Share the story

Ποιοτική μελέτη χρησιμοποιώντας συζητήσεις διαδικτυακών φόρουμ!

Υπόβαθρο: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν μια ολοένα και πιο δημοφιλή εναλλακτική στο κάπνισμα, βοηθώντας στην αποφυγή επιστροφής σε αυτό, σε όσους προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα, με δυνατότητα να μειώσουν τη βλάβη, καθώς είναι πιθανό να είναι ασφαλέστερα από τα τυποποιημένα τσιγάρα. Πολλές γυναίκες επιστρέφουν στο κάπνισμα κατά την επιλόχειο περίοδο ενώ το είχαν διακόψει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ενώ αυτό μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις τους σχετικά με το θηλασμό, λίγα είναι γνωστά για τις απόψεις των γυναικών σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνήσει τις τρέχουσες συμπεριφορές χρηστών διαδικτυακών φόρουμ, τα κίνητρα και τα εμπόδια χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου κατά την επιλόχειο περίοδο, ιδιαίτερα των θηλαζουσών μητέρων.
Μέθοδοι: Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω δημόσιων (αναγνωρισμένων από το Google search)  συζητήσεων σε διαδικτυακά φόρουμ και αναγνωρισμένες από ηγούμενο κώδικα. Όλες οι μεταγραφές κειμένου εισήχθησαν στο NVivo για ανάλυση, με μια πρότυπη προσέγγιση θεματικής ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκε για να κωδικοποιήσει όλες τις μεταγραφές από τις οποίες προήλθαν τα θέματα.
Αποτελέσματα: Προσδιορίστηκαν τέσσερα θέματα: η χρήση, ο αντιληπτός κίνδυνος, η κοινωνική στήριξη και τα αποδεικτικά στοιχεία, με ορισμένα υποθέματα που εντοπίστηκαν μέσα σε αυτά. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να αποτρέψουν την επιστροφή στο κάπνισμα κατά την επιλόχειο περίοδο, αλλά οι απόψεις για την ασφάλειά τους ήταν αντιφατικές. Ανησυχούσαν για την πιθανή μεταφορά επιβλαβών ουσιών από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μέσω του μητρικού γάλακτος και της παθητικής έκθεσης, επομένως αναζητούσαν ενεργά και μοιράζονταν πληροφορίες σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από διάφορες πηγές. Παρόλο που ορισμένες γυναίκες υποστήριζαν τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, άλλες έθεσαν σκληρή κριτική για τις μητέρες που το χρησιμοποιούσαν.
Συμπεράσματα: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τον αριθμό των γυναικών που επιστρέφουν στο κάπνισμα κατά την επιλόχειο περίοδο και πιθανώς να βελτιώσουν τα ποσοστά θηλασμού εάν οι μητέρες που θηλάζουν έχουν πρόσβαση σε σχετικές και αξιόπιστες πληροφορίες. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συζητήσουν για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με τις μητέρες που κινδυνεύουν να επιστρέψουν στο κάπνισμα κατά την επιλόχειο περίοδο.