Share the story

Άρθρο στην USA TODAY

Ο στόχος των υπαλλήλων της δημόσιας υγείας θα πρέπει πάντα να είναι η συνειδητοποίηση των κινδύνων που συνδέονται με το κάπνισμα και η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τα προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν.

Ωστόσο, η κοινότητα της δημόσιας υγείας δεν κατάφερε να συνειδητοποιήσει πώς η μετάβαση στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να μειώσει τη βλάβη που προκαλείται από το κάπνισμα κατά 95%, σύμφωνα με τον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας και με πολλές ανεξάρτητες εκθέσεις.

Πρόκειται για μια τραγωδία για τη δημόσια υγεία. Επί του παρόντος, 38 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι εθισμένοι στα παραδοσιακά καύσιμα τσιγάρα, γεγονός που τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο καθώς και για ασθένειες της καρδιάς και των πνευμόνων. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σχεδόν δύο φορές πιο αποτελεσματικά από άλλες μεθόδους στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα και έτσι να βελτιώσουν σημαντικά τη βελτίωση των προοπτικών υγείας τους. Αλλά πολλοί άνθρωποι απλά δεν γνωρίζουν την επιλογή του ηλεκτρονικού τσιγάρου και τα οφέλη του.

Στην πραγματικότητα, στην ερώτηση αν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή από τα παραδοσιακά τσιγάρα, σε μια νέα δημοσκόπηση που εκπροσωπούνταν από τους πιθανούς ψηφοφόρους της McLaughlin and Associates, το 53% των Αμερικανών απάντησε λανθασμένα "όχι" και ένα άλλο 23% ότι δεν ήταν σίγουροι. Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Προληπτικής Ιατρικής διαπίστωσε ότι ακόμη και οι σημερινοί καπνιστές πίστευαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι εξίσου ή και περισσότερο επιβλαβή από τα παραδοσιακά τσιγάρα, μια εσφαλμένη αντίληψη που θα μπορούσε να αποτρέψει πολλούς από αυτούς από τη μετάβαση στα λιγότερο βλαβερά προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Διαβάστε περισσότερα σχόλια:

Τα όρια του FDA για τη μενθόλη και το άτμισμα στους εφήβους είναι μόλις κάτι παραπάνω από τον καπνό

Μην αφήνετε την καταστροφολογία να οδηγήσει τις συζητήσεις γύρω από το άτμισμα

Προωθούμε την επαλήθευση ηλικίας για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα: ο Επίτροπος του FDA Scott Gottlieb

Σαφώς, οι Αμερικανοί καπνιστές και μη καπνιστές δεν είναι εξοικειωμένοι με τις διαφορές μεταξύ της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και του παραδοσιακού καπνίσματος και δεν κατανοούν πώς το παραδοσιακό κάπνισμα προκαλεί βλάβη. Τόσο το κάπνισμα όσο και η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, που ονομάζεται και άτμισμα, είναι συστήματα παροχής νικοτίνης. Αλλά τα παραδοσιακά τσιγάρα καίνε τον καπνό, το οποίο προκαλεί την απελευθέρωση χιλιάδων χημικών ουσιών που εισπνέονται κατά τη διαδικασία παροχής της νικοτίνης. Αυτή η διαδικασία καύσης και η εισπνοή αυτών των χημικών - όχι του καπνού ή της νικοτίνης - είναι που οδηγεί σε καρκίνο.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν περιέχουν καπνό. Αντί αυτού, το υγρό αναπλήρωσης που χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (το οποίο αποτελείται από προπυλενογλυκόλη και γλυκερίνη - δύο ουσίες που ο FDA αναγνωρίζει ως ασφαλείς - μαζί με το νερό και τα αρώματα) θερμαίνεται, δημιουργώντας πολύ λιγότερο επιβλαβείς υδρατμούς.Αν το υγρό αναπλήρωσης περιέχει νικοτίνη (δεν έχουν όλα), κατά την εισπνοή του ατμού, παρέχεται νικοτίνη στο χρήστη.

Οι άνθρωποι παραπλανώνται σε ότι αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Ακόμα, ένα διαφοροποιημένο 79% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της McLaughlin σκέφτηκε η νικοτίνη ήταν αυτή που προκάλεσε καρκίνο και άλλες καρδιαγγειακές και πνευμονικές παθήσεις. Ένα άλλο 12% δεν ήταν βέβαιοι. Μόνο το 9% των ερωτηθέντων γνώριζαν τη σωστή απάντηση - ότι η νικοτίνη δεν συνδέεται με τον καρκίνο ή τις καρδιαγγειακές και πνευμονικές ασθένειες. Αν και δεν είναι αβλαβής (συγκεκριμένα, η νικοτίνη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στην εφηβεία) και είναι σίγουρα εθιστική, η ίδια η νικοτίνη δεν συνδέεται με αυξήσεις στον καρκίνο ή σε σοβαρές ασθένειες. Η νικοτίνη αυξάνει επίσης την αδρεναλίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ταχύτερο καρδιακό παλμό και αιχμές στην αρτηριακή πίεση - παρόμοια αποτελέσματα που μπορεί να εμφανιστούν αφού έχουμε πιει ένα φλυτζάνι καφέ.

Επί του παρόντος, ο FDA εγκρίνει τρία άλλα συστήματα χορήγησης νικοτίνης - τσίχλες, παστίλιες και επιθέματα - για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν τα παραδοσιακά τσιγάρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν τα παραδοσιακά τσιγάρα από τα επιθέματα και τις τσίχλες. Στην πραγματικότητα, οι γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο ενθαρρύνουν τώρα τους σημερινούς καπνιστές να μεταβούν στο άτμισμα. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου επίσης αναγνωρίζει ότι το άτμισμα είναι ασφαλέστερο από τα παραδοσιακά τσιγάρα και αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων στο να βοηθούν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα.

Τα θετικά των ηλεκτρονικών τσιγάρων υπερτερούν των αρνητικών

Παρ 'όλα αυτά, ο FDA αρνείται να εγκρίνει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως προϊόν διακοπής του καπνίσματος και, αντιθέτως, προσπαθεί να καταστήσει πιο δύσκολο για τους σημερινούς καπνιστές να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα.

Ο στόχος όσων αποθαρρύνουν το άτμισμα φαίνεται να είναι η αποτροπή των εφήβων από αυτό. Σίγουρα αυτό είναι ένας αξιόλογος σκοπός. Κανείς δεν θέλει έφηβους, ή οποιονδήποτε άλλο, να ξεκινήσει οποιαδήποτε μορφή καπνίσματος ή να γίνει εθισμένος στη νικοτίνη. Ωστόσο, το άτμισμα στους εφήβους θα πρέπει επίσης να παραμένει ως προοπτική, αντί να τοποθετείται ως κρίσιμη κατάσταση δημόσιας υγείας.

Οι υπάλληλοι στη δημόσια υγεία θα πρέπει να εξετάσουν πως να αποθαρρύνουν τους εφήβους στο να διαμορφώσουν συμπεριφορές εθισμού, αλλά δεν πρέπει να παραπλανούν το κοινό χαρακτηρίζοντας το άτμισμα στη εφηβική ηλικία ως επιδημία ή να το χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για να αγνοήσουν τις δυνατότητες που έχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για την παύση της χρήσης παραδοσιακών τσιγάρων από ενήλικους καπνιστές και την δραματική βελτίωση της υγείας των Αμερικανών.

Σε έναν τέλειο κόσμο κανείς δεν κάπνιζε ποτέ τίποτα, ούτε θα έτρωγε πρόχειρο φαγητό, ούτε θα έκανε σεξ χωρίς προφυλάξεις, ούτε θα έπινε αλκοόλ, ούτε θα ξενυχτούσε. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής και οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας έχουν εδώ και καιρό αναγνωρίσει ότι αντί να επιθυμούν την εξάλειψη του ελαττώματος, είναι πιο αποτελεσματικό να βρούμε τρόπους να εκπαιδευτούμε πάνω τους κινδύνους και να μετριάσουμε τις σχετικές βλάβες.Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εγκαταλείψουμε αυτήν την αρχή τώρα.

Πηγή: https://www.usatoday.com/story/opinion/2019/02/28/smokers-should-switch-e-cigarettes-vaping-healthier-than-tobacco-column/2990934002/