Share the story

Όπως έχει ήδη αποδείξει και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και ο γνωστός πνευμονολόγος Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, γνωστός για την πολυετή του δράση ενάντια στο κάπνισμα, είναι πολύ μικρές οι επιπτώσεις από το παθητικό άτμισμα.

- Ο καθηγητής John Britton από το Πανεπιστήμιο του Nottingham έκανε αυτόν τον ισχυρισμό σήμερα
- Σύμβουλος αναπνευστικής ιατρικής δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το παθητικό άτμισμα ήταν επιβλαβές
- Επίσης, δήλωσε ότι το να εξαναγκάζεις τους ατμιστές να πάνε σε εξωτερικό χώρο, δίπλα στους καπνιστές τσιγάρου είναι σκληρό
- Ο καθηγητής ισχυρίστηκε ότι αυτό θα μπορούσε να τους ενθαρρύνει να επιστρέψουν στα κανονικά τσιγάρα

Ειδικοί ισχυρίστηκαν πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η παθητική εισπνοή ατμού ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας. Είπαν επίσης ότι αναγκάζοντας τους χρήστες να πάνε σε εξωτερικό χώρο, με τους καπνιστές τσιγάρων, τους ενθαρρύνει μόνο στο να επιστρέψουν στα κανονικά τσιγάρα. Ο καθηγητής John Britton, ένας σύμβουλος αναπνευστικής ιατρικής, στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, υποδήλωσε ότι η απαγόρευση του 2015, για το άτμισμα σε εσωτερικούς χώρους, ήταν άσκοπη. Είπε: «Το άτμισμα σε κλειστό χώρο είναι θέμα ...ευγενικής παραχώρησης. Δεν υπάρχουν αποδείξεις βλάβης σε άλλους ανθρώπους. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού που βγαίνει στον ατμό είναι νερό.

«Είναι ένα ζήτημα ευγενικής παραχώρησης και αν στέλνετε τους ατμιστές έξω για να καπνίσουν ή για να ατμίσουν μαζί με τους καπνιστές, τους φέρνετε απευθείας σε επαφή με το ναρκωτικό που προσπαθούν να σταματήσουν. Δεν θα στέλνατε τον χρήστη μεθαδόνης έξω με τους χρήστες ηρωίνης».

Ο καθηγητής Britton μίλησε σε ένα δημοσιογραφικό κέντρο για θέματα υγείας, με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, μετά από μια σειρά από θανάτους στις ΗΠΑ. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν συστήνει τα υπόστεγα-καταφύγια καπνίσματος επειδή είναι δαπανηρή η εγκατάσταση και νομιμοποίηση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η επιτροπή δεν δήλωσε εάν πρέπει να διατίθενται χώροι για καπνιστές και ατμιστές, μόνο ότι οι εργοδότες πρέπει να ενθαρρύνουν το εργατικό δυναμικό τους να μην καπνίζει. Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) έχει δηλώσει ότι το άτμισμα είναι 95% λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα.

Βρέθηκε αντιμέτωπος με τα πυρά μερικών ακαδημαϊκών που λένε ότι ο οργανισμός αγνοεί σκόπιμα αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία ότι το άτμισμα είναι επιβλαβές.

Τον Απρίλιο, ο κ. McKee, καθηγητής της ευρωπαϊκής δημόσιας υγείας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για «σοβαρές ανησυχίες» γύρω από το άτμισμα.

Είπε, τότε «Δεν είχαμε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για αρκετό καιρό για να γνωρίζουμε τα πραγματικά αποτελέσματα».

Η επιτροπή δήλωσε ότι ήταν "εύκολη επιλογή" το να μεταβεί κανείς από το κάπνισμα στο άτμισμα, αλλά ότι οι μη καπνιστές δεν πρέπει να ατμίζουν, καθώς δεν είναι εντελώς αβλαβές.

Ο καθηγητής Britton προσέθεσε: «Η θέση μου είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι αβλαβή και η μακροχρόνια χρήση τους θα προκαλέσει κάποια ζημιά, αλλά το ύψος της ζημίας θα είναι ελάχιστο σε σχέση με αυτό του καπνίσματος». Η επιτροπή δήλωσε επίσης ότι θα ήταν «μεγάλη ντροπή» αν αποθαρρύνονταν οι άνθρωποι από την κατάσταση που επικρατούσε στις ΗΠΑ, όπου οι ρυθμιστικές αρχές ερευνούν περιπτώσεις ατμίσματος με ελαιώδεις ουσίες στους πνεύμονες. Μια μυστηριώδης πνευμονική ασθένεια που συνδέεται με το άτμισμα έχει σκοτώσει περισσότερους από 20 ανθρώπους και στέλνοντας στο νοσοκομείο πάνω από 450 άτομα. Η επιτροπή δήλωσε ότι το θέμα ήταν συγκεκριμένο για τις ΗΠΑ, καθώς περίπου τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων αφορούσαν χρήση προϊόντων κάνναβης. Ο καθηγητής McNeill δήλωσε: «Θα ήταν μεγάλη ντροπή αν οι άνθρωποι αποθαρρύνονται από τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων εξαιτίας αυτού που συμβαίνει στις ΗΠΑ. «Πρέπει προφανώς να παρακολουθούμε αυτά τα δεδομένα για να δούμε τον αντίκτυπο αυτών των ειδήσεων». Ο καθηγητής Britton μιλούσε μαζί με την Ann McNeill, καθηγήτρια Εξάρτισης από το τσιγάρο, στο Εθνικό Κέντρο Εθισμού του King's College του Λονδίνου και τον Alan Boobis, ομότιμο καθηγητή τοξικολογίας στο Imperial College London. Μετά την αποκάλυψη των στοιχείων, προέκυψε αριθμός ρεκόρ Βρετανών που είναι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου. Τα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν ότι το 7% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο ατμίζουν συστηματικά- σε σύγκριση με το 6,2% του 2018. Αυτό σημαίνει ότι 45 άνθρωποι ξεκινούν το άτμισμα κάθε ώρα του 2019, φέρνοντας τον αριθμό των ατμιστών από 3,2 εκατομμύρια σε 3,6 εκατομμύρια μέσα σε 12 μήνες. Η Δράση για το Κάπνισμα και την Υγεία (ASH) έκανε δημοσκόπηση σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα. Η πλειοψηφία των ατμιστών ήταν πρώην καπνιστές (54%), το ένα τρίτο από τους οποίους ισχυρίστηκε ότι ο βασικός τους λόγος για τη χρήση του ήταν να τους βοηθήσει να κόψουν το κάπνισμα. Ένας στους πέντε δήλωσε ότι ξεκίνησε το άτμισμα για να αποτρέψει μια επιστροφή στο κάπνισμα ενώ το 13% δήλωσε ότι ήταν ένας τρόπος για να εξοικονομήσει χρήματα. Δεκατέσσερα τοις εκατό δήλωσε ότι άρχισαν τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου επειδή απλά το απολαμβάνουν.

Πηγές: https://www.google.gr/amp/s/www.iefimerida.gr/news/421488/poly-mikres-oi-epiptoseis-apo-pathitiko-atmisma-ti-edeixe-ereyna%3famp

https://www.dailymail.co.uk/health/article-7571809/Second-hand-smoke-e-cigarettes-pose-NO-risk-public-experts-suggest.html