Share the story

Τους τελευταίους μήνες, ο τύπος, έντυπος και μη σε όλο τον κόσμο, έχει προειδοποιήσει για ένα ξέσπασμα σοβαρής ασθένειας των πνευμόνων στις ΗΠΑ, που λέγεται ότι συνδέεται με το άτμισμα. Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί 1.604 περιπτώσεις στο Κέντρο Ελέγχου Νόσων (CDC) από 49 πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων 34 θανάτους.

Ενώ στις ΗΠΑ οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων υπολογίζονται περί τα 9 εκατομμύρια ατμιστές, αλλά οι εβδομαδιαίες ενημερώσεις στον ιστότοπο του CDC καθιστούν σαφές ότι η ομάδα των προσβεβλημένων ατόμων είναι πολύ συγκεκριμένη. Το ξέσπασμα φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των νέων: το 70% των ασθενών είναι άνδρες και η μέση ηλικία είναι 24 έτη. Σχεδόν το μισό (46%) είναι κάτω των 21 ετών.

Η Δρ Dana Meaney-Delman, επικεφαλής της ομάδας του CDC που ερευνά το ξέσπασμα των ασθενειών, δήλωσε ότι «έχουμε εντοπίσει αυτό το θέμα ξεκάθαρα σε προϊόντα που περιέχουν THC και σχετίζονται με τους περισσότερους ασθενείς που βιώνουν τραυματισμό στον πνεύμονα. Η συγκεκριμένη ουσία ή ουσίες που ευθύνονται δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί". Η THC είναι η κύρια ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης ενώ το Κέντρο Ελέγχου Νόσων (CDC) δήλωσε ότι τα προϊόντα που εντοπίστηκαν προέρχονται από το δρόμο ή από άλλες ανεπίσημες πηγές (π.χ. φίλους, μέλη της οικογένειας ή παράνομους εμπόρους).

Αυτό το ξέσπασμα της πνευμονοπάθειας δε φαίνεται να συνδέεται με τη μακροχρόνια χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, που έχουν χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ για πάνω από 10 χρόνια. Η πρώτη περίπτωση αναφέρθηκε τον περασμένο Μάρτιο και μαζί με όλες τις άλλες περιπτώσεις φαίνεται να συνδέεται με πολύ πρόσφατη χρήση που προκαλεί ταχεία και βλαβερή επίδραση.

Ecigarette evidence review 2018

Το αποτέλεσμα αυτών των γεγονότων ήταν αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ να απαγορεύσουν τη χρήση αρωμάτων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και ζήτησαν επείγουσα δράση.

Η ανησυχία μας είναι ότι ο τρόπος αντιμετωπίσης του προβλήματος τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες, μπορεί να αυξήσουν την ήδη διαδεδομένη παρεξήγηση σχετικά με τη σχετική ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων με νικοτίνη, αποτρέποντας τους καπνιστές από τη μετάβαση στο άτμισμα και επί της ουσίας ωθώντας τους ατμιστές να επιστρέψουν στο κάπνισμα. Συνεπώς, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ότι μια τέτοια αντίδραση θα σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να καπνίζουν, γεγονός που αναμφίβολα θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές τους.

Blog PHE slider

Θα μπορούσε να συμβεί σ΄αυτή την περίπτωση;

Καταρχάς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ξεκάθαροι για το τι είναι και τι δεν είναι αυτό το ξέσπασμα. Δεν πρόκειται για πρόβλημα που συνδέεται με τη μακροπρόθεσμη χρήση ρυθμιζόμενων προϊόντων νικοτίνης. Εάν ήταν έτσι, θα περίμενε κανείς να δει ένα πολύ διαφορετικό δημογραφικό προφίλ να έχει επηρεαστεί, πιο χαρακτηριστικό των μακροπρόθεσμων ατμιστών. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη ρυθμίζονται πιο στενά στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Ρυθμιστικός Οργανισμός Φαρμάκων και προϊόντων Υγείας (MHRA) είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη των κανονισμών για τον καπνό.

Οι κυριότερες χημικές ουσίες που υποπτεύονται στις ΗΠΑ, όπως το THC και η οξική βιταμίνη Ε, δεν επιτρέπονται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην Αγγλία.

Παρόμοιες ρυθμίσεις ισχύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου υπάρχουν αντίστοιχοι περιορισμοί για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όπως στην Αγγλία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα προϊόντα Καπνού (TPD). Κανένα παρόμοιο κρούσμα όπως στις ΗΠΑ δεν έχει αναφερθεί από το δίκτυο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ μέχρι σήμερα.

Η αγορά παράνομων ναρκωτικών είναι παγκόσμια και είναι πιθανό ότι παρόμοια προϊόντα με εκείνα στις ΗΠΑ είναι διαθέσιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, γι 'αυτό προειδοποιούμε γι' αυτή τη νέα και σοβαρή απειλή και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το PHE δεν άλλαξε τις συμβουλές του σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Οι καπνιστές πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταβούν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ενώ οι ατμιστές, σε περίπτωση που καπνίζουν, πρέπει να το σταματήσουν άμεσα.

Είμαστε πιο βέβαιοι από ποτέ ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα, το οποίο σκοτώνει σχεδόν 220 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάθε μέρα. Τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι το άτμισμα ενέχει ένα μικρό ποσοστό κινδύνου έναντι του καπνίσματος.

Χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό τσιγάρο που περιέχει νικοτίνη, είναι πολύ πιθανότερο κάποιος να σταματήσει το κάπνισμα με επιτυχία σε σχέση με το να στηριχθεί μόνο στη θέλησή του. Αλλά είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται ελεγχόμενα προϊόντα και να αποφεύγονται σπιτικά ή παράνομα προϊόντα και ουσίες.

Πηγή: https://publichealthmatters.blog.gov.uk/2019/10/29/vaping-and-lung-disease-in-the-us-phes-advice/