Share the story
Δακτυλοδεικτούμενο είναι το άτμισμα ως πηγή αναπνευστικών ασθενειών και δυστυχώς ακόμη και θανάτων μεταξύ αρκετών εκατοντάδων εφήβων και νεαρών ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι το να κατηγορήσει κανείς γι΄ αυτές τις τρομερές ασθένειες το άτμισμα. Ωστόσο, όπως η βελόνα δεν μπορεί να κατηγορηθεί για μια υπερβολική δόση, ούτε οι συσκευές ατμίσματος μπορούν να κατηγορηθούν για τις ασθένειες αυτές. Ο ένοχος είναι αυτό το οποίο το άτομο κατανάλωσε.
Παράνομες αμπούλες THC
Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η πηγή αυτών των ασθενειών είναι η κατανάλωση παράνομων, προερχόμενες από την μαύρη αγορά, αμπουλών THC που περιέχουν επικίνδυνες νοθευτικές ουσίες.
Στο Ιλλινόις, για παράδειγμα, πάνω από το 84 τοις εκατό των αρρώστων ανέφεραν παράνομες αμπούλες THC. Πιθανόν, ακόμα περισσότεροι έφηβοι τα χρησιμοποίησαν, καθώς υπάρχουν αναφορές άρνησης που αργότερα αποδείχθηκαν ψευδείς. Είναι κατανοητό, θέλει ένας έφηβος οι γονείς τους να γνωρίζουν ότι έλαβε παράνομα ναρκωτικά;

Τα Εθνικό Κέντρο Ερευνών για τους νέους καπνιστές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) , διαπίστωσε ότι το ποσοστό των εφήβων που ατμίζουν προϊόντα THC αυξήθηκε κατά 60%, από 8,6% το 2016 σε 13,8% το 2018. Μια άλλη πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα διαπίστωσε ότι η άτμιση THC από σπουδαστές πανεπιστημίου υπερδιπλασιάστηκε, από το 5,2% το 2017 σε 10,8% το 2018.
Το CDC έχει κατηγοριοποιήσει ανακριβώς όλους τους εφήβους που ατμίζουν οποιαδήποτε ουσία (συμπεριλαμβανομένης της THC) ως "χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων" και "καπνιστών". Αυτό εξηγεί γιατί το CDC, όχι μόνο ανέφερε μια τεράστια αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και καπνού στους εφήβους, αλλά και γιατί έχει πει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (αντί των παράνομων ατμιστικά προϊόντων THC) ευθύνονται για τις πρόσφατες πνευμονικές ασθένειες.
 Ατμιστικά Προϊόντα THC
Δεκατέσσερεις πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει την πώληση ατμιστικών προϊόντων THC για ψυχαγωγική ή ιατρική κάνναβη. Τα ιατρεία τους έχουν άδεια και τα προϊόντα τους είναι ελεγμένα. Όμως, καθώς η ζήτηση, σε όλη την επικράτεια, για τα ατμιστικά προϊόντα THC εκτοξεύθηκαν τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή, οι πωλήσεις και η χρήση παράνομων ατμιστικών προϊόντων THC έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά.
Η μέθοδος παραγωγής και εμπορίας παράνομων ατμιστικών προϊόντων THC δεν είναι ακόμη σαφής. Μετά την πρόσφατη σύλληψη δύο αδελφών στο Ουισκόνσιν κατασχέθηκαν πάνω από 98.000 κενές αμπούλες, έλαιο THC, άλλα ναρκωτικά, μετρητά και όπλα. Η αστυνομία εκτιμά ότι η παραγωγή τους κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 5.000 αμπουλών THC την ημέρα.
Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία από τότε που εισήχθησαν ατμιστικά προϊόντα, τόσο νικοτίνης όσο και THC, η ξαφνική εμφάνιση σοβαρών ασθενειών μεταξύ των χρηστών παράνομων ατμιστικών προϊόντων THC σε πολλές (αλλά όχι όλες) πολιτείες των  ΗΠΑ δείχνει μια μολυσμένη πηγή.
Ενόψει αυτής της κρίσης στην δημόσια υγεία, το να καταδεικνύονται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή ακόμη και το άτμισμα ως πρόβλημα, δεν είναι μόνο λανθασμένο, αλλά αποτρέπει την προσοχή από την κρίσιμη ανάγκη των αρχών δημόσιας υγείας να προειδοποιούν τους Αμερικανούς να μην χρησιμοποιούν παράνομα ατμιστικά προϊόντα THC. Επίσης πρέπει να διευρυνθεί η παιδεία της νεολαίας για τα ναρκωτικά, ώστε να περιλαμβάνει προειδοποιήσεις σχετικά με της  παράνομες ατμιστικές αμπούλες THC.
Εάν δεν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση σωστά και έγκαιρα, όχι μόνο θα αρρωστήσουν περισσότεροι ατμιστές της THC, αλλά πολλοί μπερδεμένοι και φοβισμένοι ατμιστές νικοτίνης θα επιστρέψουν στο κάπνισμα τσιγάρων, το οποίο είναι πολύ πιο επιβλαβές.
Δήλωση Αποποίησης: Οι απόψεις που εκφράζονται εδώ είναι αυτές του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραίτητα τη συντακτική θέση του The Globe Post.