Share the story

Δημοσίευση στο ChurnMag.com

Συνεχίζει να γίνεται ακόμα αρκετή συζήτηση γύρω από την αξία των ατμιστικών προϊόντων. Οι νομοθέτες και οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να συμφωνήσουν στην καλύτερη πορεία για να προχωρήσουν, ενώ συνεχώς προστίθενται περισσότερες έρευνες. Οι υποστηρικτές του ατμίσματος επικαλούνται τα αξιολογημένα στοιχεία πως είναι κάτι περισσότερο από αρκετά ως απόδειξη της αξίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων για την εξαιρετική μείωση της βλάβης και τη διακοπή του καπνίσματος. Εν τω μεταξύ όσοι αντιτίθενται στο άτμισμα συνεχίζουν να αμφισβητούν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του ατμίσματος, ιδιαίτερα για τη νεολαία.

Ευτυχώς μια ολοκαίνουργια έκθεση για άλλη μια φορά υποδεικνύει ότι η αποδοχή του ατμίσματος για τα πολλά οφέλη του δεν οδηγεί τους έφηβους σε μια ζωή καπνίσματος. Τα νέα διαδέχτηκαν ανάμικτες αντιδράσεις, καθώς η ατμιστική κοινότητα αισθάνεται δικαιωμένη, ενώ αυτοί που ήταν ενάντια αρνούνται να δεχθούν την αλήθεια. Όμως, πολλοί στην ατμιστική κοινότητα νιώθουν αισιόδοξοι και ότι αυτά τα τελευταία ευρήματα θα βοηθήσουν να μετατοπιστεί η ορμή προς τα πολλά οφέλη που προκύπτουν από το άτμισμα αντί του καπνίσματος.

Η τελευταία έκθεση

Η αρκετά μεγάλη ομάδα ερευνητών είχε επικεφαλής τον Dr. Britt Hallingberg του Κέντρου για την Ανάπτυξη και Αξιολόγηση Πολύπλοκων Παρεμβάσεων για τη Βελτίωση της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Cardiff στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στην Tobacco Control Journal, οι ερευνητές θέλησαν κυρίως να καλλιεργήσουν μια βαθύτερη κατανόηση του αντίκτυπου που παίζει το άτμισμα στο κάπνισμα από έφηβους. Για να γίνει αυτό, συγκέντρωσαν πληροφορίες από περίπου 250.000 έφηβους ηλικίας 13-15 ετών και έθεσαν διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τη σχέση τους με το κάπνισμα και το άτμισμα. Μετά την ανάλυση όλων των στοιχείων τους, η ομάδα έκανε μερικές αδιάσειστες θεωρίες σχετικά με το εφηβικό κάπνισμα και το άτμισμα. Αρχικά, διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των εφήβων που πιστεύουν πως δεν πειράζει και να δοκιμάσουν ένα τσιγάρο, έχει πέσει από το 70% που ήταν το 1999 στο μόλις 27% το 2015. Αλλά το πιο εντυπωσιακό για την ατμιστική κοινότητα είναι η αυξανόμενη ταχύτητα της μείωσης του καπνίσματος από το 2011, όταν σύγχρονα ατμιστικά προϊόντα άρχισαν να γίνονται ευρέως δημοφιλή.

Αυτά τα εντυπωσιακά ποσοστά δεν παρερμηνεύτηκαν από την ομάδα καθώς υποστήριξαν αμέσως πως ισχυρισμοί για τη λεγόμενη “θεωρία της πύλης” είναι υπερεκτιμημένοι. Ένας από τους επικεφαλής ερευνητές είπε: “Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι φόβοι σχετικά με την αναζωπύρωση του καπνίσματος στους νέους λόγω της αύξησης της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι σε μεγάλο βαθμό αβάσιμοι μέχρι σήμερα. Η αρνητική στάση των νέων απέναντι στο κάπνισμα συνέχισε να αυξάνεται σε μια περίοδο όπου παρατηρήσαμε ταχεία αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων”. Η ομάδα έφτασε ακόμη στο σημείο να λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αναστέλλουν με οποιονδήποτε τρόπο την πτώση τα ποσοστά καπνίσματος, αν μη τι άλλο την επιταχύνουν.

Το ευρύτερο πλαίσιο

Αυτά τα τελευταία αποδεικτικά στοιχεία ενισχύουν αυτό που ήδη γνωρίζουμε για τον αντίκτυπο. Αλλά δεν είναι η πρώτη αναφορά που έχουμε, η οποία υποδηλώνει έντονα ότι η "θεωρία πύλης" είναι υπερβολική. Μια έκθεση που διεξήχθη από τη Δράση για το Κάπνισμα και την Υγεία μελετώντας πάνω από 60.000 έφηβους συμπέρανε πως μόνο ανάμεσα στο 0.1% και 0.5% των μη καπνιστών εφήβων είναι αυτοί που συνεχίζουν να ατμίζουν πάνω από μια ή δυο φορές. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι ακόμη λιγότεροι καταλήγουν να γίνουν καπνιστές με οποιοδήποτε τρόπο που να μπορεί να συνδεθεί με το άτμισμα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχουμε επίσης λόγο να πιστεύουμε ότι είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο διακοπής του καπνίσματος. Μια αναφορά από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Louisville έλεγξε όλα τα κοινά εργαλεία και μεθόδους διακοπής του καπνίσματος, πριν αποφασίσει ότι το άτμισμα είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο πιθανό να επιτύχει.

Αλλά τι γίνεται σε ότι αφορά τους κινδύνους για την υγεία; Λοιπόν, στην πραγματικότητα έχουμε περισσότερες αποδείξεις που υποστηρίζουν την αξία του ατμίσματος στην μείωση των επιβλαβών συνεπειών σε σχέση με οτιδήποτε άλλο. Το 2015, πήραμε μια μεγάλης κλίμακας έκθεση από τον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το άτμισμα είναι τουλάχιστον 95% πιο ασφαλές από το κάπνισμα. Ενώ αυτό ήταν πολύ μεγάλη είδηση ​​εκείνη την εποχή, σήμερα παίρνουμε αυτού του είδους τα αποτελέσματα συνεχώς. Πράγματι, μόλις πριν από μερικούς μήνες πήραμε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι οι τοξικές ουσίες στους ατμούς των υγρών αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι περίπου 93% χαμηλότερες από ό, τι στον καπνό του τσιγάρου. Αλλά αν αυτό δεν σας είναι αρκετό, λάβετε υπόψιν την έκθεση από το περιοδικό Journal of Aerosol Sciences που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο υπερβολικός κίνδυνος για καρκίνο κατά τη διάρκεια ζωής ενός ατμιστή είναι περίπου 57.000 φορές χαμηλότερος από έναν δημογραφικά παρόμοιο καπνιστή.

Συμπεράσματα

Όπως μπορείτε να δείτε, ο αγώνας για το άτμισμα δεν έχει ακόμα τελειώσει. Λέγοντας αυτό, φαίνεται ότι κερδίζουμε την ανεξάρτητη μάχη αποδεικτικών στοιχείων, με νέα έρευνα που υποστηρίζει συνεχώς τις αξιώσεις μας.Η κατάκτηση αυτού του αγώνα είναι το μεγαλύτερο κλειδί για την προστασία των δικαιωμάτων μας. Το κάπνισμα παραμένει η κύρια αιτία θανάτων και ασθενειών που θα μπορούσαν κατά τα άλλα να αποφευχθούν, οπότε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα καλύτερα εργαλεία που έχουμε σε αυτόν τον αγώνα. Ευτυχώς, μια νέα έρευνα όπως αυτή, μας βοηθά να φτιάξουμε μια ισχυρή υπόθεση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Όσο περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν τι διακυβεύεται πραγματικά, τόσο πιο εύκολο θα είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στο άτμισμα.

Πηγή: https://www.churnmag.com/news/latest-report-deals-huge-blow-called-gateway-theory/