Share the story

Άρθρο της INDEPENDENT

Τα κουβούκλια των καπνιστών θα πρέπει να γίνουν “σαλόνια ατμίσματος” για τη χρήση των χαμηλότερου κινδύνου ηλεκτρονικών τσιγάρων, δήλωσαν οι προϊστάμενοι του NHS.

Τα νοσοκομεία θα πρέπει να έχουν σε στοκ ηλεκτρονικά τσιγάρα προς πώληση στους ασθενείς και να επιτρέπουν το άτμισμα σε ιδιωτικά δωμάτια, ως μέρος των προσπαθειών του NHS “απαλλαγής από τον καπνό”, σύμφωνα με τους υπουργούς Υγείας.

Η κλήση αυτή έρχεται από τον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, ως μέρος μιας ενημερωμένης πια τεκμηρίωσης σχετικά με την ασφάλεια των εναλλακτικών λύσεων για τον καπνό η οποία υποδεικνύει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα ως βοήθημα διακοπής.

Εν τω μεταξύ, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να βοηθήσουν τους κατασκευαστές δίνοντας άδειες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως ιατρικά βοηθήματα διακοπής.

Μια τέτοια κίνηση θα επέτρεπε στους Γενικούς Παθολόγους να συνταγογραφήσουν τις συσκευές στους ασθενείς τους που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Στην ανεξάρτητη ανασκόπηση, η οποία επανενημέρωσε το 2015 τις οδηγίες της, οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το άτμισμα αποτελεί μόνο ένα μικρό κλάσμα των κινδύνων του καπνίσματος και θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στα νοσοκομεία ψυχικής υγείας.

Αυτοί οι ασθενείς είναι συχνά σε μακροχρόνια παραμονή και έχουν υψηλά επίπεδα καπνίσματος και βλαβών που σχετίζονται με τον καπνό, τα οποία θα μπορούσαν να μετριαστούν με την προώθηση του ατμίσματος.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε 20.000 νέες διακοπές κάθε χρόνο, εκτιμούν.

Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα έχει φτάσει σε “ταβάνι” και τώρα ανέρχεται σε μόλις λίγο λιγότερο από 3 εκατομμύρια άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την ανασκόπηση, η οποία διεξήχθη από εμπειρογνώμονες από το King's College του Λονδίνου και το Κέντρο Μελέτης του Καπνού και του Αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Πανεπιστήμιο Stirling και Cancer Research UK.

Ένας λόγος για τη στασιμότητα στην κινητοποίηση θα μπορούσε να είναι οι διάφορες παρερμηνείες σχετικά με τα επίπεδα βλάβης που συνδέονται με τις συσκευές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι χιλιάδες καπνιστές “λανθασμένα” πιστεύουν ότι το άτμισμα είναι εξίσου επιβλαβές με το κάπνισμα και ότι δύο στους πέντε καπνιστές δεν είχαν καν δοκιμάσει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σε ένα συνημμένο εκδοτικό δελτίο που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, εμπειρογνώμονες από το PHE δήλωσαν: “Αν και το άτμισμα δεν είναι εντελώς αβλαβές, ο συνολικός κίνδυνος βλάβης εκτιμάται σε λιγότερο από 5% σε σχέση με το κάπνισμα του τσιγάρου, ενώ ο κίνδυνος καρκίνου υπολογίστηκε να είναι μικρότερος από 1%.”

Οι υπάλληλοι του PHE προειδοποίησαν επίσης για τους κινδύνους από τις προσπάθειες της βιομηχανίας καπνού για την προώθηση των προϊόντων καπνού "θερμότητας και όχι καύσης" ως ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων έναντι των συμβατικών τσιγάρων.

Προειδοποιεί ότι παρόλο που αυτές οι εναλλακτικές λύσεις χωρίς καύση φαίνεται να έχουν μειωμένο κίνδυνο, η πλειοψηφία των ερευνών έχει διεξαχθεί στη βιομηχανία καπνού.

Μετά την επανεξέταση, η PHE έχει προβεί σε ορισμένες συστάσεις σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσκλησης για τη Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και την υγειονομική περίθαλψη, προκειμένου να υποστηρίξουν τους κατασκευαστές να παραχωρήσουν άδεια στα προϊόντα ως ιατρικά βοηθήματα διακοπής ώστε να μπορούν να διατεθούν στο NHS, ενθαρρύνοντας οποιονδήποτε καπνιστή να στραφεί σε χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και καλώντας τις συμπράξεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας να είναι “πραγματικά απαλλαγμένες από τον καπνό” και ως μέρος αυτού να εξασφαλίσει την πώληση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στα καταστήματα των νοσοκομείων.

Ο Martin Dockrell, υπεύθυνος για τον έλεγχο του καπνού για το PHE, δήλωσε: “Λέμε πως απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους του χώρους των νοσοκομείων, ακόμα και στα κουβούκλια των καπνιστών. Αυτά να μετατραπούν σε χώρους ατμίσματος

“Υπάρχουν δυο τινά για να υπάρξει ένα νοσοκομείο απαλλαγμένο από τον καπνό. Πρώτον να μην επιτρέπεται το κάπνισμα στις εγκαταστάσεις και δεύτερον να βοηθηθούν οι καπνιστές να διακόψουν το τσιγάρο.

“Ορισμένα νοσοκομεία θα αποφασίσουν, ειδικά με τους μακροχρόνιους ασθενείς τους ή τους ασθενείς τους που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα βρίσκονται εκεί ή όχι, αν θα είναι σωστό να έχουν εσωτερικούς χώρους όπου θα επιτρέπεται το άτμισμα

“Η πιο ισχυρή είναι η περίπτωση των ψυχιατρικών νοσοκομείων επειδή (οι ασθενείς αυτοί) έχουν το υψηλότερο ποσοστό καπνίσματος και τα υψηλότερα επίπεδα βλαβών που σχετίζονται με το κάπνισμα.

“Οι ενιαίοι χώροι συγχρωτισμού είναι κάτι αρκετά κοινό στις κλινικές ψυχικής υγείας, οπότε γίνεται πολύ εύκολο για κάποιον να ατμίζει σε ένα τέτοιο δωμάτιο, χωρίς να ενοχλεί κανέναν άλλο. ”Σε νοσοκομεία εντατικής περίθαλψης, πρόσθεσε: “Πρόκειται το κάθε νοσοκομείο να χαράξει τη δική του πολιτική, αλλά ναι, σίγουρα θα τους ενθαρρύναμε να κάνουν τουλάχιστον κάποιες αίθουσες όπου οι άνθρωποι μπορούν να ατμίζουν. Φυσικά το κάπνισμα απαγορεύεται παντού.”

Ο κ. Dockrell, όταν ρωτήθηκε για τους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους, δήλωσε: “Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ένα νοσοκομείο δεν πρέπει να ορίζει μερικές εσωτερικές περιοχές όπου οι ασθενείς και οι επισκέπτες να μπορούν να ατμίζουν”.

Ο καθηγητής John Newton, διευθυντής για τη βελτίωση της υγείας στο PHE, δήλωσε: “Η νέα μας αναθεώρηση ενισχύει τη διαπίστωση ότι το άτμισμα περικλείει ένα κλάσμα του κινδύνου σε σχέση με αυτόν του καπνίσματος, είναι τουλάχιστον κατά 95% λιγότερο επιβλαβές και αμελητέου κινδύνου για τους παρευρισκόμενους.

“Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές είτε πιστεύουν ψευδώς ότι το άτμισμα είναι εξίσου επιβλαβές με το κάπνισμα ή απλά δεν γνωρίζουν.

“Θα ήταν τραγικό για χιλιάδες καπνιστές που θα μπορούσαν να σταματήσουν με τη βοήθεια ηλεκτρονικού τσιγάρου να το αναβάλλουν λόγω ψευδούς φόβου για την ασφάλειά τους.”

Η Ann McNeill, επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής εθισμού καπνού στο King's College του Λονδίνου, δήλωσε: “Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι οι καπνιστές εξακολουθούν να έχουν τόσο ελλιπή αντίληψη για το τι προκαλεί η βλάβη από το κάπνισμα.

“Οι άνθρωποι καπνίζουν για τη νικοτίνη, αλλά σε αντίθεση με ό, τι πιστεύει η μεγάλη πλειοψηφία, η νικοτίνη προκαλεί λίγη, αν όχι καμία βλάβη.

Ωστόσο, ομάδες υπέρ του καπνίσματος υποστήριξαν ότι η έγκριση του PHE θα μπορούσε να είναι αρκετή για να κρατήσει τον κόσμο να καπνίζει τσιγάρα, καθιστώντας τα ηλεκτρονικά τσιγάρα “απλά άλλη μια βοήθεια για την παύση του καπνίσματος”.

“Αν συμβεί αυτό, σχεδόν σίγουρα θα χάσουν την ένστασή τους σε ανεξάρτητους καπνιστές που δεν θέλουν το κράτος να υπαγορεύει τη συμπεριφορά τους”, δήλωσε ο Simon Clark, διευθυντής της ομάδας καπνιστών Forest.

Πηγή: https://www.independent.co.uk/news/health/nhs-hospitals-e-cigarette-sales-vaping-quit-smoking-public-health-england-phe-lancet-a8195891.html