Share the story

Δημοσίευση στη Chicago Sun Times

Παρόλο που τα αποδεικτικά στοιχεία κατέδειξαν πως οι πνευμονοπάθειες που σχετίζονταν με το άτμισμα στη συντριπτική πλειοψηφία τους εμπλεκόταν η χρήση κάνναβης, οι αρμόδιες αρχές έχουν προειδοποιήσει για κίνδυνο και από το άτμισμα ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Όταν υπάρχει μια έξαρση τροφικής δηλητηρίασης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εκδίδει γενικές συμβουλές σχετικά με τους κινδύνους της κατανάλωσης φαγητού. Λέει στον κόσμο ποια προϊόντα έχουν εμπλακεί, ώστε να μπορούν να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους για να μειώσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.

Ακόμα, εδώ και μήνες, παρόλο που υπάρχουν αποδείξεις ότι οι πνευμονοπάθειες προέρχονται σε σαρωτικό ποσοστό από προϊόντα κάνναβης, οι κρατικοί και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι μας προειδοποιούσαν αόριστα και αναποτελεσματικά για τους κινδύνους που ενέχονται και στο άτμισμα ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Η προσέγγιση αυτή έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, επειδή δεν έδωσε στους καταναλωτές κάνναβης μια ξεκάθαρη προειδοποίηση και υπονοώντας ότι τα νόμιμα ηλεκτρονικά τσιγάρα παροχής νικοτίνης, τα οποία μπορούν να σώσουν τη ζωή των καπνιστών μειώνοντας δραματικά την έκθεσή τους σε τοξίνες και καρκινογόνες ουσίες, θα μπορούσαν να τους σκοτώσουν.

Μια πρόσφατη μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), βασισμένη σε συνεντεύξεις 86 ατόμων που νοσηλεύτηκαν με αναπνευστικά συμπτώματα στο Wisconsin και το Illinois, διαπίστωσε ότι 87% “ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου που περιέχουν THC”. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι να μην είναι πρόθυμοι να παραδεχτούν πως έκαναν παράνομη χρήση ναρκωτικών, ανέφεραν οι ερευνητές, ο πραγματικός επιπολασμός ατμίσματος της ουσίας THC μεταξύ των ασθενών μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερος.

Σε μια άλλη μελέτη του CDC, που βασίστηκε σε 514 περιπτώσεις όπου οι πληροφορίες ήταν διαθέσιμες, μόνο το 16% των ασθενών δήλωσαν ότι είχαν ατμίσει μόνο νικοτίνη. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι όλοι αυτοί οι ασθενείς ήταν απόλυτα ειλικρινείς, δεν είναι ξεκάθαρο από πού προμηθεύτηκαν τα φυσίγγια, τις αμπούλες ή τα υγρά αναπλήρωσης που χρησιμοποιούσαν - ένα σημαντικό τμήμα της πληροφόρησης, καθώς τα προϊόντα με άγνωστη προέλευση και σύνθεση μπορεί να δημιουργήσουν ιδιαίτερους κινδύνους.

Τα ευρήματα του CDC έχουν νόημα, δεδομένου ότι τα νόμιμα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν χρησιμοποιηθεί από εκατομμύρια Αμερικανούς για χρόνια χωρίς αναφορές πνευμονικών ασθενειών όπως αυτές. Οι περιπτώσεις - οι οποίες ανέρχονταν σε περισσότερες από 1.000, συμπεριλαμβανομένων 18 θανάτων, μέχρι την 1η Οκτωβρίου - προέκυψαν μόνο τους τελευταίους μήνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι το πρόβλημα σχετίζεται με νέα πρόσθετα ή μολυσματικές ουσίες στην ατμιζόμενη THC και ίσως επίσης σε προϊόντα νικοτίνης μαύρης αγοράς.

“Φαίνεται να γίνεται υπερβολική σύνδεση των τραγικών περιστατικών πνευμονοπάθειας και των νομίμων εταιρειών ηλεκτρονικών τσιγάρων που πωλούνται σε καταστήματα και υπόκεινται στους ρυθμιστικούς κανονισμούς όπως το Juul και το NJOY”, επισημαίνει ο πρώην Επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) Scott Gottlieb, ενώ κατηγορούνται ελάχιστα τα προϊόντα ατμίσματος THC, CBD και τα παράνομα νικοτινούχα – τα μόνα οποία μέχρι στιγμής καταδεικνύονται με τα διαθέσιμα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία.

Ο καθηγητής της δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Michael Siegel, σημειώνει ότι “δεν υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι σχετίζονται με τη χρήση υγρών αναπλήρωσης νικοτίνης που αγοράζονται από το καταστήματα και φαίνεται εξαιρετικά απίθανο τα προϊόντα αυτά να έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή στην έξαρση των κρουσμάτων”.

Ωστόσο, το CDC και ο FDA εξακολουθούν να συστήνουν στους ανθρώπους να αποφεύγουν γενικά το άτμισμα παρόλο που και οι δύο οργανισμοί αναθεώρησαν πρόσφατα τις προειδοποιήσεις τους με έμφαση στη δημόσια προβολή της εμπλοκής των προϊόντων THC στις περιπτώσεις πνευμονικής νόσου. Και οι δύο επίσης εφιστούν την προσοχή στους πρώην καπνιστές που έχουν μεταβεί στο άτμισμα πως δεν πρέπει να επιστρέψουν στις προηγούμενες συνήθειες τους.

Ο λόγος της τελευταίας σύστασης είναι απλός: τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία δεν περιέχουν καπνό και δε γίνεται κανενός είδους καύση, είναι αναμφισβήτητα πολύ λιγότερο επικίνδυνα από τα συμβατικά καύσιμα τσιγάρα. Αυτό το σημείο τείνει να χαθεί σε μπερδεμένα μηνύματα που υπονοούν ότι όλα τα ατμιστικά προϊόντα είναι δυνητικά θανατηφόρα.

Μια δημοσκόπηση του Morning Consult που διεξήχθη τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι το 58% των ερωτηθέντων, βασιζόμενοι σε αυτά που είχαν “δει, διαβάσει ή ακούσει στις ειδήσεις τελευταία”, πίστευαν ότι οι άνθρωποι είχαν “πεθάνει από πνευμονοπάθεια” που προκλήθηκε από “ηλεκτρονικά τσιγάρα όπως το Juul,” σε σύγκριση με το 34% που δήλωσε ότι τα περιστατικά αφορούσαν “χρήση μαριχουάνας ή THC σε ηλεκτρονικό τσιγάρο”. Μόνο το 22% των ερωτηθέντων είχε αντιληφθεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επικίνδυνα από τα συμβατικά.

“Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά πολύ λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα και μπορούν και βοηθούν τους καπνιστές να αλλάξουν αν δεν μπορούν να σταματήσουν”, δήλωσε ο David Abrams, καθηγητής κοινωνικών και συμπεριφοριστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, σε πρόσφατη συνέντευξη στο CBS News.

Εάν η παραπληροφόρηση σχετικά με τους συγκριτικούς κινδύνους του καπνίσματος και του ατμίσματος παρεμποδίσει αυτή τη μετάβαση, θα μπορούσε να έχει θανατηφόρες συνέπειες.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δημόσια υγεία θα ωφεληθεί δραματικά εάν όλοι μεταβούν τελείως σε ηλεκτρονικά τσιγάρα”, είπε ο Abrams. “Αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία, πιστεύω πως θα έχουμε καταστρέψει τη μοναδική ευκαιρία για τη δημόσια υγεία που είχαμε ποτέ μέσα σε 120 χρόνια”.

Πηγή: https://chicago.suntimes.com/columnists/2019/10/8/20905306/vaping-lung-disease-juul-njoy-jacob-sullum