Share the story

Δημοσίευση του FDA – Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων Αμερικής
Ασθένειες από το άτμισμα: Οι καταναλωτές μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους αποφεύγοντας την Τετραϋδροκανναβινόλη (THC) - που περιέχεται σε Ατμιστικά Προϊόντα
Ο FDA παρέχει πληροφορίες στους καταναλωτές για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους ενώ οι αρμόδιοι στον τομέα της υγείας διερευνούν τις πρόσφατες ασθένειες που εμφανίστηκαν μετά τη χρήση ατμιστικών προϊόντων
Οι καταναλωτές πιθανόν να είναι ενήμεροι για τις πρόσφατες αναφορές που αφορούν ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος – εκ των οποίων ορισμένες κατέληξαν σε θανάτους - μετά τη χρήση ατμιστικών  προϊόντων. Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξακολουθεί να ανησυχεί σοβαρά για τα επεισόδια αυτά και συνεργάζεται στενά με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Η.Π.Α., καθώς και με τους κρατικούς και τους τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας για να τις διερευνήσουν το συντομότερο δυνατόν.
Ενώ οι ομοσπονδιακοί και κρατικοί υπάλληλοι στον τομέα της υγείας βρίσκονται επί τω έργω για τον εντοπισμό περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν, από πού αποκτήθηκαν και ποιες ουσίες περιέχουν, ο FDA παρέχει στους καταναλωτές ορισμένες πληροφορίες για να προστατεύσουν τον εαυτό τους.
Συγκεκριμένα, πολλά από τα δείγματα που εξετάστηκαν από τις πολιτείες ή από τον FDA ως μέρος αυτής της διεξαγόμενης έρευνας έχουν αναγνωριστεί ως προϊόντα που περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη (ή THC, ένα ψυχοδραστικό συστατικό του φυτού μαριχουάνας) και επιπλέον, τα περισσότερα από αυτά τα δείγματα με ΤΗC που εξετάστηκαν περιείχαν επίσης σημαντικές ποσότητες οξικής βιταμίνης Ε. Η οξική βιταμίνη Ε είναι μια ουσία που υπάρχει σε τοπικά καταναλωτικά προϊόντα ή σε διαιτητικά συμπληρώματα, αλλά τα στοιχεία ως προς τις επιδράσεις της μετά την εισπνοή είναι ελλιπή.
Ενώ ο FDA δεν διαθέτει αρκετά στοιχεία προς το παρόν για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η οξική βιταμίνη Ε είναι η αιτία των βλαβών στους πνεύμονες σε αυτές τις περιπτώσεις, ο οργανισμός πιστεύει ότι είναι συνετό να αποφεύγεται η εισπνοή αυτής της ουσίας. Επειδή οι καταναλωτές δεν μπορούν να είναι σίγουροι κατά πόσο οποιαδήποτε ατμιστικά προϊόντα με THC μπορεί να περιέχουν οξική βιταμίνη Ε, καλούνται να αποφεύγουν να αγοράζουν ατμιστικά προϊόντα στο δρόμο και να απέχουν από τη χρήση ελαίου THC ή να τροποποιούν ή να προσθέτουν ουσίες σε προϊόντα που αγοράζονται από τα καταστήματα. Επιπλέον, κανένας ανήλικος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε ατμιστικό προϊόν, ανεξάρτητα από την ουσία.
Τουλάχιστον ένας από τους συνδεδεμένους με την υπόθεση θανάτους που έχει δημοσιοποιηθεί φαίνεται ότι σχετίζεται με παράνομα ατμιστικά προϊόντα με THC. Σε πολλές περιπτώσεις ασθενειών που έχουν αναφερθεί από τις πολιτείες, οι ασθενείς, κατά τη συνομιλία τους με το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης ή σε συνεντεύξεις παρακολούθησης από προσωπικό υπηρεσιών υγείας, έχουν αναγνωρίσει την πρόσφατη χρήση ατμιστικών προϊόντων που περιέχουν THC.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να κατανοηθεί καλύτερα εάν υπάρχει σχέση μεταξύ συγκεκριμένων προϊόντων ή ουσιών και των αναφερόμενων ασθενειών. Για να βοηθήσει στη συλλογή και ανάλυση όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών, το εργαστήριο του FDA συνεργάζεται στενά με τους ομοσπονδιακούς και τους κρατικούς εταίρους μας για να εντοπίσει τα προϊόντα ή τις ουσίες που μπορεί να προκαλούν τις ασθένειες.
Ο FDA αναλύει δείγματα που υποβάλλονται από διάφορες πολιτείες για την παρουσία ευρέος φάσματος χημικών ουσιών, όπως η νικοτίνη, η THC και άλλα κανναβινοειδή μαζί με παράγοντες κοπής / αραιωτικά και άλλα πρόσθετα, παρασιτοκτόνα, οπιοειδή, δηλητήρια, βαρέα μέταλλα και τοξίνες.
Καμία ουσία δεν έχει ταυτοποιηθεί σε όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν. Ουσιαστικά, η ταυτοποίηση οποιωνδήποτε ενώσεων που υπάρχουν στα δείγματα θα είναι ένα κομμάτι του παζλ αλλά δεν θα απαντήσει απαραίτητα στις ερωτήσεις σχετικά με το τι προκαλεί αυτές τις ασθένειες.
Οι ομοσπονδιακοί και οι κρατικοί εταίροι παρακολουθούν οποιεσδήποτε πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας οξικής βιταμίνης Ε που βρίσκεται σε πολλά δείγματα που περιέχουν THC. Ο FDA έχει δεσμευτεί να αναλάβει τις κατάλληλες ενέργειες καθώς προκύπτουν τα γεγονότα και να κρατά ενήμερο το κοινό όσο υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για να δοθούν.
Ωστόσο, εν τω μεταξύ, ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να βοηθήσουν στην προστασία τους και να αποφύγουν την αγορά οποιουδήποτε είδους ατμιστικών προϊόντων από το δρόμο και να αποφύγουν τη χρήση ελαίου THC όπως επίσης να τροποποιήσουν / προσθέσουν οποιεσδήποτε ουσίες στα προϊόντα που αγοράζονται από τα καταστήματα. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα που περιέχουν THC, παρακολουθήστε τον εαυτό σας για συμπτώματα (π.χ. βήχα, δύσπνοια, πόνος στο στήθος) και αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν έχετε ανησυχίες για την υγεία σας. Εάν ανησυχείτε για την υγεία σας μετά από τη χρήση ενός ατμιστικού προϊόντος, επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή καλέστε το τοπικό κέντρο ελέγχου δηλητηριάσεων. Οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν με το τοπικό κέντρο ελέγχου δηλητηριάσεων. Το CDC και ο FDA ενθαρρύνουν το κοινό να υποβάλει αναλυτικές αναφορές σχετικά με τυχόν απροσδόκητα ζητήματα υγείας που σχετίζονται με προϊόντα καπνού ή με ηλεκτρονικά τσιγάρα ή άλλα θέματα με προϊόντα, μέσω της Διαδικτυακής Πύλης Αναφοράς Ασφάλειας- Safety Reporting Portal.


Πηγή: https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/vaping-illnesses-consumers-can-help-protect-themselves-avoiding-tetrahydrocannabinol-thc-containing