Share the story

Δημοσίευση στο ITV News

Οι μακροχρόνιοι καπνιστές, οι οποίοι έκαναν τη μετάβαση στο άτμισμα βρέθηκαν στα μισά της διαδρομής για την επίτευξη της αγγειακής υγείας ενός μη καπνιστή μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με ευρήματα μελέτης.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Dundee δήλωσαν ότι ανακάλυψαν ένα “σαφές πρόωρο όφελος” στη μετάβαση από το κάπνισμα στο άτμισμα, στη μεγαλύτερη κλινική δοκιμή μέχρι σήμερα.
Όσοι παράτησαν τα τσιγάρα και αντί αυτών άρχισαν το άτμισμα παρουσίασαν αύξηση της αγγειακής τους λειτουργίας κατά περίπου 1,5 τοις εκατό μέσα σε τέσσερις εβδομάδες σε σύγκριση με εκείνους που συνέχισαν το κάπνισμα.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν αν αυτό το όφελος θα διατηρηθεί, καθώς απαιτούνται περισσότερες έρευνες για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του ατμίσματος.
Και προειδοποίησαν ότι το άτμισμα είναι “λιγότερο επιβλαβές” από το κάπνισμα.
Ωστόσο, ανέφεραν ότι αν αυτή η βελτίωση διατηρηθεί μακροπρόθεσμα, όσοι έκαναν τη μετάβαση θα έχουν τουλάχιστον 13% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως καρδιακών προσβολών.
Η μελέτη VESUVIUS προσέλαβε 114 ενήλικες καπνιστές από το Ηνωμένο Βασίλειο οι οποίοι κάπνιζαν τουλάχιστον 15 τσιγάρα την ημέρα για τουλάχιστον δύο χρόνια και δεν είχαν παρουσιάσει διαγνωσμένη καρδιαγγειακή νόσο.
Σαράντα από τους συμμετέχοντες συνέχισαν να καπνίζουν τσιγάρα καπνού, 37 μετέβησαν σε ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη και οι άλλοι 37 σε ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη.
Οι ερευνητές μέτρησαν τις μεταβολές στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων - την πιο πρόσφατη ανιχνεύσιμη αλλαγή στην καρδιαγγειακή υγεία - μέσω μιας δοκιμής που είναι γνωστή ως ροή διαμέσου διαστολής (FMD).
Αυτό μετρά πόσο πολύ ανοίγει ένα αιμοφόρο αγγείο και χρησιμοποίησαν άλλη δοκιμή για να μετρήσουν την ακαμψία των αιμοφόρων αγγείων.
Συνολικά, οι ομάδες που σταμάτησαν το κάπνισμα με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρουσίασαν βελτίωση της αγγειακής τους λειτουργίας κατά 1,49% σε σύγκριση με εκείνες που συνέχισαν το κάπνισμα.
Η ξεχωριστή μετα-ανάλυση έδειξε ότι για κάθε 1% βελτίωσης στη αγγειακή υγεία, έχουμε 13% λιγότερα καρδιαγγειακά συμβάντα να συμβαίνουν μακροπρόθεσμα.
Ένας υγιής μη καπνιστής μπορεί να αναμένει μέση βαθμολογία FMD 7,7%, ανέφεραν οι συγγραφείς.
Οι μακροχρόνιοι καπνιστές που μετέβησαν στο άτμισμα είδαν την FMD τους να αυξάνεται κατά περίπου ένα πέμπτο από 5,5% σε 6,7% στο τέλος του μήνα.
Αυτό σημαίνει ότι, μέσα σε ένα μήνα, οι νέοι ατμιστές ήταν περίπου στα μισά του δρόμου προς το να φτάσουν την FMD ενός υγιούς μη καπνιστή.
Οι συγγραφείς προειδοποίησαν ότι δεν ήταν σαφές ότι η FMD θα συνεχίσει να βελτιώνεται με τον ίδιο ρυθμό ή για πόσο καιρό.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι καρδιολόγοι ανέφεραν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί η εξάρτηση μιας ολόκληρης γενιάς από τη νικοτίνη, καθώς δημοσιεύουν ξεχωριστή έρευνα που υποδηλώνει ότι το άτμισμα μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο, την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τους πνεύμονες.
Είπαν ότι υπάρχει “ανεπάρκεια στοιχείων” για την υποστήριξη ισχυρισμών ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια “υγιής” εναλλακτική λύση στο κάπνισμα ή ότι βοηθούν τους ανθρώπους να διακόψουν.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις συμβουλές του οργανισμού  Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE), ο οποίος υποστηρίζει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα.
Ο Jacob George, καθηγητής της καρδιαγγειακής ιατρικής και θεραπευτικής, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι οι αντιφατικές συμβουλές ασφάλειας από τους φορείς δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο οδήγησαν σε σύγχυση τους πολίτες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Αλλά δεν θα σχολιάσει εάν η εκτίμηση του PHE το 2015 ήταν πρόωρη ή υποστηριζόταν από αποδεικτικά στοιχεία.
Είπε: “Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα του καπνού, όταν πρόκειται για αγγειακή υγεία.
“Δεν πρέπει να θεωρούνται ως αβλαβείς συσκευές για να τις δοκιμάσουν οι μη καπνιστές ή οι νέοι. Ωστόσο, για τους μακροχρόνιους καπνιστές, υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην αγγειακή λειτουργία μέσα σε ένα μήνα μετά τη μετάβαση τους από το τσιγάρο καπνού σε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο.”
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές στατιστικές, περίπου το 6% του ενήλικου πληθυσμού της Βρετανίας χρησιμοποιεί συσκευή ατμίσματος.
Η διπλή χρήση καπνού και ηλεκτρονικών τσιγάρων καθιστά πιο δύσκολο για τους ερευνητές να εκμαιεύσουν ποιες επιδράσεις οφείλονται σε τι, πρόσθεσε ο καθηγητής George.
Ο καθηγητής Jeremy Pearson, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο British Heart Foundation, ο οποίος χρηματοδότησε τη μελέτη, δήλωσε το να κινηθούμε προς έναν κόσμο χωρίς ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν “δευτερεύουσα σκέψη” σε σύγκριση με τη διακοπή του καπνίσματος.
Δήλωσε: “Το δια ταύτα είναι ότι αυτή η μελέτη δείχνει μια αλλαγή στη λειτουργία, έτσι ώστε να αλλάξετε την ικανότητα του αγγείου να διασταλεί, αλλά αυτό που προκαλεί το μακροχρόνιο κάπνισμα μπορεί να έχει πράγματι αλλάξει τη δομή του αγγείου τόσο πολύ έτσι ώστε παρόλο που σταματήσετε να καπνίζετε, δε θα επανέλθει ποτέ στο φυσιολογικό διότι έχει αλλάξει μόνιμα. Αυτό δεν το γνωρίζουμε από αυτή τη μελέτη.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην Εφημερίδα του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας Journal of the American College of Cardiology.


Πηγή: https://www.itv.com/news/2019-11-15/long-term-smokers-who-switch-to-vaping-see-health-improve-within-a-month/