Share the story

Δημοσίευση στο REASON

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δημόσια υγεία θα ωφεληθεί  δραματικά εάν όλοι μεταβούν τελείως σε ηλεκτρονικά τσιγάρα”.
Όταν κάποιο μολυσμένο μαρούλι προκαλεί έξαρση γαστρεντερικής νόσου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εκδίδει γενικές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους του φαγητού. Ούτε διατάζει την απόσυρση όλων των φρέσκων λαχανικών. Αντ' αυτού επικεντρώνεται στα συγκεκριμένα προϊόντα που καταναλώθηκαν από τους ανθρώπους που αρρώστησαν.
Αφού οι γιατροί άρχισαν να αναφέρουν νόσους του αναπνευστικού συστήματος μεταξύ των ατμιστών το περασμένο καλοκαίρι, αντίθετα, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες παρότρυναν το κοινό να αποφύγει όλα τα ατμιστικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων  και των νόμιμων ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιέχουν νικοτίνη, παρόλο που ήταν σαφές από νωρίς ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είχε να κάνει με εκχυλίσματα κάνναβης από τη μαύρη αγορά. Αυτή η αδιάκριτη προσέγγιση υπονόμευε τη δημόσια υγεία με δύο τρόπους.
Πρώτον, δεν παρείχε ειδική καθοδήγηση στους καταναλωτές κάνναβης που θα μπορούσαν να αποφύγουν τα προϊόντα που εμπλέκονται στην εμφάνιση κρουσμάτων πνευμονοπάθειας, αν είχαν ενημερωθεί επαρκώς. Δεύτερον, τρομοκράτησε τους καπνιστές έτσι ώστε να μη στραφούν σε ατμιστικά προϊόντα, τα οποία προσφέρουν εν δυνάμει μια εναλλακτική που σώζει ζωές. Οι ασαφείς προειδοποιήσεις ενθάρρυναν επίσης μια σειρά πανικόβλητων κρατικών απαγορεύσεων που απειλούν να οδηγήσουν τους ατμιστές σε παράνομα προϊόντα που ενδέχεται να δημιουργήσουν ιδιαίτερους κινδύνους.
Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Η.Π.Α. είχαν υπολογίσει πάνω από 2.000 κρούσματα πνευμονοπάθειας που είχαν σχετιστεί με το άτμισμα, συμπεριλαμβανομένων 39 θανάτων. Σε περιπτώσεις όπου οι πληροφορίες ήταν διαθέσιμες, το CDC ανέφερε, μόλις το 11% των ασθενών με αναπνευστικά συμπτώματα είπαν ότι είχαν ατμίσει μόνο νικοτίνη. Όπως σημείωσε το CDC, ορισμένοι από τους ασθενείς αυτούς μάλλον δε θέλησαν να παραδεχτούν πως έκαναν χρήση παράνομων ναρκωτικών.  Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο ότι έστω και κάποιος από αυτούς είχε χρησιμοποιήσει νόμιμα προϊόντα νικοτίνης όπως ήταν, αντιθέτως με τα υγρά αναπλήρωσης της μαύρης αγοράς που ήταν άγνωστης προέλευσης και σύνθεσης.
Ενώ τα νόμιμα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια Αμερικανούς για χρόνια, οι αναφορές για οξείες, απειλητικές για τη ζωή αναπνευστικές αντιδράσεις δεν είχαν εμφανιστεί μέχρι πρόσφατα. Αυτό υποδηλώνει ότι τα προβλήματα οφείλονται σε σχετικά νέα πρόσθετα ή μολυσματικές ουσίες σε αμπούλες THC της μαύρης αγοράς και ίσως επίσης σε απομιμήσεις φυσιγγίων ηλεκτρονικού τσιγάρου ή σε παράνομα νικοτινούχα υγρά αναπλήρωσης.
Μια ανάλυση δειγμάτων των πνευμονικών ιστών 17 ασθενών από τους ερευνητές της κλινικής Mayo, που αναφέρθηκε στο The New England Journal of Medicine, υποδήλωσε ότι πολλοί από τους πνευμονικούς τραυματισμούς προκλήθηκαν από έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες. Ένας άλλος πιθανός ένοχος είναι η οξική βιταμίνη Ε, ένας διαχωριστικός παράγοντας που βρέθηκε σε παράνομα φυσίγγια THC, ο οποίος είναι ασφαλής για κατάποση, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνος όταν εισπνέεται, οδηγώντας σε μια σπάνια μορφή πνευμονίας που προκαλείται από σωματίδια λίπους στους πνεύμονες.
Παρά τα αποδεικτικά στοιχεία που καταδεικνύουν τα προϊόντα μαύρης αγοράς (και τα φυσίγγια THC ειδικότερα), το CDC και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνέχισαν να υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι “θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση όλων των προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου”. Ταυτόχρονα, και οι δύο υπηρεσίες προειδοποίησαν τους πρώην καπνιστές που τώρα ατμίζουν να μην επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες.
Ο λόγος για την τελευταία αυτή σύσταση είναι απλός: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία δεν περιέχουν καπνό και δεν καίνε κάτι, είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνα από το συμβατικό καύσιμο είδος. Μελέτες βιολογικών δεικτών σε καπνιστές που έχουν μεταβεί στο άτμισμα διαπιστώνουν ότι εκτίθενται σε πολύ λιγότερες επικίνδυνες ουσίες και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των ανθρώπων που συνεχίζουν να καπνίζουν. Ο David Abrams, καθηγητής κοινωνικών επιστημών και επιστημών συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, σημείωσε σε μια συνέντευξη του Σεπτεμβρίου στο CBS News ότι “τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά τσιγάρα και μπορούν και βοηθούν τους καπνιστές να κάνουν μετάβαση αν δεν μπορούν να επιτύχουν τη διακοπή”.
Μια ελεγχόμενη, τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο The New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν σχεδόν τη διπλάσια αποτελεσματικότητα στην διακοπή του καπνίσματος ως εναλλακτικά προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης. Οι δυνατότητες μείωσης των επιβλαβών συνεπειών λόγω των ηλεκτρονικών τσιγάρων έχουν αναγνωριστεί από ένα ευρύ φάσμα οργανισμών και υπηρεσιών δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του FDA, του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών, της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου και των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής. Το 2015, ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας ανέφερε ότι “καλύτερες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι 95% λιγότερο επιβλαβή για την υγεία σας από τα κανονικά τσιγάρα”.
Αυτό το νόημα χάθηκε στις κυβερνητικές προειδοποιήσεις που υπονοούσαν ότι όλα τα ατμιστικά προϊόντα είναι δυνητικά θανατηφόρα. “Φαίνεται ότι υπάρχει υπερβολικά μεγάλη συσχέτιση αυτών των τραγικών κρουσμάτων πνευμονοπάθειας με εμπορικές φίρμες της αγοράς νόμιμων και ελεγχόμενων ηλεκτρονικών τσιγάρων όπως το Juul και το NJOY”, δήλωσε ο πρώην Επίτροπος του FDA, Scott Gottlieb στο Twitter, στα τέλη Σεπτεμβρίου και “πολύ λιγότερη με THC, CBD και παράνομα νικοτινούχα υγρά αναπλήρωσης κατά πως δείχνουν  τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία”. Μια εβδομάδα αργότερα, ο καθηγητής δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Michael Siegel, σημείωσε στο blog πολιτικής για τον καπνό, ότι “δεν υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι συνδέονται με τη χρήση ατμιστικών υγρών νικοτίνης που αγοράζονται από καταστήματα και φαίνεται εξαιρετικά απίθανο αυτά τα προϊόντα να έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή στην έξαρση των κρουσμάτων.”
Στην Ουάσινγκτον, η ψυχίατρος Sally Satel, ειδικευόμενο μέλος του American Enterprise Institute, είχε την ίδια τοποθέτηση σε μαρτυρία του συνεδρίου στις 16 Οκτωβρίου. “Το πρόβλημα των πνευμονοπαθειών είναι μια ιστορία για τους κινδύνους της μαύρης αγοράς και όχι του ατμίσματος” είπε. “Οι καταναλωτές χρησιμοποιούν εδώ και μια δεκαετία εμπορικά διαθέσιμες συσκευές ατμίσματος και προϊόντα νικοτίνης χωρίς έναν καταγεγραμμένο θάνατο ή οποιαδήποτε κρούσμα ασθενειών ... μέχρι αυτό το καλοκαίρι. Αυτό που παρατηρούμε σήμερα συνάδει με μια οξεία μόλυνση”. 
Αλλά αυτό δεν είναι το μήνυμα που έλαβαν οι Αμερικανοί από αξιωματούχους της δημόσιας υγείας ή από ειδησεογραφικά πρακτορεία οι οποίοι επηρεάστηκαν από τη διαμόρφωση του θέματος από την κυβέρνηση. Μια δημοσκόπηση του Morning Consult που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο διαπίστωσε ότι το 58% των ερωτηθέντων, με βάση αυτά που “είδαν, διάβασαν ή άκουσαν πρόσφατα στις ειδήσεις” , πίστευαν ότι οι άνθρωποι είχαν “πεθάνει από πνευμονική νόσο” που προκλήθηκε από “ηλεκτρονικό τσιγάρο όπως το Juul.”  Συγκριτικά, το 34% δήλωσε ότι οι περιπτώσεις αφορούσαν “μαριχουάνα ή ηλεκτρονικά τσιγάρα με THC”.  Μόνο το 22% των ερωτηθέντων είχε κατανοήσει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επικίνδυνα από τα συμβατικά, σε σχέση με το 36% που ήταν σε δημοσκόπηση του Ιουνίου το 2018.
Τα μπερδεμένα μηνύματα σχετικά με το άτμισμα έχουν επίσης επηρεάσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Ενώ η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Gretchen Whitmer παρέθεσε το άτμισμα από ανήλικους ως δικαιολογία για τη μονόπλευρη απαγόρευση των αρωματικών γεύσεων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα το Σεπτέμβριο, οι κυβερνήτες της Μασσαχουσέττης, της Μοντάνα, της Νέας Υόρκης, του Όρεγκον, του Ρόουντ Άιλαντ και της Ουάσινγκτον ακολούθως ανέφεραν την πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με το άτμισμα για να επιβάλλουν παρόμοιες απαγορεύσεις “έκτακτης ανάγκης”.
Όπως επεσήμανε η Satel, “Η εξάλειψη των αρωματικών υγρών νικοτίνης, δεν θα αποτρέψει περαιτέρω περιπτώσεις πνευμονικής νόσου, επειδή αυτά τα προϊόντα δεν είχαν καμία σχέση με την έξαρση.”  Εν τω μεταξύ, τέτοιες απαγορεύσεις στερούν στους πρώην καπνιστές τα νόμιμα υγρά αναπλήρωσης τα οποία και προτιμούν κατά κόρον. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι δήθεν ελκυστικές για το παιδί γεύσεις είναι πολύ δημοφιλείς μεταξύ των ενηλίκων, οι οποίοι λένε ότι είναι σημαντικές στη διαδικασία της διακοπής του καπνίσματος. Αφού εξαλειφθούν αυτές οι επιλογές, μερικοί ατμιστές μπορεί να επιστρέψουν στο κάπνισμα, ενώ άλλοι μπορεί να αρχίσουν να αγοράζουν δυνητικά μολυσμένα υγρά αναπλήρωσης από τη μαύρη αγορά.
Εάν όλοι οι καπνιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταβούν σε ηλεκτρονικά τσιγάρα, εκτιμά ο Abrams της NYU, θα αποφευχθούν έως και 7 εκατομμύρια θάνατοι που σχετίζονται με το κάπνισμα. Δεν είναι περίεργο ότι ο Gottlieb, όταν ήταν μέλος του FDA, αποκάλεσε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα “μια τεράστια ευκαιρία για τη δημόσια υγεία”. Ωστόσο, η ευκαιρία αυτή απειλείται από τις παραπλανητικές προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους του ατμίσματος και την απαγόρευση των υγρών αναπλήρωσης που ευαπόδεικτα επιθυμούν οι πρώην καπνιστές.
“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δημόσια υγεία θα ωφεληθεί δραματικά εάν όλοι μεταπηδήσουν τελείως σε ηλεκτρονικά τσιγάρα”, δήλωσε ο Abrams στο CBS News. “Αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία, νομίζω ότι θα έχουμε χάσει τη μοναδική ευκαιρία για τη δημόσια υγεία που είχαμε ποτέ σε 120 χρόνια για να απαλλαγούμε από τα τσιγάρα και να τα αντικαταστήσουμε με μια πολύ πιο ασφαλή μορφή νικοτίνης”.


Πηγή: https://reason.com/2019/12/26/the-vaping-panic-is-a-major-setback-for-public-health/