Share the story

Δημοσίευση από τον HAPA - Οργανισμό για Εναλλακτικές Φαρμακευτικές μεθόδους στην Indiana

Η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στις εταιρείες ηλεκτρονικού τσιγάρου να προωθούν τα οφέλη για την υγεία που παρέχουν τα προϊόντα τους προς το κοινό, παρά τον αυξανόμενο αριθμό των νέων Καναδών που ατμίζουν και το ότι εγείρονται ερωτήματα για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους.

Το Υπουργείο Υγείας του Καναδά πραγματοποίησε κλειστή διαβούλευση το περασμένο φθινόπωρο με τη βιομηχανία ατμίσματος και ομάδες από τον τομέα της υγείας με θέμα τα όσα διατείνονται για τη δημόσια υγεία, έτσι ώστε οι εταιρείες ατμιστικών προϊόντων να έχουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν σε διαφημίσεις και προωθητικές ενέργειες.

Οι ισχύοντες κανονισμοί εμποδίζουν τις εταιρίες ατμιστικών προϊόντων να κάνουν τον οποιοδήποτε ισχυρισμό για την υγεία. Ωστόσο, το έγγραφο διαβούλευσης του Υπουργείου Υγείας του Καναδά αναφέρει ότι μπορεί να γίνει μια εξαίρεση για να επιτραπεί στους κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων να χρησιμοποιήσουν προωθητικές ανακοινώσεις που υποδεικνύουν ότι τα ατμιστικά προϊόντα είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα. Οποιεσδήποτε ανακοινώσεις “θα υποστηρίζονται από επιστημονικά τεκμήρια και θα εκφράζονται με σαφείς όρους για να διασφαλιστεί το ότι οι καπνιστές θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι σε ότι αφορά τις συγκριτικές επιδράσεις στην υγεία από τη χρήση ατμιστικών προϊόντων”, αναφέρει το έγγραφο.

Τα προτεινόμενα προωθητικά σλόγκαν θα περιλαμβάνουν δηλώσεις όπως “Η πλήρης μετάβαση από το κάπνισμα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, θα μειώσει τις βλάβες στην υγεία σας” και “Αν είστε καπνιστής, η ολοκληρωτική μετάβαση στο άτμισμα αποτελεί μια πολύ λιγότερο επιβλαβή επιλογή”.

Το Υπουργείο Υγείας του Καναδά δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές.

Γιατροί, ερευνητές και οργανώσεις υγείας λένε ότι το να επιτραπεί στις εταιρείες ατμιστικών προϊόντων να πραγματοποιήσουν αυτούς τους ισχυρισμούς, θα είναι ένα κρίσιμης σημασίας παραστράτημα επειδή τέτοιου είδους ανακοινώσεις υποβαθμίζουν τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων και αυτό μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερους νέους να ατμίζουν.

Ο Theo Moraes, πνευμονολόγος στην Παιδιατρική Κλινική του Τορόντο, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να δείχνουν ότι τα ατμιστικά προϊόντα είναι ασφαλέστερα από τα παραδοσιακά τσιγάρα και ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στις εταιρείες να προωθούν τέτοια ιδέα.

“Αν κοιτάξουμε συνολικά την επιρροή του ατμίσματος στη κοινωνία, βλέπουμε πως είναι κατά πολύ περισσότερο επιβλαβές. Έχει συντελέσει σε περισσότερη ζημιά παρά όφελος”, δήλωσε ο Dr. Moraes.

Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων, οι οποίες υποβοηθούνται σε μεγάλο βαθμό από τα κρούσματα πνευμονοπάθειας που έχουν σχετιστεί με το άτμισμα και που συνδέονται με 26 θανάτους και 1.299 ασθένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στον Καναδά, υπάρχει μια επιβεβαιωμένη περίπτωση πνευμονοπάθειας στο Κεμπέκ, δύο πιθανές περιπτώσεις στο New Brunswick και μία πιθανή περίπτωση στη Βρετανική Κολομβία.

Επιπλέον στα βραχυπρόθεσμα προβλήματα, ομάδες υγείας όπως η καναδική Εταιρεία Καρκίνου λένε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δημιουργούν επίσης μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία και ότι το Υπουργείο Υγείας του Καναδά πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε απαγόρευση των διαφημίσεων ως μέσο προστασίας των νέων ανθρώπων.

Ο Rob Cunningham, ανώτερος αναλυτής πολιτικής στην καναδική Εταιρεία Καρκίνου, δήλωσε ότι θα ήταν λάθος να δοθεί στις εταιρείες η δυνατότητα να κάνουν προωθητικές ανακοινώσεις περί υγείας.

“Δεν θα πρέπει να υπάρχει διαφήμιση προς το κοινό από καπνοβιομηχανίες ή σε άλλους για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα”, δήλωσε ο κ. Cunningham. “Θέλουμε να εμπιστευτούμε στα χέρια των καπνοβιομηχανιών τη δυνατότητα να εμπλέκονται σε ευρέως διαδεδομένα μηνύματα; Όχι, δεν το θέλουμε.”

Ο Eric Gagnon, επικεφαλής των επιχειρηματικών και ρυθμιστικών υποθέσεων στην Imperial Tobacco Canada, που εμπορεύεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο μάρκας Vype, δήλωσε ότι η έγκριση αυτού του είδους ισχυρισμών θα είναι “θεμελιώδης”, προχωρώντας έτσι στις προσπάθειές της να στοχεύσει ενήλικες καπνιστές.

Η Caroline Evans, επικεφαλής των επιχειρηματικών υποθέσεων της JTI-Macdonald Corp., η οποία εμπορεύεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο μάρκας Logic, δήλωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι “ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”.

“Υποστηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που θα παρέχει στους ενηλίκους καπνιστές τις πληροφορίες που χρειάζονται”, είπε.

Η εταιρεία Juul Labs Canada ανέφερε τα ερωτήματα στην Εμπορική Ένωση Βιομηχανίας Ατμιστικών Προϊόντων. Ο Daniel David, πρόεδρος της ένωσης, δήλωσε ότι ενθαρρύνθηκε από την πρόταση του Υπουργείου Υγείας του Καναδά.

“Ελπίζουμε, ότι από τη στιγμή που θα υπάρχει η δυνατότητα να απευθυνθούμε αποκλειστικά σε ενήλικους καπνιστές και ατμιστές και να χρησιμοποιήσουμε ορισμένες εγκεκριμένες ανακοινώσεις, νομίζω πως θα είναι δικαίωμά μας”, δήλωσε.

Νωρίτερα φέτος, το Υπουργείο Υγείας του Καναδά πραγματοποίησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές που θα περιόριζαν τις περισσότερες μορφές διαφήμισης ηλεκτρονικού τσιγάρου στον Καναδά, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η βιομηχανία ατμιστικών προϊόντων. Ένας συνασπισμός ομάδων στον τομέα της υγείας ξεκίνησε μια δημόσια έκκληση τον περασμένο μήνα για την επόμενη κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα μέτρα για να αποτραπεί το εφηβικό άτμισμα, όπως απαγόρευση των διαφημίσεων και γεύσεων.

Οι επικριτές λένε πως η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει ήδη χειριστεί με λάθος τρόπο τον φάκελο άτμισμα, επιτρέποντας στη βιομηχανία να διευρύνει την εμβέλειά της ενώ παράλληλα αποτυγχάνει να εφαρμόσει την απαραίτητη πολιτική για να διαχειριστεί την επικείμενη κρίση εφηβικού ατμίσματος.

“Είναι εκπληκτικό”, δήλωσε ο Andrew Pipe, Πρόεδρος του Ιδρύματος Καρδιολογικών ασθενειών και Εγκεφαλικών και καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οττάβας. “Για μένα, πρόκειται για μια πολύ μικρή συνιστώσα μιας πολύ μεγαλύτερης πρόκλησης για την υγεία, η οποία απαιτεί ρυθμιστικό πλαίσιο με πολύ ευρύτερο, πολύ πιο κατανοητό τρόπο.”

Πηγή: https://hapa-in.org/IN/2019/10/18/health-canada-considers-allowing-e-cigarette-companies-to-promote-harm-reduction-benefits/