Share the story

Με σημείο αναφοράς την επιτυχία του βρετανικού μοντέλου, δημιουργήθηκε στην Ισπανία ένα Μοντέλο Δράσης για τη μείωση των βλαβών που οφείλονται στο κάπνισμα με τη συμμετοχή επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων στο χώρο της υγείας, έχοντας την πεποίθηση ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν στη χώρα, εφόσον οι μέχρι τώρα πολιτικές για το κάπνισμα έχουν εξαντληθεί.

Ο γιατρός Fernando Fernández Bueno, ογκολόγος στο νοσοκομείο της Μαδρίτης Gómez Ulla, δηλώνει: “Καθημερινά, στις συνδιασκέψεις μας συναντάμε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών, οι οποίοι παρά τις προσπάθειές μας δεν σταματούν να καπνίζουν και χρειάζονται επειγόντως καινοτόμες λύσεις προσαρμοσμένες στην τρέχουσα πραγματικότητα”.

Η δημιουργία αυτού του Μοντέλου Δράσης στη Μαδρίτη για τη μείωση των βλαβών από το κάπνισμα, ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης για προώθηση καινοτόμων μέτρων για την καταπολέμηση του καπνίσματος καθώς και η πεποίθηση ότι πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Ο γιατρός Fernando Fernández Bueno ήταν υπεύθυνος για την παρουσίαση αυτής της πρωτοβουλίας η οποία προωθείται από Ισπανούς γιατρούς και επιστήμονες που επιδιώκουν να ενσωματώσουν νέες τακτικές που ήδη δίνουν καλά αποτελέσματα σε άλλες χώρες σε ότι αφορά πολιτικές εναντίον του καπνίσματος και υποστηρίζει ενεργά τις στρατηγικές για τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του καπνίσματος στην Ισπανία. Ο γιατρός Fernando Fernández Bueno δήλωσε επίσης ότι χρειάζεται “ένας ακόμη πυλώνας, ένας συμπληρωματικός τρόπος” για να βοηθηθούν οι άνθρωποι οι οποίοι αν και προσπάθησαν πολλές φορές να διακόψουν το κάπνισμα, δεν το πέτυχαν.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Υπουργείου Υγείας EDADES, η χρήση καπνού στην Ισπανία σήμερα ανέρχεται στο 34% (του πληθυσμού ηλικίας 15 έως 64 ετών), αριθμός που τοποθετεί την Ισπανία σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα του 2005, λίγο πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος κατά του καπνίσματος, όταν το ποσοστό ήταν 32,8%. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του μοντέλου δράσης, ότι έχουν αποτύχει οι πολιτικές πρόληψης, μείωσης και διακοπής και ότι το μοντέλο κατά του καπνίσματος πρέπει να είναι πιο φιλόδοξο και καινοτόμο.

Ποιες είναι λοιπόν οι στρατηγικές που θα ακολουθηθούν για τη μείωση των βλαβών; Αυτές που έχουν σκοπό να προσφέρουν στον καπνιστή που δεν μπορεί να διακόψει το κάπνισμα, εναλλακτικές λύσεις, εναλλακτικές μεθόδους που “βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα” και “αποδεδειγμένα αποτελούν λιγότερο επιβλαβείς τρόπους κατανάλωσης νικοτίνης” και έναν τρόπο απαραίτητο όταν όλες οι άλλες επιλογές για τη διακοπή του καπνίσματος δεν έχουν λειτουργήσει.

Από αυτή την άποψη, ο Dr. John Britton, καθηγητής επιδημιολογίας, επικεφαλής στη Διεύθυνση Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Nottingham και πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας για το κάπνισμα του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος συμμετείχε και αυτός στην παρουσίαση του μοντέλου δράσης, εξήγησε πως το βρετανικό μοντέλο που εφαρμόζεται από το 2012, προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα λόγω της ενσωμάτωσης εναλλακτικών λύσεων που μειώνουν τις βλάβες. Για αυτό, σήμερα, η εξάπλωση του καπνίσματος βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών καπνίσματος σε μικρότερες ηλικίες και μειώθηκε από 33% σε 15% σε μόλις 10 χρόνια.

Λαμβάνοντας υπόψη τα καλά αποτελέσματα που προέκυψαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες, ο Dr Fernández Bueno εξήγησε ότι το μοντέλο δράσης αυτό, προτείνει στις δημόσιες διοικήσεις να συμπεριλάβουν στις τρέχουσες πολιτικές κατά του καπνίσματος, πολιτικές μείωσης των επιβλαβών συνεπειών.

Για τον λόγο αυτό και λαμβάνοντας υπόψιν την υπάρχουσα παραπληροφόρηση, ο εκπρόσωπος του μοντέλου δράσης τόνισε, μεταξύ άλλων ρυθμίσεων, την αναγκαιότητα εκστρατειών ενημέρωσης των καταναλωτών και την εκπαίδευση των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας σε ότι αφορά τις εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση των βλαβών. Επίσης υπογράμμισε την αναγκαιότητα της συνέχισης της επιστημονικής έρευνας. Προτείνεται για αυτό το σκοπό, η σύσταση ενός παρατηρητηρίου που θα εξετάζει την επιστημονική πρόοδο αυτού του είδους των προϊόντων καθώς και τον αντίκτυπό τους, υπό την καθοδήγηση μιας επιστημονικής επιτροπής.

Τέλος, τόνισε τη δέσμευση του μοντέλου δράσης να συνεχίσει να αγωνίζεται σκληρά για να τερματίσει τη μάστιγα του καπνίσματος και τις ζημιές που προκαλεί στην κοινωνία και κάλεσε όλους όσους ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με αυτό το σχέδιο και να συμμετέχουν σε μια συζήτηση όλο και περισσότερο απαραίτητη στη χώρα.

Πηγή: https://www.europapress.es/comunicados/salud-0910/noticia-comunicado-medicos-reclaman-medidas-innovadoras-lucha-contra-tabaquismo-inspiradas-modelo-britanicos-20190320130722.html