Share the story
Ο εκτιμώμενος αριθμός Αμερικάνων ενηλίκων καπνιστών είναι ο χαμηλότερος όλων των εποχών. Πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης αποφάσισαν να υποβαθμίσουν ή να αγνοήσουν αυτό το επίτευγμα για την δημόσια υγεία και να φοβίσουν τους ανθρώπους σχετικά με το άτμισμα.
Το CDC δημοσίευσε μια έκθεση την Πέμπτη που θα έπρεπε να προκαλέσει εκτεταμένο εορτασμό: Ο εκτιμώμενος αριθμός ενηλίκων καπνιστών (14%) είναι ο χαμηλότερος όλων των εποχών από τότε που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άρχισε να παρακολουθεί τέτοια στοιχεία το 1965.
Αυτό δεν είναι μόνο εξαιρετικά καλό νέο. Αυτό είναι ένας τεράστιος θρίαμβος  για την δημόσια υγεία και θα έπρεπε να δημιουργήσει μεγάλους τίτλους ειδήσεων, ακριβώς όπως δημιούργησε στο CNN. Όμως άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως η Washington Post και η New York Times, αποφάσισαν να το υποβαθμίσουν ή να το αγνοήσουν και αντ' αυτού να φοβίσουν τους ανθρώπους σχετικά με το άτμισμα.
Αν είναι αιματηρό, πουλάει
Μια κυνική αλήθεια της δημοσιογραφίας είναι το: "Αν είναι αιματηρό, πουλάει", γι’ αυτό και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι γεμάτα φυσικές καταστροφές, ανθρωποκτονίες και σκάνδαλα. Τα κακά νέα πουλάνε, ενώ τα καλά νέα όχι. Τα βίαια εγκλήματα έχουν μειωθεί σε όλη τη χώρα (και μάλιστα σε μεγάλο μέρος του κόσμου), αλλά δεν θα το γνωρίζατε διαβάζοντας ή βλέποντας τα νέα.
Αυτή η διαδεδομένη, ύπουλη μορφή μεροληψίας των μέσων ενημέρωσης προκαλεί επίσης τεράστια κακό στη δημόσια υγεία. Γιατί; Επειδή όταν αγνοούνται οι σημαντικοί θρίαμβοι σχετικά με την υγεία, το κοινό τείνει να ασχολείται με τους κινδύνους που έχει κάτι με μικρότερο ποσοστό κινδύνου. Και αυτό ακριβώς συνέβη όσον αφορά το τσιγάρο και το άτμισμα.
Ας εξετάσουμε το άρθρο της Washington Post. Προς τιμήν του, στο άρθρο σημειώνεται ότι ο αριθμός καπνιστών είναι ο χαμηλότερος όλων των εποχών αλλά αυτή η ιστορία, που αξίζει να είναι ο τίτλος της είδησης, είναι θαμμένη 18 παραγράφους κάτω. Αντ' αυτού, το άρθρο επικεντρώνεται στην αύξηση του αριθμού των εφήβων ατμιστών.
Ναι, αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Ναι, ο FDA θα έχει δίκιο να πάρει αυστηρά μέτρα γι’ αυτό. Αλλά δηλώσεις όπως αυτή είναι απολύτως ψευδείς:
"Η έρευνα δείχνει ότι πολλοί χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι πιθανό να εθιστούν στη νικοτίνη και μερικοί πιθανότατα θα καταλήξουν στο κανονικό τσιγάρο ..."
Όχι. Κανείς δεν πιστεύει σοβαρά ότι η μαριχουάνα είναι μια πύλη εισόδου στα σκληρά ναρκωτικά, οπότε γιατί η "υποθετική πύλη εισόδου" να είναι πραγματική για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα; Απάντηση: Δεν είναι πιθανό να είναι πραγματική, και τα στοιχεία για την πύλη είναι απίστευτα ατεκμηρίωτα. Πράγματι, η δημιουργία ανησυχίας είναι πιο πιασάρικη από τον πραγματικό κίνδυνο.
Αυτού του είδους η προώθηση έχει συνέπειες
Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι ενήλικες και τα παιδιά δεν εμπλέκονταν σε βλαβερές συμπεριφορές. Αλλά δεν ζούμε σε αυτόν τον κόσμο. Οι έφηβοι πειραματίζονται με πράγματα, παρόλο που τους λέμε να μην το κάνουν. Έγραψα για αυτό στο παρελθόν:
Από όλα τα διαφορετικά πράγματα που οι έφηβοι θα μπορούσαν να δοκιμάσουν από τα σκληρά ναρκωτικά έως το σεξ χωρίς προστασία - η νικοτίνη, συγκριτικά, είναι μάλλον αβλαβής. Δεν διαφέρει τόσο από την καφεΐνη. Αν είχα έναν ή μία έφηβο και η πιο επαναστατική πράξη που έκανε ήταν το να ατμίσει, θα ήμουν ευτυχισμένος γονέας. Είναι θέμα συνθηκών και οπτικής.
Το κάπνισμα είναι μια παιδιατρική ασθένεια επειδή οι περισσότεροι καπνιστές το ξεκίνησαν ως έφηβοι. Εάν η κοινωνία αντιδρά υπερβολικά στη σχετικώς μικρή απειλή για την υγεία που θέτουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλες συσκευές, ρισκάρουμε να ωθήσουμε  τους εφήβους που πειραματίζονται προς τα πραγματικά τσιγάρα. Στην Ευρώπη, όλο και περισσότερα παιδιά αρχίζουν να καπνίζουν. Αυτό θέλουμε να δούμε κι εδώ;