Share the story

Την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, η ερευνητής PhD Jasmine Khouja περιγράφει τα στοιχεία γύρω από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Εκτιμάται ότι υπάρχουν 3,2 εκατομμύρια χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων στη Μεγάλη Βρετανία και η πλειονότητα των χρηστών αυτών έχουν μεταβεί από το κάπνισμα στο άτμισμα, αναζητώντας μια λιγότερο επιβλαβή εναλλακτική λύση για να τους βοηθήσει να το διακόψουν. Σε μια πρόσφατη μελέτη, τα άτομα που χρησιμοποίησαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να σταματήσουν το κάπνισμα ήταν πιο πιθανό να απαλλαγούν από τον καπνό μετά από ένα χρόνο σε σύγκριση με τους ανθρώπους που χρησιμοποίησαν πιο παραδοσιακές μεθόδους όπως τα έμπλαστρα νικοτίνης. Οπότε, γιατί κάποιοι καπνιστές διστάζουν να δοκιμάσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και γιατί μερικοί άνθρωποι δεν μπόρεσαν να σταματήσουν το κάπνισμα χρησιμοποιώντας τα; Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι ερευνητές, οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας και το ευρύ κοινό διαδραμάτισαν όλοι τον ρόλο τους για να αποθαρρύνουν κάποιους καπνιστές από το άτμισμα.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης
Ως ερευνήτρια στον τομέα της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων, έχω εξετάσει συχνά τα άρθρα ειδήσεων σχετικά με το άτμισμα και ένιωσα εξοργισμένη. Συχνά βλέπουμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απεικονίζονται ως μια επιβλαβής επιλογή. Σύμφωνα με πολλά άρθρα ειδήσεων, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι επικίνδυνα, οδηγούν σε καρδιακές προσβολές και είναι εξίσου βλαβερά για τους πνεύμονές σας όπως τα τσιγάρα. Τα ίδια γραφεία ειδήσεων αναφέρουν συχνά την αντίθετη διαπίστωση και λένε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι στην πραγματικότητα καλύτερα για εσάς. Αυτές οι αντιφάσεις προκαλούν σύγχυση στους καπνιστές και θα μπορούσαν να τους αποθαρρύνουν από το να δοκιμάσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από φόβο ότι το άτμισμα είναι στην πραγματικότητα πιο επιβλαβές από το κάπνισμα.
Η επιστήμη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης
Γιατί λοιπόν τα μέσα συνεχίζουν να αλλάζουν τη στάση τους σε ότι αφορά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα; Παίρνουν τις πληροφορίες τους από την ερευνητική κοινότητα και αυτή η κοινότητα είναι διαιρεμένη. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το κόστος των άγνωστων κινδύνων για την υγεία από το άτμισμα και η δημοτικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων στα παιδιά και τους εφήβους αντισταθμίζει τα πιθανά οφέλη της παροχής βοήθειας στους καπνιστές να διακόψουν ενώ άλλοι ισχυρίζονται το αντίστροφο.
Ως ερευνητές, πρέπει να είμαστε αμερόληπτοι και να παρέχουμε στο κοινό μόνο πληροφορίες που μπορούμε να υποστηρίξουμε με στοιχεία από την έρευνά μας, αλλά, επειδή εξακολουθούμε να είμαστε άνθρωποι, οι απόψεις μας τείνουν να φιλτράρουν τον τρόπο με τον οποίο αναφέρουμε τα ευρήματά μας καθώς ακόμη και αυτά που επιλέγουμε να ερευνήσουμε. Αυτή η έλλειψη συμφωνίας στην ερευνητική κοινότητα τροφοδοτεί την αντιπαράθεση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οδηγώντας σε δημόσια σύγχυση και απροθυμία του κόσμου να δοκιμάσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να βοηθηθεί να σταματήσει το κάπνισμα.
Η στάση του κοινού απέναντι στο άτμισμα
Με όλες αυτές τις αντιπαραβαλλόμενες πληροφορίες, δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι η γνώμη του κοινού σχετικά με το άτμισμα φαίνεται να διχάζεται επίσης. Η αρνητική κοινή γνώμη μπορεί να έχει αντίκτυπο στο εάν ένας καπνιστής θελήσει να δοκιμάσει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη. Το τελευταίο πράγμα που οι καπνιστές θέλουν είναι να αισθάνονται ότι κρίνονται κατά την προσπάθειά τους να σταματήσουν.
Η αρνητική στάση του κοινού απέναντι στο άτμισμα μπορεί να απομακρύνει τους καπνιστές από το να δοκιμάσουν να ατμίσουν αλλά επηρεάζει επίσης και το που μπορούν να ατμίσουν. Πολλές επιχειρήσεις περιλαμβάνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στις πολιτικές τους για την απαγόρευση του καπνίσματος, έτσι ώστε οι ατμιστές να πρέπει να σταθούν έξω μαζί με τους καπνιστές. Όταν κάποιος προσπαθεί να σταματήσει το κάπνισμα, δεν είναι ιδανικό να βρίσκεται περιτριγυρισμένος από το ίδιο πράγμα το οποίο προσπαθεί να αποφύγει. Είναι σαν να είναι κάποιος σε δίαιτα και σε κάθε γεύμα του να βρίσκεται σε ένα γεμάτο μπουφέ ενώ το μόνο που μπορεί να φάει είναι σαλάτα. Μπαίνει στον πειρασμό να ξανακυλήσει σε παλιές συνήθειες. Έτσι, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει απαγόρευση στους εσωτερικούς χώρους (όπως συμβαίνει με τα τσιγάρα), οι ατμιστές αναγκάζονται να βγουν έξω σε μια κατάσταση όπου είναι πιθανότερο να ξεκινήσουν πάλι το κάπνισμα.
Αθέλητες συνέπειες της πολιτικής
Δεν είναι μόνο οι οργανωτικές πολιτικές που προσπαθούν να ελέγξουν τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Το 2016, μια νομοθεσία που ονομάζεται Οδηγία για τα Προϊόντα Καπνού (TPD) πρόσθεσε ένα τμήμα σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε μια προσπάθεια ρύθμισης των συσκευών. Κατά συνέπεια, υπήρξαν ορισμένες μη αρεστές αλλαγές στα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι αλλαγές στην ποσότητα νικοτίνης που επιτρέπεται στα προϊόντα και οι περιορισμοί στην καινοτομία των νέων προϊόντων μπορεί να είχαν ανεπιθύμητες συνέπειες.
Με την εισαγωγή της TPD, καθορίστηκε ένα όριο για το πόσο νικοτίνη μπορεί να περιέχει ένα ατμιστικό προϊόν. Η νικοτίνη είναι το βασικό συστατικό στα τσιγάρα που κρατά τους ανθρώπους να συνεχίζουν να καπνίζουν και παρόλο που είναι ιδιαίτερα εθιστικό, η νικοτίνη δεν είναι αυτό το συστατικό του τσιγάρου που πιθανόν να σκοτώσει τους καπνιστές. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα επειδή μπορούν να περιέχουν νικοτίνη που ικανοποιεί τους πόθους των καπνιστών, ενώ τους εκθέτει σε λιγότερες τοξίνες από ό, τι το κάπνισμα. Ο περιορισμός της ποσότητας νικοτίνης στα προϊόντα αυτά σημαίνει ότι οι βαρύτεροι καπνιστές δεν λαμβάνουν αρκετή νικοτίνη από ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο για να ικανοποιήσουν τον εθισμό τους στη νικοτίνη και αυτό τους φέρνει πιο κοντά στο να ξεκινήσουν πάλι το κάπνισμα.
Η TPD απαιτεί επίσης από τις εταιρείες να εγγράφουν τα προϊόντα τους προτού τα φέρουν στην αγορά. Όπου η βιομηχανία ηλεκτρονικών τσιγάρων δημιουργούσε νέες, πιο αποτελεσματικές συσκευές σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, οι χρήστες δεν μπορούσαν άμεσα να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη δημιουργία τους. Αυτός ο περιορισμός στην καινοτομία σημαίνει ότι ενώ οι καταναλωτές περιμένουν να διατεθούν αυτά τα καλύτερα προϊόντα, μπορούν εν τω μεταξύ να δοκιμάζουν προϊόντα που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Συχνά ακούω ιστορίες “προσπάθησα μία φορά και ήταν ακριβώς σαν να εισπνέω αέρα, οπότε συνέχισα να καπνίζω”. Έχουν δοκιμάσει ένα προϊόν, δεν ήταν αρκετά καλό και υποθέτουν ότι όλα τα άλλα προϊόντα θα είναι εξίσου κακά. Περιορίζοντας την καινοτομία, περιορίζουμε την ποσότητα συσκευών καλύτερης ποιότητας στην αγορά και αυξάνουμε την πιθανότητα για έναν καπνιστή που θέλει να διακόψει, να συναντήσει μια κακή συσκευή και να γυρίσει πίσω στο κάπνισμα.
Κάνοντας εύκολη τη διακοπή του καπνίσματος
Πολλοί καπνιστές θέλουν να διακόψουν και εμείς, ως ερευνητές, εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αξιωματούχοι δημόσιας υγείας και ακόμη και μέλη του κοινού, πρέπει να το καταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο εύκολο να το κάνουν. Πρέπει να είμαστε σαφέστεροι όσον αφορά τις πληροφορίες που παρέχουμε, να αποδεχόμαστε περισσότερο το άτμισμα και να μην περιορίζουμε προϊόντα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους πιο εθισμένους καπνιστές. Εξακολουθώ να έχω την ελπίδα ότι το κάπνισμα θα εξαλειφθεί στη γενιά μου και ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να είναι η αποδιοργανωτική τεχνολογία που θα μας βοηθήσει να το επιτύχουμε.


Πηγή: https://ieureka.blogs.bristol.ac.uk/2019/05/31/why-havent-e-cigarettes-stubbed-out-cigarettes/