Share the story

Δημοσίευση της GUARDIAN

Αποδεικνύεται πως η λειτουργεία των αιμοφόρων αγγείων βελτιώνεται μέσα σε ένα μήνα εάν ο καπνός αντικατασταθεί από ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Η μετάβαση από τα τσιγάρα καπνού στο άτμισμα, βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων μέσα σε ένα μήνα, ανακάλυψαν οι ερευνητές σε μια μελέτη που όπως λένε υποστηρίζει τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος.

Η εμπορία ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει γίνει μια ραγδαία αναπτυσσόμενη επιχείρηση, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που ατμίζουν αυξάνεται ταχύτατα. Σύμφωνα με μια έκθεση του Ernst and Young το 2017, 2,2 εκατομμύρια Βρετανοί χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, αύξηση που φτάνει το 55% σε διάστημα τριών ετών.

Ωστόσο, υπήρξε μεγάλη συζήτηση σχετικά με τα πιθανά οφέλη ή τις βλάβες που προκαλούνται από τις εν λόγω συσκευές.

Η νέα μελέτη προτείνει ότι η μετάβαση από τα τσιγάρα του καπνού στο άτμισμα, θα μπορούσε να είναι μια θετική κίνηση για τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας πιθανώς τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

"Η μετάβαση από τα τσιγάρα καπνού σε ηλεκτρονικά τσιγάρα βελτιώνει την αγγειακή λειτουργία σας μέσα στην περίοδο ενός μήνα, σημαντικά", δήλωσε ο καθηγητής Jacob George του Πανεπιστημίου του Dundee, αρχισυντάκτης της μελέτης.

Η μελέτη έρχεται και αντιτάσσεται στην έρευνα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να επιδεινώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Ο George και οι συνεργάτες του λένε ότι αυτή η μελέτη ήταν πολύ μικρή και λανθασμένη - εξαιτίας του γεγονότος ότι εξέτασε μόνο την επίδραση μιας μεμονωμένης συνεδρίας ατμίσματος.

Γράφοντας στην Εφημερίδα του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, ο George και οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι εξέτασαν τα δεδομένα από 114 ενήλικες, χωρισμένους σε τρεις ομάδες, εκ των οποίων όλοι κάπνιζαν τουλάχιστον 15 τσιγάρα την ημέρα για τουλάχιστον δύο χρόνια, αλλά χωρίς ενδείξεις καρδιαγγειακής νόσου.

Η μια ομάδα περιλάμβανε 40 άτομα που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν το παραδοσιακό κάπνισμα, ενώ οι άλλες δύο ομάδες αποτελούνταν από 37 παρόμοιους ανθρώπους που το ήθελαν. Από αυτές δόθηκαν στη μία ομάδα συσκευές που περιείχαν νικοτίνη ενώ στην άλλη δόθηκαν ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη.

Οι ερευνητές μέτρησαν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων στην αρχή της μελέτης και μετά από ένα μήνα, συγκρίνοντας τη διάμετρο της αρτηρίας πριν από την εφαρμογή μιας σφιχτής περίδεσης στο βραχίονα με τη διάμετρο της αρτηρίας αμέσως μετά την απελευθέρωση της από αυτή. Αυτή η ποσοστιαία μεταβολή είναι μεγαλύτερη στα υγιέστερα αγγεία.

Βρήκαν ότι όσοι συνέχισαν να καπνίζουν τσιγάρα καπνού εμφάνισαν μικρή διαφορά στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων τους κατά τη διάρκεια του μήνα. Ωστόσο, αυτοί των ατμιστικών ομάδων, είχαν περισσότερο από 20% συγκριτική βελτίωση στη μέτρηση και είχαν καταφέρει κατά το ήμισυ να έχουν τη ίδια λειτουργία αιμοφόρων αγγείων με τους μη καπνιστές. Παρόμοια βρέθηκαν να είναι τα αποτελέσματα για όσους μετέβησαν σε ηλεκτρονικά τσιγάρα είτε με νικοτίνη είτε χωρίς.

Περαιτέρω αναλύσεις, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το φύλο, την ηλικία και το κατά πόσο πολύ οι συμμετέχοντες κάπνιζαν πριν, έδειξαν ότι, κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες που έκαναν τη μετάβαση στο άτμισμα, είχαν ένα ποσοστιαίο σημείο βελτίωσης 1.5 στην αλλαγή της διαμέτρου της αρτηρίας τους, συγκριτικά με την ομάδα των ατόμων που συνέχισαν να καπνίζουν.

Η ομάδα των ερευνητών λέει ότι αν μια τέτοια βελτίωση διατηρηθεί μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία: η προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων κατά μία εκατοστιαία μονάδα συνδέεται με ένα 13% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Ο George σημείωσε ότι οι γυναίκες φαίνεται να παρουσιάζουν μεγαλύτερη βελτίωση από τους άντρες όταν μεταβαίνουν στο άτμισμα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί. Τα οφέλη ήταν ακόμα μεγαλύτερα για όσους συμμετέχοντες παρέμειναν στη μετάβαση.

Ωστόσο, η ομάδα των ερευνητών τονίζει ότι ενώ η μελέτη υποδεικνύει ότι το άτμισμα μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβές από τα τσιγάρα καπνού, δεν αποδεικνύει ότι οι συσκευές είναι ασφαλείς.

"Αυτή η μελέτη δεν δείχνει ότι το άτμισμα είναι ασφαλές. Δείχνει ότι υπάρχουν επιδράσεις στο αγγειακό σύστημα εντός ενός μηνός, πράγμα που σημαίνει ότι η αγγειακή σας υγεία βελτιώνεται εάν είστε καπνιστής και μεταβαίνετε στο άτμισμα ", δήλωσε ο καθηγητής Jeremy Pearson από το British Heart Foundation, το οποίο χρηματοδότησε τη μελέτη.

"Δεν θα συνηγορούσαμε στο να ξεκινήσει κάποιος το άτμισμα αν δεν καπνίζει", δήλωσε, σημειώνοντας ότι ο ισχυρισμός του οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας ότι το άτμισμα είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα βασίστηκε σε έναν "απλοϊκό" υπολογισμό.

Ο Tim Chico, καθηγητής καρδιοαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η έρευνα συνέστησε ότι το άτμισμα είναι λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα όταν πρόκειται για αιμοφόρα αγγεία.

Όμως, πρόσθεσε, τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και χρειάζονται μακροχρόνιες μελέτες για να διερευνηθεί ο αντίκτυπος του ατμίσματος στην καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο ή τον κίνδυνο καρκίνου.

“Επιπλέον, η μελέτη αυτή δεν μέτρησε άλλους πιθανούς τρόπους με τους οποίους τα παραδοσιακά τσιγάρα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, όπως η τάση σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, γεγονός που αποτελεί σημαντικό λόγο του γιατί οι καπνιστές τσιγάρων είναι πιθανότερο να υποφέρουν από καρδιακές προσβολές ,”δήλωσε.

"Ενώ το άτμισμα δεν είναι απολύτως ακίνδυνο, είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνο από το κάπνισμα, το οποίο σκοτώνει πάνω από 250 άτομα την ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε η Deborah Arnott, επικεφαλής της φιλανθρωπικής Δράσης για το Κάπνισμα και την Υγεία. "Οι ατμιστές δεν πρέπει να επιστρέφουν στο κάπνισμα από φόβο- αυτό πραγματικά θα κοστίσει ζωές".

 

Πηγή: https://www.theguardian.com/society/2019/nov/15/vaping-better-than-cigarettes-for-blood-vessel-health-study