Share the story

Η Ελλάδα αποφάσισε να απαγορεύσει την πώληση αρωμάτων και βάσεων. Επίσης, στη συσκευασία των υγρών χωρίς νικοτίνη θα πρέπει να εμφανίζεται η ειδική προειδοποίηση:

"Αυτό το προϊόν μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία και να δημιουργήσει εθισμό".

Μια άνευ προηγουμένου απόφαση, η οποία, εάν μιμηθεί, θα μπορούσε να καταστρέψει ότι καλό έχει γίνει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα αποφάσισε να απαγορεύσει την πώληση αρωμάτων και ουδέτερων βάσεων. Με λίγα λόγια, όλα τα απαραίτητα συστατικά για το DIY «φτιάξ’το μόνος σου». Επιπλέον, στη συσκευασία των υγρών χωρίς νικοτίνη πρέπει να αναγράφεται η ειδική προειδοποίηση: "Το προϊόν αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία". Μια αντίφαση, δεδομένου ότι όλες οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέσο για τη μείωση των βλαβών που προκαλεί το κανονικό τσιγάρο.

Χθες μίλησε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Φαρσάλινος, ο οποίος δεν δίστασε να καταδικάσει την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης: "Η απαγόρευση της πώλησης γλυκερίνης, γλυκόλης και αρωμάτων για τα υγρά DIY είναι σαν να απαγορεύεται η πώληση αλεύρου για να γίνει η ζύμη της πίτσας, αλλά επιτρέποντας την πώληση αλευριού για το παρασκεύασμα ψωμιού. Μια μη ρεαλιστική και άνευ προηγουμένου απόφαση ".

Συγκεκριμένα, ο νέος ρυθμιστικός νόμος που θα ψηφιστεί την προσεχή Τετάρτη (27.02.2019) θα απαγορεύσει οποιαδήποτε λιανική πώληση των πρώτων υλών για το άτμισμα DIY «φταξ’το μόνος σου». Ωστόσο, τα μεμονωμένα συστατικά θα μπορούν να συνεχίσουν να διατίθενται σε μη εξειδικευμένα σημεία πώλησης όπως φαρμακεία και παντοπωλεία.

Το ένθετο που εμπεριέχεται στη συσκευασία υγρών χωρίς νικοτίνη πρέπει να περιλαμβάνει προειδοποίηση για την τοξικότητα και τον κίνδυνο εθισμού. Αλλά χωρίς νικοτίνη είναι ουσιαστικά αδύνατον να αποδειχθεί πώς το υγρό μπορεί να είναι εν μέρει τοξικό ή να παράγει εξάρτηση. Θα απαγορευτεί επίσης το άτμισμα οπουδήποτε απαγορεύεται το κάπνισμα. Τέλος, θα απαγορευτεί και η διασυνοριακή πώληση αρωμάτων ουσιών, καθώς θεωρούνται προϊόντα ατμίσματος.

Αυτό το τελευταίο σημείο ειδικά είναι το πιο αδύναμο που η κυβέρνηση καλείται να υπερασπιστεί, διότι θα είναι εύκολο να αποδειχθεί ότι η αγορά των αρωμάτων στην Ευρώπη είναι απόλυτα ανοιχτή και δεσμεύεται μόνο από τους όρους του ελεύθερου ανταγωνισμού. Οι ελληνικοί σύλλογοι υπεράσπισης του κλάδου βρίσκονται σε εμπόλεμη θέση και έχουν ήδη ανακοινώσει δεκάδες προσφυγές. "Η κυβέρνησή μας - σχολιάζουν – επιθυμεί μια κλειστή αγορά για προϊόντα που σε όλη την Ευρώπη είναι ελεύθερα. Θα γίνουμε σαν τη Βόρεια Κορέα".

Οι ελληνικοί σύλλογοι καλούν τους Ευρωπαίους παραγωγούς να τους υποστηρίξουν στη μάχη της νομιμότητας, γράφοντας επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας μέσω των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:
(Υπουργός). (Αναπληρωτής Υπουργός).