Share the story

Άρθρο στο BUSINESS TIMES
Η Ευρώπη ευχαριστεί τους καταναλωτές επειδή ατμίζουν παρόλο που οι ΗΠΑ τους λένε να σταματήσουν
Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει υποσχεθεί να “κάνει κάτι πολύ, πολύ ισχυρό” μετά από εκατοντάδες αναφερθείσες περιπτώσεις πνευμονικών ασθενειών που σχετίζονται με ηλεκτρονικά τσιγάρα, οι αρμόδιοι της δημόσιας υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο - η μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη για αυτά τα προϊόντα – προωθεί επιδοκιμάζοντας το άτμισμα ως έναν τρόπο για να αποκοπούν οι άνθρωποι από το κάπνισμα.
Αυτή είναι η επικρατούσα άποψη σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου οι αρχές είναι πιο αισιόδοξες επειδή οι ασθένειες που εμφανίζονται στις ΗΠΑ έχουν συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με το άτμισμα υγρών με THC, την ψυχοδραστική ένωση στην κάνναβη, η οποία είναι εκτός ορίων σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Η χρήση αυτών των ουσιών στους Ευρωπαίους εφήβους είναι επίσης πολύ χαμηλότερη από ό, τι στις ΗΠΑ, όπως και η περιεκτικότητα σε νικοτίνη σε δημοφιλή ατμιστικά προϊόντα.
“Εάν είστε καπνιστής και δεν έχετε σταματήσει το κάπνισμα, δοκιμάστε το άτμισμα”, δήλωσε ο Martin Dockrell, επικεφαλής των θεμάτων καπνού στον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο Twitter του αυτό το μήνα. Η κυβερνητική υπηρεσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το άτμισμα είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβές από τα τσιγάρα.
Η ανταπόκριση στην κρίση του ατμίσματος υπογραμμίζει μια βαθύτερη διαφορά στην προσέγγιση των δύο περιοχών όσον αφορά τις εναλλακτικές λύσεις για το κάπνισμα.
Οι οργανισμοί υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου προωθούν την αποδοχή προϊόντων όπως το Imperial Brands Blu και το Vype της British American Tobacco ως μια μέθοδο για να σταματήσουν οι άνθρωποι το κάπνισμα, το οποίο είναι γεγονός πως συνδέεται με τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες.
Αντίθετα στις ΗΠΑ, όπου έχουν υπάρξει αμέτρητες μηνύσεις και αγωγές για τον καπνό τις τελευταίες δεκαετίες, οι εναλλακτικές λύσεις για τα τσιγάρα αντιμετωπίζονται με το φόβο ότι είναι πιθανές πύλες προς το κάπνισμα.
Αυτό που συμπίπτει και στις δύο περιοχές είναι ότι τα ποσοστά καπνίσματος έχουν μειωθεί, ενώ οι αριθμοί ατμίσματος έχουν αυξηθεί. Στις ΗΠΑ, περίπου το 13% του πληθυσμού κάπνιζε τσιγάρα πέρυσι, σε πτώση από το 18% το 2013, σύμφωνα με την Euromonitor International. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό μειώθηκε στο 14% από 19%, ενώ οι μειώσεις ήταν βραδύτερες σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΓΟΡΑ
Η Μεγάλη Βρετανία είναι η μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη σε προϊόντα ατμίσματος, με το 6,3% του ενήλικου πληθυσμού να χρησιμοποιεί τέτοιες συσκευές, αλλά με πολύ λιγότερους Βρετανούς εφήβους να ατμίζουν από τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα της Yougov που δημοσίευσε η ομάδα για την καταπολέμηση του καπνίσματος, η οποία διεξήχθη τον Ιούνιο, περίπου το 1,6% των ατόμων ηλικίας 11-18 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.  Το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών δήλωσε την Τετάρτη ότι η αναλογία των συστηματικών ατμιστών μεταξύ των Αμερικανών μαθητών γυμνασίου αυξήθηκε σε έναν σε τέσσερις, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από μια νέα έρευνα.
Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν ότι έλαβαν 62 αναφορές κατά τα τελευταία τρία χρόνια ανεπιθύμητων ενεργειών για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι προκλήθηκαν από το άτμισμα. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν περισσότερες από 450 αρχικές αναφορές στις ΗΠΑ μόλις αυτό το έτος σχετικά με τα μυστηριώδη συμπτώματα που συνδέονται με αυτά την πρακτική. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσαν την Πέμπτη ότι αναθεωρούν τον αριθμό αυτό σε 380 επιβεβαιωμένες και πιθανές περιπτώσεις.
Τα ατμιστικά υγρά που περιέχουν THC είναι δύσκολο να τα βρει κανείς στην Ευρώπη, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί η ΕΕ δεν έχει δει παρόμοιους φόβους για την υγεία όπως οι ΗΠΑ. Οι κρατικοί υπάλληλοι στον τομέα της υγείας στη Νέα Υόρκη επισήμαναν την οξική βιταμίνη Ε ως πιθανό ένοχο για τα αναπνευστικά συμπτώματα, καθώς η ουσία έχει βρεθεί σε ορισμένα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την εισπνοή THC.
Η προσπάθεια της Ευρώπης να ωθήσει τους καπνιστές τσιγάρων προς τις συσκευές ατμού και θερμαινόμενου καπνού έχει τις ρίζες της σε μια προσέγγιση δημόσιας υγείας που ονομάζεται μείωση βλαβών που έγινε αποδεκτή τη δεκαετία του 1980 για την πρόληψη του ιού HIV και άλλων ασθενειών για τους επαγγελματίες του σεξ και τους χρήστες ναρκωτικών. Η προσέγγιση επιδιώκει να ελαττώσει την επίδραση των επικίνδυνων συμπεριφορών με την προώθηση εργαλείων αποκλεισμού λοιμώξεων όπως καθαρές βελόνες και προφυλακτικά. Η στρατηγική αυτή έρχεται σε αντίθεση με προσπάθειες όπως η εκστρατεία κατά των ναρκωτικών "Just Say No", την οποία υποστηρίζει η Nancy Reagan.
“Είμαστε ξεκάθαροι ότι άτμισμα δεν είναι εντελώς ακίνδυνο, αλλά σε σύγκριση με τον καπνό του τσιγάρου είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές”, δήλωσε η Rosanna O'Connor, διευθύντρια του τομέα για το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τον καπνό στον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.
ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν συνδυάσει την αποδοχή τους στα ηλεκτρονικά τσιγάρα με αυστηρότερους κανονισμούς - περιορίζοντας την εμπορία σε παιδιά, για παράδειγμα και επιβάλλοντας χαμηλότερα όρια στο περιεχόμενο νικοτίνης - που έχουν καταστήσει τις νέες συσκευές περισσότερο αποδεκτές από τους υπαλλήλους της υγείας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγορεύει στις εταιρείες να στοχεύουν τους εφήβους. Οι πραγματικοί ή πλασματικοί χαρακτήρες που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τους νέους απαγορεύονται, όπως και οι απεικονίσεις χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου που φαίνεται να είναι κάτω των 25 ετών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης χαμηλότερα όρια για τα επίπεδα νικοτίνης στο υγρό ηλεκτρονικού τσιγάρου, επιτρέποντας μέγιστο 20 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιοστόλιτρο, σε σύγκριση με τα 59 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιοστόλιτρο στα ατμιστικά φυσίγγια του Juul. Για να εισέλθει το προϊόν στις αγορές της ΕΕ όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η αμερικανική εταιρεία έπρεπε να αραιώσει τα υγρά της νικοτίνης εκεί.
Η British American Tobacco (BAT) που εδρεύει στο Λονδίνο αναφέρει ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων ότι η εμπορία ορισμένων αρωματισμένων προϊόντων θα μπορούσε να προσελκύσει τα παιδιά.
“Ταυτόχρονα, είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί ο ρόλος που διαδραματίζει η υπεύθυνη εμπορία των γεύσεων βοηθώντας τους ενήλικες καταναλωτές να μετακινηθούν από καύσιμα προϊόντα σε εναλλακτικά προϊόντα καπνού και νικοτίνης”, ανέφερε η BAT σε δήλωση της.
ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΤΣΙΓΑΠΩΝ
Ο Michael Bloomberg, ιδρυτής κατά πλειοψηφία ιδιοκτήτης της Bloomberg News, μητρικής της Bloomberg LP, έχει κάνει εκστρατεία και έχει δώσει χρήματα για την απαγόρευση των αρωματισμένων ηλεκτρονικών τσιγάρων και του καπνού και υποστηρίζει τις προσπάθειες για μείωση της ζήτησης καπνού παγκοσμίως.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επισημάνει τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων, συμπεριλαμβανομένου του εθισμού και της πιθανότητας ενθάρρυνσης των χρηστών να καπνίσουν. Μια έκθεση που διεξήχθη τον Αύγουστο και χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Υπουργείο Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν, θα πρέπει να ρυθμίζονται πιο έντονα για να μειωθεί η χρήση των προϊόντων από το κοινό και να αποτραπούν οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι.
Ωστόσο, η προσέγγιση της Ευρώπης ήταν λιγότερο αντιφατική, σύμφωνα με τον Jonathan Fell, επικεφαλής μάνατζερ επενδύσεων της Ash Park στο Λονδίνο, ο οποίος κατέχει μετοχές της Philip Morris, της BAT και της Altria.
Δήλωσε: “Στις ΗΠΑ εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η νοοτροπία, ότι ο εχθρός είναι η καπνοβιομηχανία και όχι οι βλάβες από το κάπνισμα”.


Πηγή: https://www.businesstimes.com.sg/consumer/europe-says-thank-you-for-vaping-as-us-tells-consumers-to-stop