Share the story

Δημοσίευση στο PoliticsHome

Οι υπουργοί σχεδιάζουν να εξαλείψουν το κάπνισμα μέχρι το 2030, όπως αποκαλύπτεται από διαρροή κυβερνητικών εγγράφων
Διαρρεύσαν σχέδιο της Κυβέρνησης αποκαλύπτει πως ο υπουργός Υγείας Matt Hancock πρόκειται να ζητήσει να αφανιστεί το κάπνισμα στην Αγγλία μέχρι το 2030.
Ένα έγγραφο διαβούλευσης για προτάσεις πολιτικής του Τμήματος Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας που έπεσε στην αντίληψη της Daily Mail, αναφέρει ότι οι υπουργοί θα δεσμευτούν να αξιοποιήσουν τα μειωμένα ποσοστά καπνίσματος και να “ολοκληρώσουν τη δουλειά” τα επόμενα 11 χρόνια.
Η λήψη δραστικών μέτρων θα συμπεριλάβει αναμφισβήτητα εγγύηση ώστε όλοι οι καπνιστές να διακόψουν πλήρως τη συνήθεια ή να κάνουν τη μετάβαση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα μέσα στα επόμενα 11 χρόνια, ενώ οι καπνοβιομηχανίες να αναγκαστούν να πληρώσουν για υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος, αντί να στηρίζονται στις περιορισμένης ρευστότητας τοπικές υπηρεσίες υγείας.
Φυλλάδια που θα παρέχουν συμβουλές για το πώς θα διακόψει κανείς το κάπνισμα θα περιλαμβάνονται επίσης σε κάθε πακέτο τσιγάρων στα πλαίσια των σχεδίων που εξετάζονται από το Τμήμα Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.
Η Mail αναφέρει ότι ο υπουργός Υγείας Matt Hancock θα αποκαλύψει τη δέσμευση να καταστήσει την Αγγλία απαλλαγμένη από τον καπνό μέχρι το 2030 την επόμενη εβδομάδα, καθώς αναφέρει τα βασικά σημεία του υπομνήματος.
Το έγγραφο θα λέει: “Τα οφέλη από τον έλεγχο του καπνού έχουν κερδηθεί σκληρά και υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε.
“Για το 15 τοις εκατό των ενηλίκων που δεν έχουν ακόμα απαλλαγεί από τον καπνό, το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία κακής υγείας και πρόωρου θανάτου και αποτελεί σημαντική αιτία ανισοτήτων, γι’ αυτό και η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει τη δουλειά”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τμήμα θα έχει ως σημαία την “πίεση στους τοπικούς προϋπολογισμούς”, καθώς περιγράφει μια σειρά προτάσεων που θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και τις τοπικές αρχές να πληρώσουν για υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος.
Μια από τις επιλογές που λέγεται πως εξετάζεται είναι να αναγκαστούν οι επιχειρήσεις καπνού να καταβάλουν εισφορά όπως στις ΗΠΑ προς το κόστος των υπηρεσιών που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμα.
Οι υπουργοί καλούνται επίσης να ζητήσουν επανεξέταση για το πόσο αποτελεσματικά είναι τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, που θεωρούνται μια λιγότερο επιβλαβής εναλλακτική για το κάπνισμα, στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποβάλλουν τη αυτή τη συνήθεια.
Η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει σχέδια για τη μείωση του ποσοστού καπνίσματος σε ενήλικες σε 12% μέχρι το 2022 - από το 14,9% που καταγράφηκε το 2017.
Το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους απαγορεύτηκε το 2007 και το 2016 εισήχθη η υποχρεωτική τυποποιημένη, χωρίς λογότυπα, συσκευασία των τσιγάρων.
Πηγή: https://www.politicshome.com/news/uk/health-and-care/illnesstreatments/news/105176/ministers-plan-wipe-out-smoking-2030-leaked