Share the story
Μόλις κατέθεσα αίτηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων των Φιλιππίνων για τις ακροάσεις της Μικτής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας Υγείας για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, οι οποίες θα διεξαχθούν 10 Δεκεμβρίου. Η πλήρης υποβολή ξεκινάει με ένα εισαγωγικό ερωτηματολόγιο και στη συνέχεια συνεχίζει να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με συγκεκριμένα θέματα με υποστηρικτικό υλικό. Σκέφτηκα ότι οι 15 ερωτήσεις και οι απαντήσεις θα μπορούσαν να είναι γενικότερου ενδιαφέροντος, οπότε τις έχω αναπαράγει παρακάτω.
 
1. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα;
Ναι. Πέρα από κάθε εύλογη αμφιβολία, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή. Σχεδόν όλη η βλάβη που προκαλείται από τα τσιγάρα προκύπτει από τον καπνό και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν παράγουν καπνό. Παρόλο που δεν μπορούμε να έχουμε 50ετή μελέτη ενός προϊόντος που χρησιμοποιείται μόνο για περίπου 10 χρόνια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε δεδομένα. Έχουμε εκτεταμένα στοιχεία για τις τοξίνες στον ατμό και τις μετρήσεις των «βιοδεικτών έκθεσης» στο αίμα, τα ούρα και το σάλιο των χρηστών - όλα δείχνουν πολύ χαμηλότερους κινδύνους από το κάπνισμα.
2. Πόσο λιγότερο επιβλαβή είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από τα τσιγάρα;
Οι Αμερικανικές Εθνικές Ακαδημίες Επιστήμης Μηχανικής και Μαθηματικών δήλωσαν ότι είναι "πιθανό να είναι πολύ λιγότερο επιβλαβείς" από τα τσιγάρα. Ο κορυφαίος βρετανικός ιατρικός οργανισμός, το Royal College of Physicians, δήλωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα «είναι απίθανο να υπερβούν το 5% αυτών που σχετίζονται με τα προϊόντα καπνού και μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερα από αυτόν τον αριθμό». Ο κύριος δημόσιος οργανισμός δημόσιας υγείας της Αγγλίας, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, δήλωσε ότι «δηλώνοντας ότι το άτμισμα είναι τουλάχιστον 95% λιγότερο επιβλαβής από το κάπνισμα παραμένει ένας καλός τρόπος για να γνωστοποιηθεί η μεγάλη διαφορά στον σχετικό κίνδυνο». Κανένας από αυτούς τους φορείς ή τους εμπειρογνώμονες που τους συμβουλεύουν δεν έχει καμία σχέση με τις βιομηχανίες ηλεκτρονικού τσιγάρου ή καπνού. Σε κάθε περίπτωση, οι εμπειρογνώμονες στήριξαν την άποψή τους σε μια περιεκτική δημοσιευμένη επισκόπηση των αποδεικτικών στοιχείων.
3. Οι πρόσφατες περιπτώσεις σοβαρών πνευμονικών τραυματισμών και θανάτων αποδεικνύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι επιβλαβή;
Όχι, σίγουρα όχι. Αυτές οι περιπτώσεις έχουν κερδίσει την παγκόσμια δημοσιότητα, αλλά είναι εντελώς άσχετες με τα κανονικά υγρά αναπλήρωσης με νικοτίνη και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Οι περιπτώσεις που εμφανίστηκαν στους χρήστες παράνομων προϊόντων κάνναβης και προκλήθηκαν από τη χρήση ενός συγκεκριμένου πρόσθετου που χρησιμοποιείται για την πύκνωση των ελαίων κάνναβης (THC) – την Οξική βιταμίνη Ε. Είναι πιθανό να εμπλέκονται και άλλα πρόσθετα. Αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υγρό αναπλήρωσης βασισμένο στη νικοτίνη και δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Οι περιπτώσεις των πνευμόνων βλαβών είναι μια τραγωδία, αλλά προκαλούνται από την παράνομη προμήθεια κάνναβης και δεν παρέχουν καμία βάση για την αλλαγή της πολιτικής για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ωστόσο, παρέχουν μια προειδοποίηση σχετικά με τη δημιουργία μαύρων αγορών λόγω της απαγόρευσης προϊόντων - και αυτό θα αποτελούσε πρόσθετο κίνδυνο απαγόρευσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ή αρωμάτων: θα αναπτυχθεί μια μαύρη αγορά.
4. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα;
Ναι. Στις Φιλιππίνες, το 24% των ενηλίκων (42% των ανδρών) καπνίζει. Όλοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων ή ΧΑΠ. Υπάρχουν τώρα τέσσερεις πτυχές αποδεικτικών στοιχείων που υποδεικνύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι αποτελεσματικά για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα: (1) στοιχεία από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, (2) μελέτες παρατήρησης (βλέποντας τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα). (3) πληθυσμιακά δεδομένα (ασυνήθιστα ταχείες μειώσεις στην συχνότητα καπνίσματος και στις πωλήσεις τσιγάρων), και (4) τις μαρτυρίες χρηστών που έχουν αγωνιστεί να διακόψουν χρησιμοποιώντας άλλες μεθόδους. Και τα τέσσερα υποδεικνύουν πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εκτοπίζουν το κάπνισμα.
5. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απευθύνονται σε εφήβους;
Τα περισσότερα προϊόντα ή συμπεριφορές ενηλίκων ή διάφορα παράνομα, θα προσελκύσουν ορισμένους εφήβους - αυτό ισχύει για το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τα τυχερά παιχνίδια, την πορνογραφία κλπ. Υπήρξε πρόσφατη ταχεία αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων από Αμερικανούς εφήβους. Αλλά ο ορισμός που χρησιμοποιήθηκε περιλάμβανε όποιον έκανε μία ρουφηξιά τις τελευταίες 30 ημέρες πριν από την έρευνα. Η εμβάθυνση σε αυτά τα δεδομένα δείχνει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί έφηβοι δεν είναι συχνοί ατμιστές. Μεταξύ των συχνών χρηστών, η μεγάλη πλειοψηφία είχε ήδη καπνίσει και γι’ αυτούς, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να είναι επωφελή. Μεταξύ των χρηστών χωρίς προηγούμενη χρήση καπνού, υπάρχουν μικρές ενδείξεις εφήβων ατμιστών που τους προκάλεσε εθισμό.
6. Πρέπει να απαγορευτούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;
Όχι, σε καμία περίπτωση. Αυτό θα εμπόδιζε τους καπνιστές (οποιασδήποτε ηλικίας) να έχουν πρόσβαση σε πολύ λιγότερο επικίνδυνες εναλλακτικές του τσιγάρου, θα προστάτευε το εμπόριο των τσιγάρων από τον αποδιοργανωτικό ανταγωνισμό και θα προκαλούσε περισσότερες ασθένειες και θάνατο. Θα έθετε επίσης εκτός λειτουργίας τους νόμιμους προμηθευτές, θα δημιουργούσε μια μεγάλη μαύρη αγορά και θα ωθούσε το διεθνές διαδικτυακό εμπόριο. Εάν η νικοτίνη είναι μια νόμιμη ουσία, όπως το αλκοόλ ή η καφεΐνη, τότε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις λιγότερο επικίνδυνες επιλογές προς χρήση - όχι να τις απαγορεύσουν για να δημιουργήσουν μονοπώλιο για τα πιο επικίνδυνα προϊόντα νικοτίνης, τα τσιγάρα.
7. Πρέπει να απαγορευτούν τα αρώματα για να σταματήσουν  οι νέοι το άτμισμα;
Όχι. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι εγγενώς αρωματισμένα προϊόντα. Η απαγόρευση όλων ή των περισσότερων αρωμάτων θα ήταν σαν την απαγόρευση όλων ή των περισσότερων γαρνιτούρων σε πίτσες - θα απαγόρευε ουσιαστικά όλα ή τα περισσότερα προϊόντα, αφήνοντας μόνο τη μη ελκυστική βάση ή τα αρωματισμένα με καπνό υγρά. Αυτό θα καθιστούσε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σχεδόν άχρηστα ως εναλλακτική στο κάπνισμα για τους ενήλικες, θα προωθούσαν μια μαύρη αγορά και ίσως ακόμη και να αύξανε τους κινδύνους για τους νέους εάν τους ενθάρρυνε να καπνίζουν ή να έχουν πρόσβαση σε μαύρες αγορές. Μπορεί να έχει νόημα η απαγόρευση ορισμένων περιγραφών αρωμάτων (τα ονόματα που δίνονται στα αρώματα), αν αυτά έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύσουν τη νεολαία.
8. Πρέπει να επιβληθούν όρια στη ισχύ της νικοτίνης;
Όχι. Ο κίνδυνος περιορισμού της νικοτίνης είναι ότι αφήνει τα τσιγάρα στη θέση τους ως τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο παροχής νικοτίνης. Αυτά τα όρια θα κάνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αναποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις για τους βαρύτερους καπνιστές ή αυτούς που αγωνίζονται να μεταβούν από το κάπνισμα στο άτμισμα. Μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα εμπόδιο για την τρέχουσα και μελλοντική καινοτομία (π.χ. για να καταστήσουν τα προϊόντα ασφαλέστερα, μικρότερα και ευκολότερα στη χρήση) και να τα καταστήσει πιο επικίνδυνα, αναγκάζοντας τους χρήστες να καταναλώνουν περισσότερο υγρό για την πρόσληψη συγκεκριμένης δόσης νικοτίνης. Τα όρια θα πρέπει να ορίζονται μόνο για λόγους ασφάλειας δηλητηριάσεων (π.χ. το 7,2% ή περίπου το 72mg / ml είναι το όριο δηλητηριάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο) και όχι για να περιοριστεί η πρόσληψη νικοτίνης, καθώς αυτό θα παρείχε ένα πλεονέκτημα στα τσιγάρα.
9. Τι μπορεί να γίνει για την προστασία των νέων;
Οι κανονισμοί για την προστασία της νεολαίας πρέπει πάντα να στοχεύουν στη νεολαία και να μην επηρεάζουν αδιακρίτως τους ενήλικες (για παράδειγμα μέσω απαγορεύσεων αρωμάτων, ορίων νικοτίνης, απαγόρευση διαφημίσεων ή φορολογίας). Υπάρχουν τρεις κύριες θεμιτές πολιτικές προσεγγίσεις για την προστασία των νέων: (1) τον έλεγχο της πρόσβασης με τον καθορισμό των ορίων ηλικίας και τον περιορισμό του τόπου και του τρόπου αγοράς των προϊόντων. (2) να ελέγχει το μάρκετινγκ την συσκευασία και τη μάρκα για να αποτρέψει το μάρκετινγκ που απευθύνεται σε εφήβους. (3) να παρέχουν εκστρατείες, πληροφορίες και προειδοποιήσεις που να απευθύνονται στους νέους.
10. Ποια είναι η σωστή προσέγγιση για τη ρύθμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων;
Η ρύθμιση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης θα πρέπει να είναι "ανάλογη προς τον κίνδυνο" με αυστηρότερους ελέγχους στα προϊόντα υψηλότερου κινδύνου. Αυτό σημαίνει:
(1) υψηλοί φόροι στα τσιγάρα, αλλά χαμηλοί ή καθόλου φόροι στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
(2) απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων, αλλά έλεγχοι σχετικά με το περιεχόμενο και την τοποθέτηση διαφημίσεων ηλεκτρονικού τσιγάρου για την αποτροπή της εμπορίας στους εφήβους.
(3) απαγορεύσεις για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, αλλά όσον αφορά άτμισμα θα πρέπει να αποτελεί απόφαση για τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των κτιρίων.
(4) μεγάλες γραφικές προειδοποιήσεις για την υγεία στα τσιγάρα, αλλά μηνύματα που ενθαρρύνουν την μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.
(5) απλή συσκευασία για τα τσιγάρα, αλλά όχι για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
(6) ρύθμιση της μορφοποίησης του προϊόντος που καθιστά τη μετάβαση στο άτμισμα σχετικά ελκυστικότερη από τη συνέχιση του καπνίσματος
(7) διαφορετικοί ηλικιακοί περιορισμοί, για παράδειγμα, 21 ετών για τα τσιγάρα, αλλά 18 για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
(8) απαγορεύσεις στις πωλήσεις τσιγάρων στο διαδίκτυο, αλλά όχι των ηλεκτρονικών τσιγάρων
(9) εκστρατείες για την αποθάρρυνση του καπνίσματος, αλλά για την ενθάρρυνση της μετάβασης στο άτμισμα.
11. Πρέπει να υπάρχει ειδικός φόρος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα;
Όχι. Σε οποιαδήποτε χώρα με υψηλά ποσοστά καπνίσματος, οι περισσότεροι ατμιστές θα χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα για να μειώσουν ή να σταματήσουν το κάπνισμα – το κάνουν αυτό με δική τους πρωτοβουλία και με δικά τους έξοδα για να βελτιώσουν την υγεία τους. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να προσπαθούν να το κάνουν όσο το δυνατόν πιο οικονομικά ελκυστικό, χρησιμοποιώντας φόρους για να διατηρήσουν τη διαφορά στο κόστος του ατμίσματος και του καπνίσματος. Σε αυτό το στάδιο, η προτεραιότητα είναι η μείωση του καπνίσματος όσο το δυνατόν βαθύτερα και όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ένας φόρος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα το επιβράδυνε, θα προστάτευε το εμπόριο τσιγάρων και θα αύξανε τον φόρτο των ασθενειών και τον πρόωρο θάνατο.
12. Πρέπει να υπαχθούν σε ρυθμιστικό πλαίσιο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όπως τα τσιγάρα;
Όχι. Τα τσιγάρα είναι πιθανό να είναι τουλάχιστον είκοσι φορές πιο επιβλαβή από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα. Μόνο και μόνο για τους δύο αυτούς λόγους, η πολιτική γραμμή θα πρέπει να λάβει υπόψιν της τη διαφορά κινδύνου και τα δυνητικά μεγάλα οφέλη των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Στόχος θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση της μετάβασης από τα τσιγάρα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ ταυτόχρονα να ελέγχεται ο κίνδυνος για την ασφάλεια και να εμποδίζεται η χρήση προϊόντων καπνού και νικοτίνης από τη νεολαία.
13. Θα πρέπει να απαγορευθεί το άτμισμα σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας;
Όχι. Υπάρχει περίπτωση να απαγορευτεί το κάπνισμα στο εσωτερικό, καθώς υπάρχει κάποιες επιστημονικές μελέτες που δείχνει ότι το παθητικό κάπνισμα από τον καπνό των τσιγάρων είναι επιβλαβής για τους παρευρισκόμενους. Ωστόσο, ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι αρκετά διαφορετικός από χημικής και φυσικής άποψης. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το άτμισμα δημιουργεί εκθέσεις πολύ χαμηλότερες από τα κατώτατα όρια που επιτρέπονται για τα όρια επαγγελματικής υγείας. Η ισχύς του νόμου πρέπει να επιφυλάσσεται για την προστασία των ανθρώπων από ουσιώδεις βλάβες που προκαλούνται από άλλους. Το άτμισμα μπορεί να είναι ακόμα δυσάρεστο σε μερικούς ανθρώπους, αλλά είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα εθιμοτυπίας και σεβασμού των προτιμήσεων των άλλων. Επομένως, η πολιτική για το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρέπει να αποφασίζεται από τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές των χώρων (ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα, μεταφορές, γραφεία, δημόσια κτίρια κ.λπ.). Ο ξενοδοχειακός κλάδος μπορεί να είναι πιο ανοιχτός στο άτμισμα και να καλωσορίζει τους ατμιστές, αλλά τα δημόσια κτίρια είναι πιθανό να το απαγορεύσουν. Το θέμα είναι ότι οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις γι’ αυτούς και την πελατεία τους.
14. Πρέπει οι πωλήσεις ηλεκτρονικού τσιγάρου να περιορίζονται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω;
Ναι, πιθανώς. Θεωρείται ευρέως ότι τα άτομα κάτω των 18 ετών δεν πρέπει να χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού ή νικοτίνης κι ως εκ τούτου, πρέπει να είναι αντίθετο προς το νόμο η πώληση τέτοιων προϊόντων σε αυτούς. Αν αυτό είναι απαραίτητο για να καθησυχαστούν οι γονείς και να δοθεί νομιμότητα στα προϊόντα και σε μια βιομηχανία που απευθύνεται σε ενήλικες, μπορεί να έχει πιθανές ακούσιες συνέπειες. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι, όταν εισήχθησαν περιορισμοί στην ηλικία του ηλεκτρονικού τσιγάρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώθηκε σχετική αύξηση στους έφηβους καπνιστές. Είναι πιθανό τα άτομα κάτω των 18 ετών να επωφελούνται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, εκτοπίζοντας ή μην ξεκινώντας το κάπνισμα και κατά συνέπεια, η δυσκολία πρόσβασης σε αυτά θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή ακούσιας βλάβης.
15. Είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα τέχνασμα της καπνοβιομηχανίας για να συνεχίσουν οι άνθρωποι να καπνίζουν;
Όχι. Τα σύγχρονα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν εφευρέθηκαν από τη βιομηχανία καπνού και υπάρχουν χιλιάδες προμηθευτές που δεν αποτελούν μέρος της καπνοβιομηχανίας. Η καπνοβιομηχανία έχει συνειδητοποιήσει ότι οι πελάτες της θέλουν να στραφούν σε αυτά τα προϊόντα και έχουν εισέλθει στην αγορά. Η βιομηχανία αξίζει να διαστρεβλώνεται και πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται με προσοχή. Ωστόσο, είναι θετικό το γεγονός ότι η βιομηχανία εμπορεύεται εναλλακτικές λύσεις χαμηλού κινδύνου στο βασικό της προϊόν, το τσιγάρο. Μια μακροπρόθεσμη μετάβαση του κλάδου από την πώληση καύσιμων προϊόντων σε μη καύσιμα είναι προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας και είναι ο πιο πιθανός και ταχύτερος τρόπος για να τερματιστεί η παγκόσμια επιδημία της νόσου που σχετίζεται με το κάπνισμα.
Η πλήρης υποβολή των Φιλιππίνων
Ο πλήρης πίνακας υποβολής (PDF) των περιεχομένων είναι κατωτέρω.
1 Ερωτήσεις και απαντήσεις, ταχείες απαντήσεις
2 Υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τη μείωση της βλάβης του καπνίσματος ως στρατηγική για τη δημόσια υγεία
3 Η πρόσφατη εμφάνιση σοβαρών βλαβών στους πνεύμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν οφείλεται σε συμβατικά ηλεκτρονικά τσιγάρα και δεν θα πρέπει να αποτελεί βάση για την πολιτική για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα
4 Η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων από τους νέους είναι πιο σύνθετη και οι κακές πολιτικές μπορούν να βλάψουν τη νεολαία
5 Ο περιορισμός του επιπέδου νικοτίνης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα προκαλέσει περισσότερη ζημιά παρά καλό
6 Οι απαγορεύσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων ή των περισσότερων αρωμάτων ηλεκτρονικών τσιγάρων θα δημιουργήσουν μαύρες αγορές, θα οδηγήσουν σε πιο επικίνδυνα προϊόντα και θα προστατεύσουν το εμπόριο τσιγάρων
7 Ασφάλεια - είναι δίκαιο να πούμε ότι "τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν 95% χαμηλότερο κίνδυνο από το κάπνισμα";
8 Προτάσεις πολιτικής -  ρύθμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων με αναλογική προς τον κίνδυνο ρύθμιση
9 Λίστα ελέγχου για πιθανές ακούσιες συνέπειες της υπερβολικής ρύθμισης

Προσάρτημα 1: Σχολιασμός σχετικά με τη μείωση της βλάβης του καπνίσματος στο The Lancet
Προσάρτημα 2: Επιστολή από 72 εμπειρογνώμονες προς τον Γενικό Διευθυντή της WHO που υποστηρίζει τη μείωση της βλάβης του καπνού
 
Η κατάσταση στις Φιλιππίνες

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Δείτε αυτή την έκθεση από την Daily Mail: Οι Φιλιππίνες απαγορεύουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και διατάζουν την αστυνομία να αρχίσει αμέσως να συλλαμβάνει όποιον δει να ατμίζει δημοσίως. Η συζήτηση έχει αναβληθεί από σχόλια του Προέδρου Duterte (νήμα tweet) σε συνέντευξη του CNN.