Share the story

Άρθρο στη Voria.gr του Παναγιώτη Χατζηαποστόλου, Ειδικού Πνευμονολόγου, για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους καπνιστές
του Πάνου Χατζηαποστόλου

Θα προσπαθήσω να θέσω το συχνά συζητήσιμο θέμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου και των παρομοίων προϊόντων αυτού, στη βάση που τους αρμόζει.
Η ειδικότητα της πνευμονολογίας (της οποίας είμαι κάτοχος τα τελευταία 22 χρόνια) ασχολείται με τη συμπτωματολογία του αναπνευστικού. Κοινότερο σύμπτωμα όλων, ποιο άλλο; ο βήχας!
Δύσπνοια, σφύριγμα (συριγμός), φλέματα (απόχρεμψη), αίσθημα βάρους στο στήθος είναι μεταξύ άλλων συμπτώματα που επίσης οδηγούν σε πνευμονολογικό έλεγχο.
Και γιατί τα αναφέρω όλα αυτά; Για να σας τονίσω ότι πολλοί από τους χρόνιους καπνιστές εμφανίζουν όλα τα άνω καθημερινά.
Η εμπειρία μου λοιπόν μετά την έλευση του ηλεκτρονικού καπνίσματος τα τελευταία 10 και άνω χρόνια, στον ιδιωτικό χώρο όπου ασκώ την ιατρική (ιατρείο και ως διευθυντής τμήματος ιδιωτικού νοσοκομείου), δείχνει μείωση των άνω συμπτωμάτων σε πρώην καπνιστές συμβατικών τσιγάρων, οι οποίοι χρησιμοποιούν πια το ηλεκτρονικό!
Παράλληλα οι ουσίες που εισπνέονται δεν έχουν τις ίδιες καρκινογόνες ιδιότητες του συμβατικού τσιγάρου. Μάλιστα, ο πολύ αυστηρός Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) τις αναγνωρίζει ως «γενικώς ασφαλείς».
Η νικοτίνη είναι ισχυρά εθιστική ουσία. Δεν οδηγεί όμως σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή κακοήθεια. Πρόσφατες σοβαρές, μαζικές αναπνευστικές νόσοι, ιδίως εντός ΗΠΑ, οφείλονταν στα εντελώς ακατάλληλα προϊόντα εισπνοής (μαριχουάνα του δρόμου με προσμίξεις βιταμινών ως σταθεροποιητές σε υγρή μορφή) και οδήγησαν σε θανάτους από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.
Θέλω να ξεκαθαρίσω πως επ’ουδενί λόγο δεν υποστηρίζω το κάπνισμα με οποιονδήποτε τρόπο. Το αναπνευστικό μας σύστημα δεν είναι φτιαγμένο για να δέχεται οποιαδήποτε τεχνητώς παραγόμενη ουσία.
Όμως, στους βαρείς καπνιστές, για τους οποίους κρίνουμε ότι δεν έχουν σκοπό ή τη δύναμη να διακόψουν, είναι σαφώς προτιμότερο (όπως άλλωστε επίσης προτείνει και το Αγγλικό Σύστημα Υγείας NHS) το ηλεκτρονικό κάπνισμα, μαζί και με τις νέες εκδοχές του.
*Ο Πάνος Χατζηαποστόλου είναι Ειδικός Πνευμονολόγος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη