Share the story

Δημοσίευση στο Planet Of The Vapes

Νέα έρευνα στο ιατρικό περιοδικό Nicotine & Tobacco Research διαπιστώνει ότι οι προηγούμενες μελέτες που ισχυρίζονται την όποια σύνδεση μεταξύ ατμίσματος και καπνίσματος είναι λανθασμένες και ότι πρόκειται περισσότερο για το αν οι ατμιστές αντιμετωπίζουν τους ίδιους παράγοντες κινδύνου με τους καπνιστές. Η επικεφαλής συγγραφέας Arielle Selya δήλωσε ότι η εργασία καταρρίπτει την αποκαλούμενη "υπόθεση της πύλης".

Ενώ επισημαίνει τα δυνητικά μειονεκτήματα του ατμίσματος, η εργασία σημειώνει: "τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ή την εγκατάλειψη του συμβατικού καπνίσματος, συνεπώς, οδηγούν σε σημαντική μείωση των βλαβών".

Τα αρχικά ευρήματα έδειχναν ότι οι νέοι ατμιστές έχουν 36 φορές περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσουν το κάπνισμα, αυτό έως ότου οι συγγραφείς λάβουν υπόψη 14 παράγοντες κινδύνου. Σε αυτό το σημείο παρουσίασε ότι "η περιστασιακή και η διαρκής χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο του τρέχοντος καπνίσματος συμβατικών τσιγάρων".

"Αυτή η μελέτη είναι μια από τις πρώτες μελέτες που επιχειρούν να εκτιμήσουν τη σχέση μεταξύ χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και καπνίσματος συμβατικού τσιγάρου με τη χρήση μεθόδων τάσης για αιτιώδη συμπεράσματα, τα οποία παράγουν εκτιμήσεις με λιγότερο προκατειλημμένες επιδράσεις σε σύγκριση με τη συμβατική διόρθωση οπισθοδρόμησης".

Το WPSD News έγραψε ότι η μελέτη "θέτει υπό αμφισβήτηση προηγούμενη έρευνα που έχει συνδέσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με το παραδοσιακό κάπνισμα", και επίσης ότι "πολλοί επαίνεσαν τη μεθοδολογία της μελέτης".

Η Selya πρόσθεσε: "Το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας της δημόσιας υγείας πιστεύει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα λειτουργούν ως 'πύλη' στη χρήση νικοτίνης και προσελκύουν νέους πληθυσμούς χρηστών" και "τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενδέχεται να ωθήσουν τους νέους που τα χρησιμοποιούν να περάσουν στη χρήση καύσιμων προϊόντων καπνού."

"Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συγκρατημένοι στη χάραξη πολιτικών που να αφορούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μέχρι να κατανοήσουμε καλύτερα τα αποτελέσματά τους. Πρέπει να ρωτήσουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των ρυθμιστικών κανονισμών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Τουλάχιστον, οι υπάρχουσες πολιτικές θα πρέπει να επανεξετάζονται συνεχώς καθώς εξελίσσονται περισσότερες έρευνες".

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα: «Αυτή η μελέτη έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες εργασίες που δείχνουν ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέεται με υψηλότερη πιθανότητα καπνίσματος συμβατικών τσιγάρων, καθώς η μελέτη αυτή δε βρήκε κανένα στοιχείο που να δείχνει ρόλο της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου στην προώθηση του συστηματικού ή / και του ευκαιριακού καπνίσματος τσιγάρων στη νεολαία. Ένας λόγος για την ασυμφωνία με προηγούμενες μελέτες θα μπορούσε να είναι μεθοδολογικός: ο συμβατικός έλεγχος για την οπισθοδρόμηση είναι ως γνωστό μεροληπτικός σε περιπτώσεις έντονης σύγχυσης και κάποια προηγούμενη βιβλιογραφία μπορεί να αντικατοπτρίζει μη σωστά αξιολογημένη ή μη αντιληπτή σύγχυση.

Ο Dr. Nicholas Chadi είπε: "Αυτή είναι μια πολύ σημαντική μελέτη χρησιμοποιώντας μια καινοτόμο μεθοδολογία."

Ο Adam Leventhal έχει συμμετάσχει σε αρκετές ατελείς μελέτες που υποτίθεται ότι αποδεικνύουν μια εξέλιξη από το άτμισμα στο κάπνισμα. Φυσικά, δεδομένου ότι εξαρτάται από τη χρηματοδότηση για να πει το παρακάτω, ο ακαδημαϊκός δεν είναι πολύ εντυπωσιασμένος με μια εργασία που τονίζει τα ψεγάδια του: "Πρόκειται για μια μερικώς διασταυρωμένη μελέτη που έγινε σε μια συγκεκριμένη στιγμή". Ισχυρίζεται ότι αυτό "το καθιστά πολύ δύσκολο να διεξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα σχετικά με οποιαδήποτε αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και της χρήσης καύσιμων τσιγάρων."

Αλλά, αυτό θα έλεγε, έτσι δεν είναι;

Πηγή:https://www.planetofthevapes.co.uk/news/health-studies/2019-11-15_no-gateway.html?utm_source=nl&utm_medium=news&utm_campaign=nid-7196