Share the story

Δημοσίευση στην Courier Journal

Το πρόβλημα της παραπληροφόρησης είναι ευρέως διαδεδομένο. Το κοινό δέχεται διαρκώς παραπλανητικές αποκαλύψεις σχετικά με τους εμβολιασμούς, τα τρόφιμα που τρώνε, τα οικιακά προϊόντα που χρησιμοποιούν και τώρα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το άτμισμα. Αλλά η υστερική ρητορική έχει συνέπειες, επειδή οι άνθρωποι πράττουν σύφωνα με αυτό που τους λένε. Και αξιωματούχοι της υγείας σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, παραπλανούν τους Αμερικανούς ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι τόσο επικίνδυνα όσο τα τσιγάρα και θέτουν μια υπαρξιακή απειλή για τα παιδιά τους. Δυστυχώς, αυτή η παραπληροφόρηση μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Η παραγωγή παραπληροφόρησης για τον καπνό ακολουθεί μια φόρμουλα, η οποία προέρχεται από “τέλη χρήσης” (διαβάσετε: φόροι) που καθιερώθηκε στο Κογκρέσσο το 2009, δίνοντας στον FDA εξουσιοδότηση ρυθμίσεων πάνω στον καπνό. Κάθε χρόνο, οι καταναλωτές καπνού πληρώνουν πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια σε τέλη χρήσης στον FDA, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρει ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των χρημάτων στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το οποίο το διανέμει σε χιλιάδες ερευνητές στα πανεπιστήμια του έθνους για να μελετήσουν προϊόντα καπνού. Αυτό το σύστημα, το οποίο λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχει δημιουργηθεί για να ανακαλύψει την αλήθεια για τον καπνό. Αντ 'αυτού, παράγει μόνο αυτό που θέλουν το NIH και άλλοι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση: κακά νέα για όλα τα προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι απαλλαγμένα από καπνό και των κατα πολύ ασφαλέστερων ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Αυτά τα κακά νέα ενισχύονται από τα πανεπιστημιακά τμήματα των μέσων ενημέρωσης και από τον γενναίο νέο κόσμο των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, γεγονός που καθιστά δύσκολο να δούμε τι είναι αλήθεια και τι είναι υπερβολή, παραμόρφωση ή καθαρή μυθοπλασία. Οι Αμερικανοί εκτίθενται σε ένα τσουνάμι από πλασματικούς “κινδύνους” από το άτμισμα και από μια “επιδημία” του ηλεκτρονικού τσιγάρου που θα θέσει σε κίνδυνο τη νέα γενιά. Φυσικά, κανένα μέτρο πολιτικής δεν είναι πολύ ισχυρό όταν τα παιδιά μας κινδυνεύουν.

Επίσης: το JCPS στην καταπολέμηση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου από παιδιά με καμπάνια κατά του ατμίσματος.

Αλλά το αποτέλεσμα αυτού του κύκλου παραπληροφόρησης είναι σημαντικό. Μια μελέτη τον περασμένο μήνα στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι το ποσοστό των Αμερικανών ενηλίκων που αντιλαμβάνονται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εξίσου επιβλαβή με τα τσιγάρα τριπλασιάστηκε από 11,5% το 2012 σε πάνω από 36% το 2017. Όσοι αντιλαμβάνονται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως πιο επιβλαβή επίσης τριπλασιάστηκαν από 1,3% σε περισσότερο από 4%.

Εν ολίγοις, οι Αμερικανοί ακούνε το συναγερμό για τους "κινδύνους" των ηλεκτρονικών τσιγάρων και την “επιδημία” του εφηβικού ατμίσματος. Αξίζουν καλύτερα από τους νομοθέτες μας και τους υπαλλήλους της δημόσιας υγείας. Ο FDA γνωρίζει ότι η νικοτίνη είναι ο λόγος που οι άνθρωποι καπνίζουν, αλλά δεν είναι ο λόγος που οι καπνιστές πεθαίνουν. Ωστόσο, οι υπάλληλοι δεν ανακοίνωσαν ενεργά αυτό το μήνυμα στο κοινό.

Ακόμη χειρότερα, ο FDA έχει υπερβάλει το πρόβλημα του εφηβικού ατμίσματος, χειριζόμενος τα δεδομένα και κακώς κατηγορώντας τους εμπόρους λιανικής πώλησης για να δικαιολογήσει τις επαχθείς ρυθμίσεις που δίνουν στους καταναλωτές ακόμη λιγότερες πιο υγιεινές επιλογές.

Άποψη: Όταν τα παιδιά μας ατμίζουν, εκπαιδεύουν το μυαλό τους να εξαρτάται από τα χημικά

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι σταυροφόροι κατά του καπνού έχουν δοκιμάσει τα πάντα για να εξοντώσουν τα τσιγάρα, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αγώνων, της νομοθεσίας, της φορολογίας και της ρύθμισης. Αλλά η σταυροφορία τους έχασε την κατεύθυνσή της όταν άρχισε να στοχεύει όλα τα προϊόντα καπνού - ακόμα και εκείνα που δεν περιέχουν καπνό. Οι αξιωματούχοι των διεθνών οργανισμών υγείας και των εθνικών κυβερνήσεων γνωρίζουν ότι ο καπνός δεν είναι συνώνυμος με το “κάπνισμα”, αλλά σκοπίμως συγχέουν τους όρους. Πάνω στην απελπισία τους, προσπάθησαν να εξοντώσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το άτμισμα, ένα καινοτόμο, ικανοποιητικό και εξαιρετικά ασφαλέστερο υποκατάστατο τσιγάρων. Κατά ειρωνικό και τραγικό τρόπο, οι ενέργειές τους διατηρούν και επεκτείνουν την αγορά τσιγάρων.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη - η οποία είναι εθιστική - αλλά δεν έχουν τις τοξίνες που περιέχονται στον καπνό που προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα, καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες. Αυτή η ουσιαστική διαφορά είναι που οδήγησε αναγνωρισμένους βρετανικούς ιατρικούς οργανισμούς όπως το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών και τον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας να θεωρούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα τουλάχιστον 95 τοις εκατό ασφαλέστερα από τα καύσιμα τσιγάρα. Στην πραγματικότητα, το Υπουργείο Υγείας της βρετανικής κυβέρνησης βοηθά τους καπνιστές να μεταβούν από τα καύσιμα τσιγάρα στον ατμό.

Τα καλά νέα είναι ότι παρόλο που η παραπληροφόρηση είναι ανεξέλεγκτη, οι Αμερικανοί καπνιστές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πιο συχνά - και πιο επιτυχημένα - από τα φάρμακα που έχουν εγκριθεί από τον FDA για να τα βοηθήσουν να διακόψουν, σύμφωνα με μια δημογραφική μελέτη που χρησιμοποιεί την εθνική έρευνα του FDA. Τον Φεβρουάριο, βρετανοί ερευνητές ανέφεραν στο New England Journal of Medicine ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σχεδόν στο διπλάσιο πιο αποτελεσματικά στο να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν από ότι τα εγκεκριμένα από τον FDA φάρμακα νικοτίνης, όπως τα επιθέματα και οι τσίχλες.

Διαβάστε ακόμα: Ο αριθμός των παιδιών που ατμίζουν στο Kentucky σχεδόν διπλασιάστηκε τα τελευταία 2 χρόνια

Η ελεύθερη και ανοιχτή συνομιλία για ειλικρινείς πληροφορίες είναι απαραίτητη για μια υγιή δημοκρατία. Είναι όμως επίσης σημαντικό να θεσπιστεί μια υγιής πολιτική δημόσιας υγείας. Ήρθε η ώρα οι Αμερικανοί να έχουν όλα τα στοιχεία για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ώστε να μπορούν να κάνουν εμπεριστατωμένες επιλογές για να απολαμβάνουν πιο μακροχρόνιες και υγιεινότερες ζωές.

Πηγή: https://eu.courier-journal.com/story/opinion/2019/05/10/vaping-e-cigarette-debate-has-been-plagued-misinformation/1152202001/