Share the story
Δημοσίευση στο REUTERS
 
Το άτμισμα ή η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων αποτελεί μόνο ένα κλάσμα στο ποσοστό κινδύνου για την υγεία σε σχέση με το κάπνισμα καπνού και οι καπνιστές θα έπρεπε να ενθαρρύνονται να δρέπουν αυτά τα σημαντικά οφέλη για την υγεία, δήλωσαν οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας την Τρίτη.
Σε μια ανασκόπηση των στοιχείων σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που ανέθεσε η κρατική υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας PHE, οι ειδικοί ανέφεραν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν ήδη να βοηθούν περίπου 20.000 καπνιστές στο  Ηνωμένο Βασίλειο ετησίως να εγκαταλείψουν τον καπνό και ενδεχομένως και ακόμα περισσότερους.
Η έκθεση ανέφερε ότι υπήρξε “μεγάλη δημόσια παρεξήγηση” σε ότι αφορά τη νικοτίνη, με λιγότερο από το 10% των ενηλίκων να κατανοούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βλαβών από το κάπνισμα ΔΕΝ προκαλείται από τη νικοτίνη.
Ανέφερε ακόμα ότι σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία, δεν υποστηρίζονται οι ανησυχίες πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν πύλη προς το κάπνισμα στις νεανικές ηλικίες.
“Η νέα μας αναθεώρηση ενισχύει τη διαπίστωση ότι το άτμισμα αποτελεί μόνο ένα κλάσμα στο ποσοστό κινδύνου για την υγεία συγκριτικά με το κάπνισμα, είναι τουλάχιστον κατά 95% λιγότερο επιβλαβές και αποτελεί αμελητέο κίνδυνο για τους παρευρισκόμενους”, δήλωσε ο John Newton, καθηγητής και διευθυντής για τη βελτίωση της υγείας στο PHE. “Θα ήταν τραγικό, χιλιάδες καπνιστές που θα μπορούσαν να διακόψουν με τη βοήθεια ηλεκτρονικού τσιγάρου να αποτραπούν λόγω ψευδούς φόβου για την ασφάλειά τους”.
Η έκθεση του PHE έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την έκθεση των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής των ΗΠΑ σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Συγκεντρώνοντας στοιχεία από εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες, και αυτή η έκθεση ανέφερε επίσης ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή από τα κανονικά τσιγάρα καπνού.
Ο PHE καλεί τους καπνιστές και τις υγειονομικές αρχές να ενεργήσουν πλέον με βάση τα στοιχεία που εξετάστηκαν σε αυτές τις τελευταίες εκθέσεις.
Οποιοσδήποτε καπνιστής έχει αγωνιστεί να σταματήσει το κάπνισμα, θα πρέπει να προσπαθήσει να στραφεί σε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο και να λάβει επαγγελματική βοήθεια, είπε, προσθέτοντας: "Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι εκείνη που συνδυάζει τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με την υποστήριξη από τοπική υπηρεσία διακοπής καπνίσματος".
Κάλεσε επίσης την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας να διασφαλίσει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα διατίθενται σε νοσοκομειακά καταστήματα μαζί με άλλα προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης όπως οι τσίχλες και οι παστίλιες.
Η ομάδα της καμπάνιας Δράση για το Κάπνισμα και την Υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, καλοδέχτηκε την έκθεση, λέγοντας πως ήταν μέρος μιας αυξανόμενης επιστημονικής συναίνεσης ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή από τον καπνό.
"Ελπίζουμε ότι οι εκθέσεις αυτές θα ... ενθαρρύνουν το 40 τοις εκατό των καπνιστών που δεν κατάφεραν να διακόψουν, αλλά ποτέ δε δοκίμασαν το άτμισμα για να προχωρήσουν και να κάνουν τη μετάβαση", ανέφερε σε δήλωσή της.