Share the story

Άρθρο στη The Guardian

Η μελέτη δείχνει ποσοστό επιτυχίας 18% με τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, σε σύγκριση με το 10% άλλων μεθόδων.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι άνθρωποι έχουν σχεδόν δυο φορές περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν να διακόψουν το κάπνισμα αν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα από ό, τι αν βασίζονται σε επιθέματα και τσίχλες αντικατάστασης νικοτίνης.

Η έρευνα, που επικεντρώθηκε σε 900 μακροχρόνιους καπνιστές που αναζήτησαν τη βοήθεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να σταματήσουν το κάπνισμα, έγινε δεκτή ως ορόσημο από εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο οι οποίοι πιστεύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν ήδη συμβάλει στη μείωση του ποσοστού καπνίσματος. Ωστόσο, υπήρχε λιγότερο ενθουσιασμός στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου υπάρχει ανησυχία ότι η νικοτίνη από το άτμισμα είναι εθιστική και μπορεί να αναγκάσει τα παιδιά να ξεκινήσουν το κάπνισμα.

Ο καθηγητής Peter Hajek από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου οδήγησε σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή για να διαπιστώσει εάν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν καλύτερη βοήθεια για διακοπή από τη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης. Η έρευνα της ομάδας του δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine. Οι περισσότεροι μεσήλικες καπνιστές έλαβαν με τυχαία επιλογή ένα κιτ εκκίνησης ηλεκτρονικού τσιγάρου ή θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης όπως επιθέματα, παστίλιες, σπρέι ή τσίχλες. Σε όλους παρασχέθηκε συμβουλευτική συμπεριφοράς. Στο τέλος του έτους, το 18% των ατμιστών δεν κάπνιζαν πλέον, σε σύγκριση με σχεδόν το 10% των υπολοίπων.

Είναι η πρώτη δοκιμή για τη σύγκριση των αδειοδοτημένων βοηθημάτων διακοπής του καπνίσματος με ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία δεν έχουν άδεια για ιατρική χρήση. Ο Hajek πιστεύει ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αλλάξουν τις συμβουλές που λαμβάνουν οι καπνιστές.

“Παρόλο που ένας μεγάλος αριθμός καπνιστών αναφέρει ότι εγκατέλειψαν με επιτυχία το κάπνισμα με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων, οι επαγγελματίες του τομέα υγείας ήταν διστακτικοί στο να συστήσουν τη χρήση τους λόγω της έλλειψης σαφών στοιχείων από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Αυτό είναι πλέον πιθανό να αλλάξει”, είπε.

Τα πρώτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνιστές όταν προσπαθούν να διακόψουν, όπως η ευερεθιστότητα και η αδυναμία συγκέντρωσης, παρουσιάζονται σε χαμηλότερο βαθμό σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα. Οι ατμιστές ανέφεραν περισσότερο ερεθισμό στο λαιμό και στο στόμα, αλλά οι χρήστες θεραπείας αντικατάστασης νικοτίνης ανέφεραν περισσότερη ναυτία.

Στο τέλος του έτους, σχεδόν το 80% - η συντριπτική πλειονότητα - εκείνων που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα εξακολουθούσαν να ατμίζουν, ενώ μόνο το 9% της άλλης ομάδας εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί τσίχλες και άλλες μορφές θεραπείας αντικατάστασης νικοτίνης.

“Νομίζω ότι μπορεί κανείς να το δει ως δυνητικά προβληματικό και επίσης δυνητικά επωφελές”, δήλωσε ο Hajek. “Υπάρχουν και οι δύο πλευρές και νομίζω ότι η ωφέλιμη πλευρά είναι ισχυρότερη. Το αρνητικό είναι ότι οι καπνιστές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κάτι και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι απίθανο να είναι απολύτως ασφαλή. Είναι απίθανο να έχουν πάνω από το 5% των κινδύνων του καπνίσματος, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι και εάν η χρήση τους για ένα έτος σημαίνει ότι θα το χρησιμοποιούν για 30 χρόνια και αν αυτό δημιουργεί κάποιο κίνδυνο για την υγεία τότε το καλύτερο θα ήταν να μην τα χρησιμοποιούν καθόλου.

“Τώρα η θετική πτυχή είναι ότι γνωρίζουμε από τις μελέτες της θεραπείας αντικατάστασης νικοτίνης ότι κάποιοι βαρείς καπνιστές χρειάζονται αυτό το δεκανίκι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να προστατευτούν από υποτροπή.

“Θα αποκομίσουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα, διότι θα αποφύγουν το να αισθάνονται άσχημα και το να έχουν παρορμήσεις για να καπνίσουν ή το συναίσθημα πως κάτι λείπει από τη ζωή τους και επιπλέον δε θα προσθέσουν σωματικό βάρος κάτι που είναι σύνηθες στους δυνατούς καπνιστές και τους βάζει σε κίνδυνο για διαβήτη και ούτω καθεξής.”

Ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας και πολλοί επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου που ασχολούνται με την έρευνα στον τομέα του καπνού υποστήριξαν έντονα τη δυνατότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν το κάπνισμα.

“Αυτή η έρευνα ορόσημο δείχνει ότι η μετάβαση σε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να σταματήσει κανείς το κάπνισμα, ειδικά όταν συνδυάζεται με την υποστήριξη πρόσωπο με πρόσωπο. Όλες οι υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος θα πρέπει να καλωσορίζουν τους καπνιστές που θέλουν να εγκαταλείψουν με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου” , δήλωσε ο Martin Dockrell, επικεφαλής ελέγχου καπνού στον οργανισμό Δημόσια Υγείας της Αγγλίας.

“Οι καπνιστές που προσπαθούν να σταματήσουν επιλέγουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε σχέση άλλους τύπους υποστήριξης για κάποιο χρονικό διάστημα. Η έρευνα υποδεικνύει στους επαγγελματίες υγείας και στις υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος πως πρέπει να προσεγγίσουν τους καπνιστές που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και να τους υποστηρίξουν στο να κάνουν αυτό το βήμα αλλαγής της ζωής τους”, δήλωσε ο καθηγητής Ann McNeill από το Kings College του Λονδίνου.

Ο καθηγητής Robert West από το University College του Λονδίνου δήλωσε ότι η μελέτη ήταν “τεράστιας σημασίας. Παρέχει τη σαφέστερη ένδειξη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μάλλον πιο αποτελεσματικά από προϊόντα όπως οι τσίχλες νικοτίνης και τα επιθέματα. Ταιριάζει με προηγούμενα δημοσιευμένα δεδομένα τάσεων που δείχνουν αύξηση των ποσοστών επιτυχίας στην Αγγλία και τις ΗΠΑ που συνδέονται με τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων από περισσότερους ανθρώπους”.

Όλοι συμφώνησαν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για τις μακροπρόθεσμες δυνητικές βλάβες των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Ωστόσο, ένα έγγραφο σχόλιο σχετικά με τη μελέτη στο περιοδικό από Αμερικανούς επιστήμονες παίρνει μια πιο επιφυλακτική άποψη. Η Belinda Borrelli και ο George T O'Connor από την σχολή οδοντιατρικής Henry M. Goldman του Πανεπιστημίου της Βοστώνης αναφέρουν ότι η πιθανότητα μακροχρόνιων βλαβών - και ο φόβος ότι τα παιδιά θα μάθουν εθιστικές συμπεριφορές βλέποντας τους ενήλικες - σημαίνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν πρέπει να δοκιμάζονται πριν από προϊόντα θεραπείας νικοτίνης με άδεια από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Γράφουν πως “συνιστάται η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων να γίνεται μόνο όταν αποτυγχάνουν οι εγκεκριμένες από την FDA θεραπείες (σε συνδυασμό με συμβουλευτική συμπεριφοράς), οι ασθενείς να συμβουλεύονται στο να χρησιμοποιούν τη χαμηλότερη δόση που απαιτείται για τη διαχείριση των επιθυμιών τους και να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα και ένα όριο στη χρήση”

Πηγή: https://www.theguardian.com/society/2019/jan/30/vaping-twice-as-likely-as-gum-to-help-smokers-quit-research-finds?CMP=soc_568&fbclid=IwAR1zrvoY_1qsW2ECS5eyvUT4BmtZkotqjx5mmAXK8wSbf8BQ1myHJnlFbIY