE).

Η έκθεση είναι η πρώτη από ένα νέο σύνολο τριών, που ανατέθηκε από τον PHE στο πλαίσιο του Κυβερνητικού Σχεδίου Ελέγχου Καπνού για την Αγγλία. Εξετάζει συγκεκριμένα τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και όχι τις επιπτώσεις στην υγεία, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικής έκθεσης.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ενώ οι πειραματισμοί με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στους νέους έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, η συστηματική χρήση παραμένει χαμηλή. Μόνο το 1,7% των ατόμων κάτω των 18 ετών χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα εβδομαδιαίως ή περισσότερο και επίσης η συντριπτική πλειοψηφία αυτών καπνίζουν. Μεταξύ των νέων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, μόνο το 0,2% χρησιμοποιεί τακτικά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Η συστηματική χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των ενηλίκων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και παραμένει σε μεγάλο βαθμό περιοριζόμενο στους καπνιστές και τους πρώην καπνιστές, με τη “διακοπή του καπνίσματος” ως το κύριο κίνητρο για τους ενήλικες ατμιστές.

Ο καθηγητής John Newton, Διευθυντής Βελτίωσης της Υγείας στον οργανισμό Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, δήλωσε:

“Σε αντίθεση με τις πρόσφατες αναφορές των ΜΜΕ στις ΗΠΑ, δεν βλέπουμε να αυξάνεται η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους νέους στη Βρετανία.”

“Ενώ περισσότεροι νέοι πειραματίζονται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, το κρίσιμο σημείο είναι ότι η τακτική χρήση παραμένει χαμηλή και είναι πολύ χαμηλή σε όσους δεν έχουν καπνίσει ποτέ.”

“Θα παρακολουθούμε προσεκτικά τις συνήθειες ατμίσματος και καπνίσματος των νέων για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να φτάνουμε στο δρόμο για να επιτύχουμε τη φιλοδοξία μας για μια γενιά χωρίς καπνό.”

Παρά το γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πλέον η πιο δημοφιλής βοήθεια, μόλις το ένα τρίτο των καπνιστών δεν το έχουν δοκιμάσει ποτέ. Μόνο το 4% των προσπαθειών διακοπής μέσω των Υπηρεσιών Διακοπής Καπνίσματος στην Αγγλία γίνεται με χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, παρόλο που είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι Υπηρεσίες Διακοπής Καπνίσματος πρέπει να κάνουν περισσότερα για να ενθαρρύνουν τους καπνιστές που θέλουν να σταματήσουν με τη βοήθεια ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Τα ποσοστά καπνίσματος στους νέους έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ τα ποσοστά καπνίσματος στους ενήλικες συνεχίζουν να μειώνονται, με μόλις κάτω από το 15% των ενηλίκων στην Αγγλία να καπνίζουν, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Μια σημαντική κλινική δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα και δεν συμπεριλήφθηκε στην παρούσα έκθεση του PHE, έδειξε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, όταν συνδυάζονται με την προσωπική υποστήριξη, είναι έως και σε διπλάσιο βαθμό αποτελεσματικά για την διακοπή του καπνίσματος από τα άλλα προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης, όπως τα επιθέματα και οι τσίχλες.

Ο καθηγητής Newton σχολίασε επίσης:

“Θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε τη μείωση του καπνίσματος αν περισσότεροι καπνιστές μετέβαιναν αποκλειστικά στο άτμισμα. Πρόσφατα νέα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό τσιγάρο σε συνδυασμό με την Υποστήριξη Διακοπής Καπνίσματος, μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες διακοπής.”

“Αλλά το ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται σήμερα τόσο σπάνια σε αυτές τις υπηρεσίες, πρέπει να αλλάξει τώρα. Κάθε Υπηρεσία Διακοπής Καπνίσματος πρέπει να αρχίσει να μιλάει πολύ περισσότερο σχετικά με τις δυνατότητες του ατμίσματος για να βοηθηθούν οι καπνιστές να σταματήσουν το τσιγάρο.”

“Εάν καπνίζετε, η μετάβαση στο άτμισμα μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνια εύθραυστης υγείας και ακόμη και τη ζωή σας.”

Ο καθηγητής Ann McNeill, Καθηγητής Τοξικομανίας στο King's College του Λονδίνου, και κύριος συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε:

“Μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι το συστηματικό άτμισμα από τους νέους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, παραμένει σε χαμηλό επίπεδο. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και, ειδικότερα, να παρακολουθούμε στενά το κάπνισμα στους νέους.”

“Με λίγο πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων καπνιστών που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, υπάρχει μια σαφής ευκαιρία για περισσότερους καπνιστές να δοκιμάσουν μια μέθοδο που βοήθησε πολλούς άλλους να σταματήσουν. Οι καπνιστές πρέπει να συμβουλεύονται να σταματήσουν το κάπνισμα το συντομότερο δυνατό και να διερευνήσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων.”

Η έκθεση αναφέρει ότι ο συνδυασμός των ηλεκτρονικών τσιγάρων με την υποστήριξη πρόσωπο με πρόσωπο θα πρέπει να παραμείνει μια προτεινόμενη επιλογή διαθέσιμη σε όλους τους καπνιστές. Επιβάλλεται στους ειδικούς στη διακοπή του καπνίσματος και τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας που στηρίζουν την προσπάθεια των καπνιστών να λαμβάνουν εκπαίδευση και κατάρτιση, στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων για την προσπάθεια διακοπής.

Η εκπαίδευση μέσω διαδικτύου είναι πλέον διαθέσιμη, μέσω του Εθνικού Κέντρου για την Εκπαίδευση και Παύση του Καπνίσματος (NCSCT).

Πηγή: https://www.gov.uk/government/news/regular-e-cigarette-use-remains-low-among-young-people-in-britain