Share the story

Δημοσίευση στο περιοδικό Science News

Η διάσπαση του συνθετικού γλυκαντικού παράγει επιβλαβή οργανοχλωρίδια και αυξάνει τις ποσότητες τοξικών αλδεϋδών.

Το να προσθέσει κανείς στο υγρό αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου σουκραλόζη, πιθανόν να μην είναι και τόσο γλυκιά ιδέα. Το άτμισμα του συνθετικού γλυκαντικού μπορεί να δημιουργήσει επιβλαβείς χημικές ουσίες, αναφέρουν ερευνητές στις 13 Μαΐου στο Chemical Research in Toxicology.

“Θα ήθελα να συστήσω στους χρήστες να μην χρησιμοποιούν υγρά με σουκραλόζη”, λέει ο Sven Jordt, τοξικολόγος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Πολλοί χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων, ιδιαίτερα οι έφηβοι (SN: 12/22/18, σελ. 28), προτιμούν τα γλυκά και φρουτώδη υγρά αναπλήρωσης. Αλλά λόγω των χαλαρών κανόνων σήμανσης, δεν είναι σαφές ποια ηλεκτρονικά τσιγάρα περιλαμβάνουν σουκραλόζη και σε τι ποσότητα. Η δημοφιλής μάρκα Juul δεν περιέχει σουκραλόζη, λέει ο Jordt. Οι κατασκευαστές πωλούν επίσης συμπυκνωμένα διαλύματα σουκραζόλης για χρήστες που αναμειγνύουν τα δικά τους υγρά αναπλήρωσης.

Η σουκραλόζη, που πωλείται με το εμπορικό σήμα Splenda για χρήση σε τρόφιμα και ποτά, είναι εκατοντάδες φορές πιο γλυκιά από την επιτραπέζια ζάχαρη και γενικά θεωρείται ασφαλής για φαγητό. Αλλά λίγα είναι γνωστά για την τοξικότητά της όταν εισπνέεται. “Αυτές οι αξιολογήσεις είναι για φαγητό και αποδεικνύεται ότι ο πνεύμονας και το στομάχι δεν είναι το ίδιο όργανο-στόχος”, λέει ο συνεργάτης της μελέτης David Peyton, χημικός στο Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ.
Εξοικειωμένος με τη χημεία της σουκραλόζης, ο Peyton και η ομάδα του είχαν την υποψία ότι η ένωση μπορεί να διασπαστεί όταν θερμαίνεται από τα μεταλλικά πηνία (αντιστάσεις) μέσα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Για να δοκιμάσουν αυτή την ιδέα, ανέμιξαν υγρά αναπλήρωσης και τα ατμοποίησαν χρησιμοποιώντας συσκευές του εμπορίου μέσα στο εργαστήριο. Μια αντλία τραβούσε αέρα μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου κι έτσι οι επιστήμονες μπορούσαν να αιχμαλωτίσουν τις ρουφηξιές ατμού για ανάλυση.

Η προσθήκη σουκραλόζης σε ένα μίγμα τυπικών διαλυτών υγρών αναπλήρωσης, προπυλενογλυκόλης και γλυκερίνης, ενίσχυσε την παραγωγή ερεθιστικών για τους πνεύμονες ενώσεων που ονομάζονται αλδεΰδες με συντελεστή από 3 έως 10. Ορισμένες από αυτές τις ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ακεταλδεϋδης και της ακρολεΐνης, είναι γνωστές ως τοξικές. Η ποσότητα των αλδεϋδών που εισπνέει ένας χρήστης εξαρτάται από παράγοντες όπως το πόσο συμπυκνωμένη είναι η σουκραλόζη και πόσο θερμαίνεται η αντίσταση, αναφέρει ο Peyton.

Οι επιστήμονες ανίχνευαν επίσης μικρές ποσότητες οργανοχλωριόντων, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού καρκινογόνου, στους ατμούς από τα υγρά αναπλήρωσης που περιέχουν σουκραλόζη. Ενώ οι επιδράσεις της εισπνοής οργανοχλωριόντων δεν είναι πλήρως κατανοητές, ορισμένες από αυτές τις ενώσεις είναι “διαβόητες για τρομακτικές μακροπρόθεσμες τοξικολογικές επιπτώσεις”, λέει ο Jordt.

Η σουκραλόζη μοιάζει πολύ με το σκεύασμα ζάχαρης, αλλά το μόριο ανταλλάσσει τρεις από τις ομάδες υδροξυλίου του σακχάρου για άτομα χλωρίου. Όταν η σουκραλόζη διασπαστεί, τα ιόντα χλωρίου απελευθερώνονται και μπορούν να συνδεθούν με άλλα χημικά και να παρεμβαίνουν σε άλλες αντιδράσεις που προκύπτουν από τη συσκευή. Όταν ατμίζεται η σουκραλόζη, αλλοιώνεται, το υδροχλωρικό οξύ πιθανώς σχηματίζει και καταλύει τις αντιδράσεις που παράγουν οι αλδεΰδες, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι συγγραφείς ανίχνευσαν επίσης ενώσεις ημιακετάλης, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στα συνολικά επίπεδα αλδεΰδης, και ακετάλες, ένα άλλο σύνολο χημικών ουσιών που προκαλούν ερεθισμό των πνευμόνων.

Το υδροχλωρικό οξύ φαίνεται επίσης να προκαλεί μπέρδεμα και με τη νικοτίνη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Όταν υπάρχει σουκραλόζη κάποιο μέρος της νικοτίνης μετατρέπεται σε μορφή που απορροφάται λιγότερο από το σώμα. Έτσι, κάποιοι μπορεί να καταλήξουν να ατμίζουν περισσότερο για να πάρουν το ίδιο “χτύπημα” από τη νικοτίνη αναφέρει ο Jordt. Αυτό μπορεί να συμβεί με τους βαριούς χρήστες, λέει ο Peyton, αλλά για τους λιγότερο έμπειρους ατμιστές, ο μετασχηματισμός της νικοτίνης μπορεί να μειώσει την σκληρότητά της και να την κάνει λιγότερο αποτρεπτική.
Και με όλους αυτούς τους πιθανούς κινδύνους, η σουκραλόζη δεν είναι στην πραγματικότητα πολύ αποτελεσματική για την ενίσχυση γλυκύτητας των υγρών ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ως βαρύ μόριο, δεν μεταφέρεται εύκολα με τον ατμό. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να πάρουν μόνο λίγη γλυκύτητα από αυτό.

Πηγή: https://www.sciencenews.org/article/vaping-sweetener-sucralose-may-produce-toxic-chemicals