Share the story

Δημοσίευση στο Planet Of The Vapes

“Διακοπή και όχι μετάβαση” αναφωνεί ο Αμερικανικός Σύλλογος για τον Πνεύμονα (ALA), επειδή “ανησυχεί πολύ για τους αυξανόμενους ρυθμούς του ατμίσματος και την αποτυχία της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)  να καταστείλει τους ψευδείς ισχυρισμούς για τη διακοπή του καπνίσματος που διαμορφώνουν οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων”. Αντί να επιμείνει ο ALA στο σύνθημά του “πείτε την αλήθεια”, πέφτει με τα μούτρα στα ψέματα.
“Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει βρει κανένα ηλεκτρονικό τσιγάρο που να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στο να βοηθήσει τους καπνιστές να σταματήσουν το τσιγάρο. Ενώ η βιομηχανία ηλεκτρονικών τσιγάρων λέει αναληθώς στους καπνιστές ότι η μετάβαση στα προϊόντα τους είναι ασφαλέστερη και μπορεί να τους βοηθήσει να διακόψουν”, ψεύδεται ο ALA. Χωρίς τίποτα να είναι απολύτως ασφαλές, ο ALA αγνοεί τις αποδείξεις ότι το άτμισμα λειτουργεί ως εργαλείο διακοπής και είναι ουσιαστικά ασφαλέστερο από το κάπνισμα. “Η παραπληροφόρηση σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ανεξέλεγκτη,” ισχυρίζεται ο οργανισμός… παραλείποντας με τρόπο βολικό ότι είναι μια από τις κύριες πηγές που διαδίδει μισές αλήθειες και απόλυτα ψεύδη.“Εδώ είναι μερικά ξεκάθαρα γεγονότα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα”, δηλώνει. Προφανώς τα “ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι προϊόντα καπνού”. Αντί να είναι τουλάχιστον κατά 95% ασφαλέστερο, το ALA λέει ότι “το άτμισμα είναι στην πραγματικότητα επιβλαβές”. Επίσης:

  • “Η μετάβαση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν σημαίνει διακοπή”
  • “Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν επικίνδυνα μέταλλα και τοξικές χημικές ουσίες”
  • “Μπορεί να προκαλέσει μια επικίνδυνη ασθένεια των πνευμόνων που συχνά αναφέρεται ως ‘popcorn lung’
  • “Ως γνωστόν προκαλεί καρκίνο” 

Ο γιατρός Albert Rizzo, επικεφαλής ψεύτης του ALA, δήλωσε: “Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν μεταβεί σε ηλεκτρονικά τσιγάρα πιστεύοντας ότι θα τους βοηθήσει να σταματήσουν τα προϊόντα καπνού, κάτι που δεν συμβαίνει. Πολλοί από αυτούς γίνονται διπλοί χρήστες, δηλαδή όποτε μπορούν καπνίζουν τσιγάρα και τις άλλες φορές χρησιμοποιούν συσκευές ατμίσματος”.

“Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σχεδιάστηκαν για να απευθύνονται σε άτομα που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν κάτι μαζί με το τσιγάρο ή πέραν αυτού. Αντί να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δημιούργησαν γρήγορα μια άλλη γενιά εθισμένη στον καπνό, προωθώντας προϊόντα ελκυστικά στα παιδιά  συμπεριλαμβανομένων των αρωματισμένων γεύσεων όπως πχ ζαχαρωτά, τσιχλόφουσκες ακόμα και χυμό μήλου”.
Αυτή η αβελτηρία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις πληροφορίες που δίνονται από το Βρετανικό Ίδρυμα για τον Πνεύμονα British Lung Foundation (BLF).
Στην πρόσφατη επανενημέρωσή του, το BLF επεσήμανε:

  • Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιμούνται την κίνηση του καπνίσματος χωρίς όμως την τοξική επίδραση του καπνού του τσιγάρου
  • Οι επιβλαβείς εκπομπές σε ατμούς βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από ό, τι στα συμβατικά τσιγάρα
  • Μέσα σε μόλις ένα μήνα μετά τη μετάβαση καπνιστών από το συμβατικό τσιγάρο σε ηλεκτρονικό τσιγάρο, οι μετρήσεις σε εξετάσεις για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης και της ακαμψίας των αρτηριών τους, είχαν αρχίσει να βελτιώνονται
  • Η νικοτίνη, αν και είναι ιδιαίτερα εθιστική, δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία ατόμων χωρίς καρδιακές παθήσεις
  • Η νικοτίνη δεν είναι καρκινογόνος

Το άτμισμα δεν είναι απολύτως ασφαλές, αλλά είναι τουλάχιστον 95% πιο ασφαλές από το κάπνισμα, με ορισμένους ειδικούς να δηλώνουν ότι το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο. Η συνετή συμβουλή είναι ότι οι μη καπνιστές δεν θα πρέπει να αρχίσουν να ατμίζουν αλλά οι σημερινοί καπνιστές πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν τη μετάβαση το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: https://www.planetofthevapes.co.uk/news/vaping-news/2019-12-11_ala-pushes-quit-or-die.html?utm_source=nl&utm_medium=news&utm_campaign=nid-7300