Share the story

Άρθρο στο VICE

Υπάρχει λόγος – στην πραγματικότητα, λόγοι- και κανείς από αυτούς δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτικός για τους Αμερικάνους πολιτικούς.

Κάθε φορά που ο Matt Culley ταξιδεύει στην Αγγλία, αισθάνεται σαν να εισέρχεται στη ζώνη του λυκόφωτος.

Ο Culley, ένας πασίγνωστος υπέρμαχος του ατμίσματος στο YouTube στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπερέβαλλε τόσο πολύ περιγράφοντας το σκηνικό στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου συχνά παρευρίσκεται σε συνέδρια, ως ένα είδος “εναλλακτικής πραγματικότητας”.

Φανταστείτε: επισκέπτεστε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο στο νοσοκομείο και μετά πετάγεστε στην καφετέρια για να φάτε ένα σάντουιτς ή ένα ζελέ και λαχταράτε ένα τσιγάρο. Το κάπνισμα όμως έχει απαγορευτεί μέσα στην περιοχή ή γύρω και από αυτή - ακόμα και στο αυτοκίνητό σας. Έχετε επίσης ξεμείνει και από ατμιστικό υγρό αναπλήρωσης. Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Είστε σε νοσοκομείο στην τελική και μπορείτε απλά να πάτε στο κατάστημα ατμιστικών ειδών που βρίσκεται εκεί.

Το σενάριο αυτό μπορεί να ακούγεται παράλογο, αλλά στην Αγγλία είναι αληθινό, όπου τον Ιούλιο, τα νοσοκομεία Sandwell και West Birmingham στην πραγματικότητα συμφώνησαν στο να επιτρέψουν σε εταιρεία ατμιστικών προϊόντων, να ανοίξει καταστήματα στις ιδιοκτησίες τους με την ελπίδα ότι έτσι οι άνθρωποι θα αποθαρρύνονται από το να καπνίζουν τσιγάρα στους εξωτερικούς χώρους.

“Εντωμεταξύ, στις ΗΠΑ, υπάρχουν τώρα άνθρωποι που πάνε σε ατμιστικά καταστήματα και λένε στους ιδιοκτήτες ότι σκοτώνουν κόσμο”, δήλωσε ο Culley. “Είναι τρελό.”

Αν και οι εμπειρογνώμονες που μελετήθηκαν από το VICE αναγνώρισαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι σε καμία περίπτωση απρόσβλητο σε σχέση με προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη νικοτίνη, η αμερικανική κρίση που έχει προκαλέσει τουλάχιστον 1.000 κρούσματα ασθενειών και περίπου δυο ντουζίνες θανάτους είναι σχεδόν ανύπαρκτη εκεί. Φαίνεται επίσης πως υπάρχει πολύ λιγότερη επίσημη ανησυχία ότι το άτμισμα λειτουργεί ως πύλη που προσελκύει κατά τα άλλα μη ενδιαφερόμενους εφήβους, σε μια ζωή χρήσης νικοτίνης. Χωρίς την καταστροφική επίβλεψη από εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων και την περιοριστική πολιτική σε στυλ υστερικού πολέμου κατά των ναρκωτικών το 1990, οι αρμόδιοι λειτουργοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημιούργησαν ένα τμηματικό ρυθμιστικό σύστημα που παρακολουθεί προσεκτικά τα επίπεδα νικοτίνης στα ατμιστικά προϊόντα.

Η σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των Αμερικανών υποστηρικτών της μείωσης των βλαβών και των ομολόγων τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρουσιάζει την προσεγμένη προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου προς το άτμισμα ως πιο λογική σε σχέση με τον υπερβολικό πανικό στην Washington και τις πρωτεύουσες πολιτειών σε ολόκληρη τη χώρα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τα αμερικανικά ιδρύματα δεν φαίνονται να είναι προετοιμασμένα για να εξομοιωθούν με αυτή.

“Νομίζω ότι η διαφορά μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ηνωμένων Πολιτειών οφείλεται στην αμερικανική τάση να μετατρέπονται τα ζητήματα υγείας σε ηθικές σταυροφορίες”, δήλωσε ο Brad Rodu, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Louisville και ειδικός στον περιορισμό των βλαβών από τον καπνό, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι το γραφειοκρατικό χάος για την απόκτηση χρηματοδότησης για την έρευνα στις ΗΠΑ. “Φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ είτε είναι εντελώς αδαείς σε ότι αφορά την ιστορία του καπνού είτε αδιαφορούν πλήρως για αυτή”.

Όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται ο Rodu βρίσκονται ακριβώς μπροστά του: η μια πολιτεία μετά την άλλη, φαίνεται, έχει αρχίσει να υιοθετεί μια απαγορευτική στάση (με πιο πρόσφατη τη Montana, όπου την Τρίτη, εξέδωσε απαγόρευση για την πώληση αρωματικών υγρών για ηλεκτρονικό τσιγάρο) και υπηρεσίες όπως ο FDA ζυγίσουν αυτή τη στιγμή αν θα απομακρύνουν με ομοσπονδιακό νόμο συγκεκριμένα ατμιστικά προϊόντα από την αγορά. Και παρόλο που αν τελικά θα ήταν δύσκολο να συγκρίνουμε άμεσα τα στατιστικά στοιχεία, όπως υπογράμμισε ο Rodu, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η εξάπλωση του ατμίσματος μετριέται ανάλογα με τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και τη συχνότητα (το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κρίνει την τακτική χρήση ως σκληρή, ας πούμε, όπως οι ΗΠΑ), είναι πιο σημαντικό να αναγνωριστούν τα λάθη που μπορεί να επαναληφθούν.

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν επικριθεί κατηγορηματικά ότι κινούνται πάρα πολύ αργά για να κατανοήσουν τα ατμιστικά προϊόντα, μόνο και μόνο για να υιοθετήσουν απαγορευτικές τακτικές, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους ατμιστές πίσω στα τσιγάρα, ή και άλλους χρήστες στη μαύρη αγορά, κάτι που κατεξοχήν μπορεί να έχει προκαλέσει πολλές από τις ασθένειες. (Πολλές από τις περιπτώσεις φαίνεται να έχουν συνδεθεί με προϊόντα THC που αγοράζονται συχνά στη μαύρη αγορά και οι υπέρμαχοι του ατμίσματος επιμένουν στο ότι οι απαγορεύσεις των γεύσεων στα υγρά αναπλήρωσης το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να πειραματιστούν με την ανάμειξη υγρών, ακόμα και αν δεν ξέρουν πως να το κάνουν.)

Ομοίως, κρατικές και ομοσπονδιακές καταστολές εμφανίζονται έτοιμες να προκαλέσουν το κλείσιμο των μικρών καταστημάτων ατμιστικών προϊόντων, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να παραδώσουν ακόμη μεγαλύτερο μέρος της αγοράς στον κολοσσό JUUL, μια εταιρεία που ανήκει εν μέρει στον παραγωγό Big Tobacco Altria.

“Βασικά πρόκειται για την τρέλα με τη μαριχουάνα που εξετάζεται εκ νέου στις ΗΠΑ,” δήλωσε ο Harry Shapiro, διευθυντής της DrugWise, μιας ιστοσελίδας με θέμα την εκπαίδευση πάνω στα ναρκωτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και συντάκτης της έκθεσης Global State of Tobacco Harm Reduction. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να βρίσκεσαι περιτρυγυρισμένος από πυροβόλα όπλα, αλλά δε θέλουν να ατμίζεις. Που σημαίνει βεβαίως ότι υπάρχει πραγματική αποσύνδεση ανάμεσα στο τι μετρά ως δημόσια ασφάλεια και στο τι φοβούνται ή θα έπρεπε να φοβούνται πραγματικά οι άνθρωποι.

Φυσικά, είναι μια δελεαστική αναλογία για να αναφερθεί - και το έχουν κάνει και άλλοι πριν. Αλλά αξίζει να δηλωθεί ξεκάθαρα: Αυτές οι αντικειμενικά αντίθετες πολιτικές μεταξύ των ΗΠΑ και των πρώην αποικιοκρατών τους οφείλονται σε μεγάλο βαθμό τόσο στη ρητορική που αφορά τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου στο Ηνωμένο Βασίλειο - οι υπάλληλοι της υγειονομικής περίθαλψης έχουν επικεντρωθεί κυρίως σε αυτά τα προϊόντα ως ασφαλέστερη εναλλακτική λύση έναντι των παραδοσιακών τσιγάρων και ως χρήσιμο μέσο για να τα εγκαταλείψουν - και το γεγονός ότι η χώρα έχει θέσει αυστηρότερους κανονισμούς. Η Αγγλία θέλει να απαλλαγεί από τον καπνό μέχρι το 2030 και πολλοί αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας και οι πολιτικοί θέλουν να βοηθήσουν να το πετύχουν. Είναι κάπως νωρίς για να πούμε πόσο αποτελεσματικό θα είναι αυτό το σχέδιο - ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο - αλλά ο Shapiro είπε ότι είναι τουλάχιστον “μια ημερομηνία για να στοχεύσουν όλοι”.

Από το 2016, το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TPD) για τα προϊόντα καπνού, η οποία θέτει φραγμούς σε οποιαδήποτε διαφήμιση και περιορίζει τη δύναμη νικοτίνης στα υγρά που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Όπως επεσήμανε το CNN, αυτό περιορίζεται στα 20 mg/ml, έναν περιορισμό που ίσως κατανοηθεί καλύτερα από τον τρόπο που συγκρίνεται με αυτό που είναι συνηθισμένο στα JUUL pods – που μερικές φορές φτάνει και τα 59 mg/ml.

“Εκεί που διαφέρουμε πιο έντονα είναι στο ότι διαθέτουμε μερικούς εξαιρετικούς πολιτικούς και ανθρώπους στον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, ή PHE, οι οποίοι είναι όλοι αφοσιωμένοι στη λήψη αποφάσεων και τη νομοθεσία βάσει τεκμηρίων”, δήλωσε ο Dave Cross, διαχειριστής της New Nicotine Alliance, ένας συγγραφέας για το blog Planet of the Vapes, και ατμιστής ο ίδιος.

Εν ολίγοις, είναι θέμα προοπτικής - καθώς και για ένα κοινό όραμα για έναν συλλογικό στόχο. Ο PHE, κυβερνητικός οργανισμός του οποίου το κοντινότερο ισοδύναμο με την Αμερική είναι τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων (CDC), επανέλαβε την πεποίθηση του ξανά και ξανά ότι “το άτμισμα είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα”.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μακρά ιστορία στη υιοθέτηση μιας προσέγγισης μείωσης των βλαβών για την αλλαγή της συμπεριφοράς και τη βελτίωση της υγείας”, δήλωσε η Deborah Robson, ανώτερη μεταδιδακτορική ερευνήτρια για τον εθισμό του καπνίσματος στο King's College London. “Έχουμε αναγνωρίσει, βάσει εμπειρικής έρευνας εδώ και αρκετές δεκαετίες, ότι η νικοτίνη δεν είναι η επιβλαβής ουσία στον καπνό. Η εισπνοή χιλιάδων άλλων τοξικών αερίων και σωματιδίων πίσσας που προέρχονται από την καύση του καπνού είναι αυτό που βλάπτει και σκοτώνει τους καπνιστές.”

Εάν το στιβαρό πλαίσιο της Βρετανίας επιβιώσει, ανεξάρτητα από τη μορφή που ενδεχομένως λάβει με το Brexit, αυτό παραμένει να το δούμε, αλλά η Robson είπε πως υποπτεύεται ότι άμεσες, δραστικές αλλαγές είναι απίθανες. Οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο απλά δεν βλέπουν τη νικοτίνη με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι Αμερικανοί. Αυτός ο μήνας, για παράδειγμα, ο οποίος έχει οριστεί ως “Stoptober” για να παροτρύνει τους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) πιέζει κυριολεκτικά τους καπνιστές να αλλάξουν από καύσιμα τσιγάρα σε ηλεκτρονικά τσιγάρα.

“Το άτμισμα εδώ λειτουργεί όπως θα μπορούσε να λειτουργήσει και σε όλο τον κόσμο αν του δινόταν η ευκαιρία,” δήλωσε ο Cross. “Κανείς δε θα μας το στερήσει.”

Πηγή: https://www.vice.com/en_us/article/bjw5q8/why-people-are-dying-from-vaping-in-the-us-and-not-the-uk