Share the story

Δημοσίευση στη Mail OnLine

  • - Οι ατμιστές έχουν 95% μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτύχουν σε σχέση με αυτούς που δε χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές
    - Οι καπνιστές που έλαβαν θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης ήταν κατά 34% πιο πιθανό να επιτύχουν
    - Οι επιστήμονες του University College London διεξήγαγαν τη μελέτη σε περίπου 20.000 καπνιστές

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ πιο αποτελεσματικά στο να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν από ότι τα βοηθήματα αντικατάστασης νικοτίνης.
Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι οι ατμιστές είχαν 95% περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν από όσους δεν χρησιμοποιούν τα gadgets στις προσπάθειές τους να ξεπεράσουν τη συνήθεια του καπνίσματος.
Συγκριτικά, στους καπνιστές που συνταγογραφούσαν θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης, όπως οι τσίχλες, τα επιθέματα και οι παστίλιες, ήταν 34% πιθανότερο να επιτύχουν.

Η έρευνα σε περίπου 20.000 καπνιστές βρήκε επίσης ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν πιο επιτυχημένα από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που μειώνουν την επιθυμία για νικοτίνη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του University College London οι άνθρωποι που έλαβαν βαρενικλίνη, που κυκλοφόρησε στην αγορά ως Champix, είχαν 82% περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν τη συνήθεια του καπνίσματος.
Οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις κάλεσαν το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) να συστήσει στους καπνιστές τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στηριζόμενο στα νέα στοιχεία.
Οι συσκευές βρίσκονται στο επίκεντρο της ροής για συνταγογράφηση. Προς το παρόν, δεν συνταγογραφούνται από το NHS (ΕΣΥ) - παρά τις ισχυρές αιτήσεις από φορείς δημόσιας υγείας.

Οι επιστήμονες που ανησυχούν προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα στοιχεία για να επιβεβαιώσουν ότι οι συσκευές, που χρησιμοποιούνται από περίπου τρία εκατομμύρια άτομα στη Βρετανία, είναι ασφαλείς.
Οι εμπειρογνώμονες έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι εκατομμύρια λίρες μπορεί να σπαταλιούνται σε βοηθήματα NRT (Θεραπεία Αντικατάστασης Νικοτίνης), αφού η έρευνα έχει βγάλει εκτός συναγωνισμού τα ποσοστά επιτυχίας τους.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Addiction, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες για να συγκρίνει κανείς τα ποσοστά επιτυχίας των βοηθημάτων διακοπής του καπνίσματος.

Παρακολουθήθηκαν 18.929 καπνιστές που είχαν προσπαθήσει να σταματήσουν. Επιτυχημένοι στην προσπάθεια διακοπής θεωρήθηκαν όσοι ισχυρίστηκαν ότι δεν καπνίζουν ακόμα και 12 μήνες αργότερα.
Η έρευνα έλαβε υπόψη παράγοντες που ενδέχεται να έχουν επηρεάσει τα ποσοστά διακοπής, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της κοινωνικής κατάστασης και του αριθμού των προηγούμενων προσπαθειών διακοπής.
Η NRT ήταν επιτυχής μόνο για τους ασθενείς που τους συνταγογραφήθηκε. Εκείνοι που αγόρασαν τα βοηθήματα NRT από κάποιο κατάστημα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αποδιώξουν τη συνήθεια.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Sarah Jackson δήλωσε: “Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και αυξάνει την ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο ζωής.
“Είναι επομένως σημαντικό κάθε απόπειρα διακοπής να έχει την καλύτερη δυνατή πιθανότητα επιτυχίας.
“Η μελέτη μας προσθέτει στην αυξανόμενη απόδειξη ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να σταματήσουν”.
Προσέθεσε: “Εκφράζει επίσης ανησυχίες για την προφανή έλλειψη αποτελεσματικότητας των βοηθημάτων NRT που αγοράζονται από ένα κατάστημα”.
Ο Dr Jamie Brown, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: “Είναι σημαντικό τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να φαίνονται εξίσου αποτελεσματικά για τους καπνιστές όλων των ηλικιών και τα κοινωνικά υπόβαθρα.
“Το κάπνισμα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανισότητα στον τομέα της υγείας μεταξύ πλουσίων και φτωχών και η ανάπτυξη της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί τελικά να αρχίσει να μειώνει αυτό το χάσμα”.
Οι ειδικοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα ευρήματα της μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από τον Cancer Research UK σχετικά με τα οφέλη των καπνιστών που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να αποτινάξουν τη συνήθεια.

Η Dr Debbie Robson, ερευνήτρια εθισμού καπνιστών στο King's College London, δήλωσε ότι οι καπνιστές πρέπει να είναι επιφυλακτικοί σε ότι αφορά στο NRT “ ίσως να μη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες διακοπής”.
Πρόσθεσε: “Οι καπνιστές ίσως είναι καλύτερο να επενδύσουν σε εναλλακτική αντικατάσταση νικοτίνης, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα”.
Η Dr Leonie Brose, ανώτερη λέκτορας στο Εθνικό Κέντρο Εθισμού, King's College London, επαίνεσε την έρευνα για το ότι είναι “ισχυρή”.
“Συμφωνεί με αυτό που έχει ήδη βρεθεί σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές και επεκτείνει αυτά τα ευρήματα σε ενήλικες καπνιστές στον πραγματικό κόσμο”, πρόσθεσε.
“Ενώ τα ποσοστά επιτυχίας ήταν παρόμοια για τη βαρενικλίνη και το άτμισμα, το άτμισμα είναι πολύ πιο δημοφιλές στους καπνιστές που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα και έτσι βοηθά περισσότερους καπνιστές να διακόψουν”.
Η Dr Penny Woods, διευθύνουσα σύμβουλος του British Lung Foundation, δήλωσε: “Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η άμεση υποστήριξη για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα.
“Αυτή η μελέτη παρέχει επίσης περαιτέρω στοιχεία ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο διακοπής. Η επιλογή αλλαγής σε ηλεκτρονικά τσιγάρα πρέπει να διευκολυνθεί.
“Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί πρέπει να είναι πολύ σαφείς στο ότι υπάρχει μια σειρά διαθέσιμων εργαλείων διακοπής συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, και οι καπνιστές μπορούν να δοκιμάσουν το άτμισμα ως τρόπο διακοπής.”

Ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας συστήνει να συνταγογραφηθούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στο NHS, υποστηρίζοντας ότι είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα τσιγάρων.
Το NHS δηλώνει επίσης ότι οι συσκευές είναι “πολύ λιγότερο επιβλαβείς από τα τσιγάρα” και μπορούν να σας βοηθήσουν να σταματήσετε το κάπνισμα για τα καλά - αλλά δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα.

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί έχουν επικρίνει αξιωματούχους της υγείας για την “προώθηση” ηλεκτρονικών τσιγάρων, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις για τις βλάβες τους.
Ο καθηγητής Martin McKee, από το London School of Hygiene and Tropical Medicine,δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι υπάρχουν λόγοι για “σοβαρές ανησυχίες” σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι 270.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το κάπνισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017 - μια τάση που είχε μειωθεί την τελευταία δεκαετία.
Ένα προσχέδιο κυβερνητικών προγραμματισμών βοήθησε χιλιάδες περισσότερους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα και ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας πέρυσι δήλωσε ότι το τέλος είναι κοντά.

Το NHS λέει ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να ενισχύσει τη σεξουαλική σας ζωή, να σας δώσει περισσότερη ενέργεια, να βελτιώσει το δέρμα σας και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.

Ο Martin Dockrell, επικεφαλής του ελέγχου καπνού στο PHE, δήλωσε: “Προσθέτοντας μια σημαντική πρόσφατη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε ακόμη περισσότερες ενδείξεις, ότι το άτμισμα προσφέρει μερικές από τις πιο αποτελεσματικές βοήθειες για τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα, ειδικά όταν συνδυάζονται με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων.

“Το μόνο που χρειαζόμαστε για να είναι διαθέσιμο ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο με ιατρική συνταγή είναι να του χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας ως φάρμακο”.

Πηγή: https://www.dailymail.co.uk/health/article-7058439/E-cigarettes-THREE-TIMES-effective-nicotine-replacement-gums.html