Share the story

Δημοσίευση από το FOX59
CDC- Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων: Η σημαντική ανακάλυψη στην έρευνα για τις πνευμονοπάθειες καταδεικνύει πως ίσως οφείλονται στην οξική Βιταμίνη Ε και την THC- τετραυδροκανναβιδιόλη (παράγωγο μαριχουάνας)
Η οξική βιταμίνη Ε, σε συνδυασμό με την THC, προφανώς ευθύνονται για την έξαρση των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο πνευμονοπάθειας που συνδέθηκε με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, γεγονός που οδήγησε σε δεκάδες θανάτους, σύμφωνα με τα στελέχη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Η Dr. Anne Schuchat, κύρια αναπληρώτρια διευθύντρια του CDC, δήλωσε ότι θα τη χαρακτήριζε ως σημαντική ανακάλυψη στην έρευνα του οργανισμού, αν και χρειάζονται περισσότερες δοκιμές.
“Αυτά τα νέα ευρήματα είναι σημαντικά,” είπε η Schuchat κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου την Παρασκευή. “Έχουμε έναν ισχυρό ένοχο.”
Υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει και το CDC δήλωσε ότι συνεχίζει να εξετάζει ένα ευρύ φάσμα χημικών ουσιών.
“Αυτό δεν αποκλείει άλλα πιθανά συστατικά”, δήλωσε η Schuchat. “Μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία αιτίες.”
Το CDC αναφέρει ότι στις εξετάσεις που έκανε, βρέθηκε οξική βιταμίνη Ε σε δείγματα που ελήφθησαν από 29 ασθενείς που νόσησαν με πνευμονοπάθεια που σχετίστηκε με το άτμισμα σε 10 πολιτείες. Η THC ή τετραϋδροκανναβινόλη, το πρωτογενές ψυχοδραστικό συστατικό του φυτού κάνναβης ή οι μεταβολίτες του ανιχνεύθηκαν σε 23 από τους 28 ασθενείς.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου, ο Δρ. James Pirkle του CDC περιέγραψε την οξική βιταμίνη Ε ως “εξαιρετικά κολλώδη” που όταν εισέρχεται στους πνεύμονες, “επικάθεται”. Ο Pirkle δήλωσε ότι δεν θα ήταν ασυνήθιστο να απουσιάζει η THC από κάποια από τα δείγματα επειδή η ουσία αυτή αποβάλλεται πιο γρήγορα από τους πνεύμονες. Πρόσθεσε ότι η εύρεση THC στο 82% των δειγμάτων από 28 ασθενείς ήταν κάτι το “αξιοσημείωτο”.
Τον Σεπτέμβριο, οι αρμόδιοι στον τομέα της υγείας στη Νέα Υόρκη έκαναν τη σύνδεση περιστατικών σοβαρών πνευμονοπαθειών με την οξική Βιταμίνη Ε σε ατμιστικά προϊόντα που περιείχαν κάνναβη. Εκείνη την εποχή, οι ερευνητές δήλωσαν ότι εκεί θα γινόταν “η βασική εστίαση” της έρευνας του κράτους σχετικά με τις ασθένειες.
Μια έρευνα για τη σύνδεση ανάμεσα στο άτμισμα και τις σοβαρές πνευμονικές νόσους απέφερε την ανακάλυψη εξαιρετικά υψηλών επιπέδων του χημικού οξικής Βιταμίνης Ε σε σχεδόν όλα τα προϊόντα που περιείχαν κάνναβη που πέρασαν από ανάλυση, δήλωσαν οι λειτουργοί υγείας της Νέας Υόρκης την Πέμπτη.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, το CDC προτείνει στον κόσμο να αποφεύγει να χρησιμοποιεί ατμιστικά προϊόντα με THC, ανεξάρτητα από που τα αγοράζουν. Η έρευνα διαπίστωσε ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα που χρησιμοποίησαν οι ασθενείς αγοράστηκαν μέσω διαδικτύου ή έφτασαν στα χέρια τους μέσω φίλων και οικογένειας, παρά μέσω καταστημάτων ατμιστικών προϊόντων ή εξουσιοδοτημένων κλινικών πώλησης THC.
Η Βιταμίνη Ε χρησιμοποιείται σε διάφορα προϊόντα, όπως λοσιόν και συμπληρώματα, αλλά το CDC είπε ότι υπάρχει μια “μεγάλη διαφορά” ανάμεσα στην τοποθέτηση της βιταμίνης Ε στο δέρμα ή στην κατάποση της σε μορφή χαπιού και στην εισπνοή αυτής της λιπαρής βιταμίνης.
Η Dr. Jennifer Layden, επικεφαλής ιατρός και κρατική επιδημιολόγος στο Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Ιλινόις, δήλωσε στο ενημερωτικό δελτίο ότι στην πολιτεία της, διαπίστωσαν ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων των ανθρώπων που νόσησαν, χρησιμοποίησε THC και οι προμήθειές τους προήλθαν από “ανεπίσημες πηγές”. Στο Ιλλινόις, είπε, δεν είχαν ούτε μια περίπτωση που να σχετίζεται με το ιατρικό πρόγραμμα μαριχουάνας του κράτους.
Μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει 2.051 κρούσματα ασθενειών που σχετίζονται με το άτμισμα, που έχουν αναφερθεί σε κάθε πολιτεία, εκτός από την Αλάσκα, μέχρι και τις 5 Νοεμβρίου. Οι πολιτείες έχουν αναφέρει τουλάχιστον 40 θανάτους.


Πηγή: https://fox59.com/2019/11/08/cdc-breakthrough-in-vaping-illness-investigation-shows-vitamin-e-acetate-and-thc-may-be-to-blame/