Share the story
Δημοσίευση στη New York Post
Οι πολιτικοί ρίχνουν την ευθύνη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα κάνοντας τα αποδιοπομπαίους τράγους, για βλάβες που δεν έχουν επιφέρει ποτέ!
Όταν υπάρχουν κρούσματα θανάτων ή ασθενειών από ενέσιμα ναρκωτικά στο δρόμο, οι δημόσιες υγειονομικές αρχές απαιτούν από τους διαβητικούς και τους γιατρούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν σύριγγες; Φυσικά και όχι. Ωστόσο, πολλοί δημόσιοι λειτουργοί  - από τον Πρόεδρο Trump, τον Κυβερνήτη Andrew Cuomo μέχρι μέλη του Squad – πραγματοποιούν  ακριβώς αυτό το είδος προσέγγισης, ως ανταπόκριση στο κύμα κρουσμάτων ασθενειών και θανάτων που σχετίζονται με το άτμισμα σε όλη τη χώρα.
Ο Cuomo, για παράδειγμα, προχώρησε σε ένα δακρύβρεχτο μονόλογο για το άτμισμα, αποκαλώντας το “μια αυξανόμενη κρίση για την υγεία” και απειλώντας να δηλώσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να απαγορεύσει τα αρωματισμένα υγρά αναπλήρωσης για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αυτό ήρθε σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Trump την περασμένη Τετάρτη σχετικά με ομοσπονδιακά σχέδια για την απαγόρευση τέτοιων συσκευών.
Οι δραματικές αιφνίδιες εκρήξεις ανησυχίας έρχονται μετά από έξι θανάτους και 380 σοβαρές οξείες πνευμονικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 41 στη Νέα Υόρκη. Οι περιπτώσεις αυτές δεν συνδέονταν με την χρήση νικοτινούχων υγρών αναπλήρωσης για ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά με την άτμιση THC, της δραστικής ουσίας στην κάνναβη.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, όπως το Juul, προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την εισπνοή νικοτίνης, αλλά άλλοι τύποι ατμιστικών συσκευών μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την πρόσληψη ουσιών που προέρχονται από την κάνναβη, όπως τα έλαια αιθάλης βουτανίου, γνωστά ως "dabs".
Οι επιστήμονες στο υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης, ηγούμενοι των ερευνών, καταδεικνύουν τα προϊόντα της μαύρης αγοράς που περιέχουν ΤΗC, βρίσκοντας "πολύ υψηλά επίπεδα οξικής βιταμίνης Ε σε σχεδόν όλα τα δείγματα με περιεχόμενη κάνναβη που αναλύθηκαν" στην έρευνά τους.
Τα αποτελέσματα των κρατικών εργαστηριακών δοκιμών διαπίστωσαν ότι "τουλάχιστον ένα προϊόν ατμίσματος που περιέχει οξική βιταμίνη Ε έχει συνδεθεί με κάθε ασθενή που υπέβαλε ένα προϊόν για δοκιμή". Η  οξική βιταμίνη Ε είναι μια ελαιώδης ουσία που χρησιμοποιείται για την πυκνότητα ατμιστικών υγρών αναπλήρωσης κάνναβης.
Οι συσκευές ατμίσματος, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού ηλεκτρονικού τσιγάρου, είναι απλά συσκευές για την πρόσληψη ενός αερολυματικού διαλύματος. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα νικοτίνης, τα οποία χρησιμεύουν ως υποκατάστατο των θανάσιμων τσιγάρων που καίνε καπνό, τυπικά περιέχουν ένα διάλυμα νικοτίνης, αρώματος και φυτικής γλυκερίνης ή προπυλενογλυκόλης.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποίησαν δισεκατομμύρια ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς οποιαδήποτε οξεία βλάβη. Στην πραγματικότητα, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δήλωσε στους υπουργούς υγείας ότι οι εργαστηριακοί έλεγχοι των αχρησιμοποίητων νόμιμων προϊόντων νικοτίνης, όπως αυτά που ελήφθησαν από άρρωστους ασθενείς (που πιθανόν χρησιμοποίησαν και παράνομο έλαιο THC), δεν βρήκαν ρύπους ή συστατικά ύποπτα για πρόκληση ασθένειας.
Είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία όταν χρησιμοποιείται ένας ατμοποιητής για την πρόσληψη ναρκωτικών αγορασμένα από την μαύρη αγορά του δρόμου, όπως τα έλαια που προέρχονται από κάνναβη, που επικίνδυνα νοθεύονται με οξική βιταμίνη Ε.
Αναγγέλλοντας την προγραμματισμένη ομοσπονδιακή απαγόρευση των  ηλεκτρονικών τσιγάρων με αρωματικό υγρό αναπλήρωσης στη μέση της έξαρσης της πνευμονικής νόσου, ο Trump έχει παραπλανηθεί. Η άτμιση νικοτίνης είναι μια προσέγγιση για τη μείωση των βλαβών και οι ελκυστικές μη καπνικές γεύσεις είναι κρίσιμες για να μειωθεί η πιθανότητα οι ενήλικες να επανέλθουν στο κάπνισμα τσιγάρων.
Η έκθεση στη νικοτίνη δεν είναι υγιής, βέβαια, και τα παιδιά δεν θα πρέπει να ατμίζουν (εκτός αν καπνίζουν ήδη τσιγάρα και θέλουν να μεταβαίνουν σε μια λιγότερο επιβλαβή εναλλακτική λύση). Αλλά η απαγόρευση σπάνια λειτουργεί, και τα δεδομένα από την FDA δείχνουν ότι ενώ το ποσοστό ατμίσματος σε έφηβους έχει αυξηθεί, το ποσοστό καπνίσματος έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Παρόλα αυτά, οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι συνεχίζουν την επίθεσή τους στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, συστήνοντας  σχεδόν όλοι θα σταματήσουν να ατμίζουν αμέσως.
Αυτό μπορεί να φανεί όπως μια τεράστια επίστηση προσοχής, αλλά είναι πραγματικά μια τεράστια εξαπάτηση. Η σύνδεση της οξείας πνευμονικής νόσου με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι λογικότερη από την προειδοποίηση των ανθρώπων για τους κινδύνους του εμβολιασμού επειδή τα εμβόλια πραγματοποιούνται μέσω βελόνας και οι άνθρωποι μπορούν να πάθουν ηπατίτιδα από βρώμικες βελόνες.
Οι ευρείες προειδοποιήσεις για την πλήρη διακοπή του ατμίσματος, αντί της αποφυγής παράνομων μολυσμένων προϊόντων THC, είναι σαν να συμβουλεύετε τους πρώην καπνιστές που έχουν μεταβεί στο άτμισμα, να επιστρέψουν στο κάπνισμα τσιγάρων. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ατμιστών.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια επιθετική δήλωση, τοπική και ομοσπονδιακή επιβολή ενάντια στο άτμισμα από εφήβους και δράση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών κατά της παράνομης THC που προκαλεί ασθένειες των πνευμόνων.
Εν τω μεταξύ, γιατί οι πολιτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι συμπεριφέρονται τόσο άσχημα; Έχουμε μια υπόθεση: Μέχρι στιγμής, οι σημαντικότεροι ισχυρισμοί σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία (ακόμη και για τους ενήλικες) από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν υποθέσεις - όπως ότι το άτμισμα θα ήταν μια «πύλη» προς το κάπνισμα τσιγάρων - που δεν κατάφεραν να υλοποιηθούν.
Στην πραγματικότητα, το κάπνισμα τσιγάρων από εφήβους μειώνεται. Τώρα, με αναφορές για επαληθεύσιμες οξείες ασθένειες ακόμη και θανάτους, οι πολιτικοί προσπαθούν αναίσχυντα να κατακρίνουν το άτμισμα νικοτίνης, αν και η υπόθεσή τους ενάντια στην εφαρμογή δεν έχει αξία.
Σε μια απερίσκεπτη απόπειρα να εξαργυρώσουν την αξιοπιστία τους στον πόλεμο τους για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, διπλασίασαν την παραπληροφόρηση, υπονοώντας ότι τα έλαια που προέρχονται από κάνναβη, τα προϊόντα για άτμιση THC που παράγονται στο σπίτι  και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν ανόθευτη νικοτίνη δημιουργούν τους ίδιους κινδύνους .
Νομίζουν ότι μπορούν να την γλιτώσουν γιατί ... λοιπόν, ουσιαστικά κανείς δεν τους αμφισβήτησε. Ήρθε η ώρα περισσότεροι άνθρωποι να το κάνουν.
Ο Henry Miller είναι ανώτερος συνεργάτης του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Ειρηνικού και διευθυντής του Γραφείου Βιοτεχνολογίας της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων από την ίδρυσή του. Ο Jeff Stier είναι ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Επιλογής Καταναλωτών.