Share the story
Η ταχεία αύξηση της ευαισθητοποίησης και της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει προκαλέσει διαμάχες μεταξύ των ερευνητών. Ένα από τα ζητήματα που έχουν διχάσει τους επιστήμονες είναι εάν το ηλεκτρονικό τσιγάρο προάγει το κάπνισμα ή βοηθάει στη διακοπή του καπνίσματος.
Τώρα, μια νέα ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Internal and Emergency Medicine καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το άτμισμα συνδέεται με σημαντικά αυξημένη πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος. Στην πραγματικότητα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνδέθηκε με αυξημένη πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος κατά 11 φορές για τα άτομα που έκαναν καθημερινή χρήση του.
Η συχνότητα του καπνίσματος στην Ελλάδα είναι υψηλή αλλά μειώνεται τα τελευταία χρόνια. Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 2016, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο επιπολασμό του καπνίσματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ ατόμων ηλικίας ≥15 ετών, φτάνοντας το 37% ενώ μια πρόσφατη ελληνική μελέτη ανέφερε ότι το ποσοστό καπνίσματος στον νομό Αττικής είναι 32,6% ενήλικες.
Σύμφωνα με μελέτη, περίπου το 40% των ενηλίκων που διέκοψαν το κάπνισμα από το 2014 και μετά χρησιμοποιούν ή χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι το άτμισμα μπορεί να έχει καθοριστική συμβολή στην ελάττωση του αριθμού των καπνιστών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί ακόμα και να 11πλασιάζει την πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος.
          69679493 2485947494992263 6319267012753227776 o
Ο κίνδυνος για την υγεία που απορρέει από την εισπνοή ατμού μακράς διαρκείας από τα διαθέσιμα σήμερα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι απίθανο να υπερβεί το 5% της βλάβης από τον καπνό για κάπνισμα. Οι τεχνολογικές εξελίξεις και τα βελτιωμένα πρότυπα παραγωγής θα μπορούσαν να μειώσουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Τα διαθέσιμα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά ως ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις στον καπνιστό καπνό, από τους επιβεβαιωμένους καπνιστές που προσπαθούν να μειώσουν τη βλάβη στον εαυτό τους ή τους άλλους από το κάπνισμα ή να σταματήσουν πλήρως το κάπνισμα.

                                                                                                                    69038262 2485922608328085 1639113537680834560 o

Η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας (PHE), η οποία υποστηρίζει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβές από τον καπνό, παρουσιάζει ένα σύντομο βίντεο ενός πειράματος το οποίο αποκαλύπτει την ποσότητα κολλώδους μαύρης πίσσας που συσσωρεύεται στους πνεύμονες ενός βαριότερου καπνιστή. Αντιθέτως, η ίδια πρόσληψη νικοτίνης μέσω του ατμίσματος απελευθερώνει μόνο ένα ίχνος υπολειμμάτος.
"Θα ήταν τραγικό το γεγονός ότι χιλιάδες καπνιστές που θα μπορούσαν να σταματήσουν με τη βοήθεια ηλεκτρονικού τσιγάρου θα αναβληθούν λόγω ψευδούς φόβου για την ασφάλεια", δήλωσε ο καθηγητής John Newton, διευθυντής βελτίωσης της υγείας στο PHE.
"Πρέπει να καθησυχάσουμε τους καπνιστές ότι η μετάβαση σε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο θα ήταν πολύ λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα. Αυτή η επίδειξη υπογραμμίζει τις καταστροφικές βλάβες που προκαλούνται από κάθε τσιγάρο και βοηθά τους ανθρώπους να δουν ότι η σπατάλη είναι πιθανό να αποτελεί μόνο ένα κλάσμα του κινδύνου ».

Πηγή: https://www.theguardian.com/society/2018/dec/28/vaping-is-95-safer-than-smoking-claims-public-health-england?fbclid=IwAR0WLZrjeGLjM2Hf69Js49ST3ivtgwYXo4rhAe3Inj1RLxs0xH199xT5qVk

69337071 2485922008328145 4453568751635267584 o

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, Καρδιολόγος στο Ωνάσειο, έχει εκπονήσει και δημοσιεύσει διεθνώς δεκάδες έρευνες που αφορούν στις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία. Στις δηλώσεις του στον φακό του zougla.gr, ο κύριος Φαρσαλινός συνοψίζει τα συμπεράσματα της έρευνας και απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία και στις δημοσιονομικές Αρχές να τα λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν, ώστε να καθορίσουν και τις απαιτούμενες πολιτικές.
«Για πρώτη φορά έχουμε δεδομένα για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα και προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα. Το σημαντικότερο πόρισμα είναι το γεγονός ότι πλέον ατμιστής δηλώνει το 5% του γενικού πληθυσμού της χώρας, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτούς έχουν καταφέρει να διακόψουν το κάπνισμα (62,2%), ενώ μόλις το 0,2% αυτών που δεν είχαν καπνίσει ποτέ χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Έτσι, με βάση τα ευρήματά μας, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει θετική επίδραση στη δημόσια υγεία, με τον τρόπο που χρησιμοποιείται κι από τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν. Χρειάζεται όμως επαγρύπνηση και παρακολούθηση των νέων δεδομένων. Θα πρέπει να ενημερώσουμε τους μη καπνιστές ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν τους αφορά, αλλά ταυτόχρονα και ενεργά να ενθαρρύνουμε τους καπνιστές που δεν μπορούν να το κόψουν με άλλα μέσα, να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό σε μια προσπάθεια να διακόψουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια. Θα πρέπει, τέλος, να ληφθεί υπόψη κι από την επιστημονική κοινότητα κι από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ότι σχεδόν όλοι οι ατμιστές είναι πρώην ή νυν καπνιστές, και ότι ένα σημαντικό ποσοστό έχει καταφέρει να κόψει το κάπνισμα. Θα πρέπει έτσι οι πολιτικές για τη δημόσια υγεία να συμβαδίζουν με τα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία στον ελληνικό χώρο είναι ξεκάθαρα», τονίζει ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας είναι η πιο επιτυχημένη στην Ευρώπη όσον αφορά στο ποσοστό των ατμιστών που κόβουν το κάπνισμα -62%, ή 96.000 άνθρωποι- με δεύτερη την Αγγλία, που ακολουθεί με 52%.

Πηγή: https://www.zougla.gr/ygeia/article/simantika-porismata-tis-protis-epistimonikis-erevnas-gia-ti-xrisi-tou-ilektronikou-tsigarou-stin-elada

69113339 2485933001660379 2767683599921577984 o

Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν αν η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει θετική επίδραση στην τάση μείωσης του καπνίσματος. Ενώ δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ο λόγος για τους υψηλότερους ρυθμούς διακοπής του καπνίσματος, η παρούσα μελέτη παρέχει έμμεσες ενδείξεις ότι η πρόοδος στον έλεγχο του καπνίσματος θα μπορούσε να αποδοθεί τουλάχιστον εν μέρει στην αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων στην Ελλάδα.

image

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστημονικές ομάδες του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Πανεπιστημίων Πατρών και Μακεδονίας. Αποτελεί μια ανάλυση στοιχείων παλιότερης έρευνας που έγινε από την ίδια επιστημονική ομάδα μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη βοήθεια υπολογιστή τον Μάιο του 2017.

Το αρχικό δείγμα περιελάμβανε 4.058 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών στο νομό Αττικής ο οποίος φιλοξενεί το 35% του συνολικού ενήλικου πληθυσμού της Ελλάδας, σύμφωνα με το Απογραφή του 2011. Η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε σε 2.568 άνδρες και γυναίκες (1.287 πρώην καπνιστές και 1.281 νυν καπνιστές) εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και διακοπής του καπνίσματος, με μια ιδιαίτερη εστίαση στο χρονοδιάγραμμα της διακοπής του καπνίσματος. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, περίπου το 40% των ενηλίκων που διέκοψαν το κάπνισμα από το 2014 και μετά χρησιμοποιούν ή χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι το άτμισμα μπορεί να έχει καθοριστική συμβολή στην ελάττωση του αριθμού των καπνιστών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί ακόμα και να 11πλασιάζει την πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος.

Πηγή: https://www.zougla.gr/ygeia/article/eliniki-meleti-to-ilektroniko-tsigaro-11plasiazi-tin-pi8anotita-diakopis-tou-kapnismatos

%MCEPASTEBIN%