Share the story
Δημοσίευση του CBS

Οι ερευνητές εργάζονται σκληρά για να προσδιορίσουν την αιτία για τα περισσότερα από 500 κρούσματα πνευμονοπάθειας που επηρεάζουν τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων. Οκτώ από τους ανθρώπους που νόσησαν έχουν πεθάνει, πυροδοτώντας ποινική έρευνα από το FDA αλλά ακόμα και πριν από την έξαρση αυτή, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δίχαζαν την ιατρική κοινότητα. Η Αμερικανική Ένωση για τον Πνεύμονα δήλωσε ότι “τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ασφαλή”, αλλά η Αμερικανική Εταιρεία  για τον Καρκίνο δήλωσε ότι “είναι πιθανό να είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβή για τους ενήλικες από το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων.”
Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα βίντεο προώθησης του ατμίσματος, παρουσιάζει ένα πείραμα που συγκρίνει τις επιδράσεις των τσιγάρων καπνού και των ηλεκτρονικών τσιγάρων στους πνεύμονες, που κυκλοφόρησε από την κορυφαία υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αγγλίας.
“Η έρευνά μου αποδεικνύει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα”, δήλωσε ο Δρ. Lion Shahab, αναπληρωτής καθηγητής στο University College του Λονδίνου.
Ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας περιγράφει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως “τουλάχιστον 95% λιγότερο επιβλαβή” από τα τσιγάρα καπνού.

Ο Δρ David Abrams, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι πιστεύει ότι είναι μια δίκαιη εκτίμηση. “Στην πραγματικότητα, θα το πήγαινα και πιο μακριά”, είπε. “Νομίζω πως δεν υπάρχουν ενδείξεις από την εξέταση βιολογικών δεικτών καρκίνου, οπότε το ποσοστό που αφορά στον καρκίνο θα μπορούσε να φτάσει και στο 98% ή το 99%.”
O Abrams δήλωσε ότι ανησυχεί ότι ο πανικός που σχετίζεται με τις ασθένειες που συνδέονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα αποσπάσει την προσοχή από τα οφέλη που θα μπορούσαν να προσφέρουν στη δημόσια υγεία.
“Νομίζω ότι έχουμε ξεχάσει ότι πριν από 120 χρόνια, η τεχνολογία που προκάλεσε αναστάτωση ήταν το μηχάνημα που έστριβε τσιγάρα το οποίο κυριολεκτικά ευθύνεται για την επιδημία του καρκίνου των πνευμόνων και για άλλες ασθένειες. Και τώρα έχουμε μια ευκαιρία, 120 χρόνια αργότερα, να απαλλαγούμε από το τσιγάρο με μια νέα τεχνολογία που παρέχει νικοτίνη με πολύ ικανοποιητικό τρόπο, χωρίς τις μεγάλες βλάβες του καύσιμου καπνού”, είπε. “Αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία, πιστεύω ότι θα έχουμε χαραμίσει τη μοναδική ευκαιρία για τη δημόσια υγεία που είχαμε ποτέ σε 120 χρόνια, για να απαλλαγούμε από τα τσιγάρα και να τα αντικαταστήσουμε με μια πολύ ασφαλέστερη μορφή νικοτίνης για όλους”.
Για να εξετάσει και τους αντίθετους ισχυρισμούς το “CBS This Morning” ζήτησε από τους συναδέλφους του Abrams στη σχολή ιατρικής να αναπαράγουν το πείραμα του οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας -PHE-.
“Αυτό που θα δείτε, θα φανεί πολύ αηδιαστικό”, δήλωσε ο καθηγητής Terry Gordon του Τμήματος Ιατρικής του NYU στο συμπαρουσιαστή του “CBS This Morning”, Tony Dokoupil. “Θα δείτε πολλά καφέ και σκούρα χρώματα τα οποία θα προσομοιάσουν αυτά που πηγαίνουν στους πνεύμονες των ανθρώπων”.
Για περίπου δύο ώρες, η ομάδα του NYU προσομοίασε το κάπνισμα τεσσάρων πακέτων τσιγάρων και το συνέκρινε με την ίδια ποσότητα ατμίσματος. Οι διαφορές ήταν σαφείς: Η βλάβη που προκλήθηκε από τον καπνό τσιγάρων ήταν προφανέστατη. Από τον ατμό όμως ενός υγρού αναπλήρωσης με άρωμα καφέ, όχι και τόσο μεγάλη.
vaping research3
Ο Gordon πιστεύει επίσης ότι η εκτίμηση του οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας είναι “αρκετά ακριβής”. “Μπορεί να είναι 80% -90%. Δεν ξέρω πώς μπορούν να είναι τόσο ακριβείς”, είπε. “Αλλά ... είναι πολύ πιο ασφαλή από τα τσιγάρα”.
Αλλά άλλοι Αμερικανοί επιστήμονες, όπως ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια Mark Olfert, βγάζουν πολύ διαφορετικά συμπεράσματα.
“Θα έλεγα ότι είναι 95% επιβλαβές", δήλωσε ο Olfert, “επειδή ... σε κάθε μία μελέτη που έχω δει ότι εξετάζοντας το με τρόπο ουσιαστικό έξω από τον πνεύμονα, βρίσκουν ζημιά και βλάβη”.
Μέσα σε ένα εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια, ο Olfert ερευνά τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιδράσεις στην καρδιά με εκθέτοντας τρωκτικά σε ατμούς ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Σε πρόσφατη μελέτη, ο Olfert εξέτασε σε οκτώ μήνες έκθεσης το ισοδύναμο σε 25 χρόνια ανθρώπινης ζωής. Αυτό που βρήκε τον προβληματίζει: Οι αρτηρίες των ζώων σκληρύνθηκαν σχεδόν όσο και εκείνων που εκτέθηκαν στον καπνό τσιγάρων κατά την ίδια χρονική περίοδο.
“Οι σκληρότερες αρτηρίες σημαίνουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, για καρδιακή προσβολή, αρτηριοσκλήρωση, ανευρύσματα, οποιοδήποτε θέμα αγγειακών επιπτώσεων”, δήλωσε ο Olfert. “Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, γιατί αυτό μου δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν θα είναι ασφαλέστερα από τα κανονικά τσιγάρα”.
vaping research5

Τώρα, προσπαθεί να καταλάβει γιατί συμβαίνει αυτό. Είπε ότι δεν είναι λόγω της νικοτίνης.
“Είναι κάτι στη βάση του διαλύματος”, είπε. “Η βάση του διαλύματος αποτελείται από  προπυλενογλυκόλη και φυτική γλυκερίνη. Αυτά είναι έλαια. Πετρελαϊκά.”
Απαντώντας στο επιχείρημα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι απλά έλαια και υδρατμοί, ο Olfert είπε ότι “ το πιο μεγάλο ψέμα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, είναι ότι είναι υδρατμοί. Είναι έλαιο και πετρελαϊκό διάλυμα”.
Το CDC συμβουλεύει τώρα τους ανθρώπους που ανησυχούν για τους κινδύνους για την υγεία, να αποφύγουν το άτμισμα, αλλά είπε ότι οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά τσιγάρα για να διακόψει το κάπνισμα δεν θα πρέπει να επιστρέψει στα τσιγάρα. Η επίσημη προθεσμία του FDA προς τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων για να αποδείξουν ότι είναι ένα “καθαρό καλό” για τη δημόσια υγεία είναι το Μάιο του 2020.
O Abrams, ωστόσο, δεν πιστεύει ότι η ξαφνική έξαρση ασθενειών θα πρέπει να σταματήσει τους ενήλικες από άτμισμα.
“Νομίζω ότι όλα τα στοιχεία που έχουμε δει από τον FDA και τις εκθέσεις του CDC είναι ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι άνθρωποι που αγόρασαν έλαια μαριχουάνας στο δρόμο που φτιάχτηκαν είτε παράνομα είτε σε μια μορφή πρόχειρης ιδιοκατασκευής σαν ένα βρώμικο ναρκωτικό του δρόμου”, είπε.
“Δεν έχουμε δει καμία περίπτωση στην οποία ένα εμπορικά νόμιμο ηλεκτρονικό τσιγάρο που χρησιμοποιούν οι καπνιστές να έχει προκαλέσει κάποια από αυτές τις ασθένειες”, πρόσθεσε ο Abrams. “Και θα έλεγα για τους καπνιστές ότι δεν πρέπει να φοβούνται από αυτά που βλέπουν και ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αντί των τσιγάρων, αν έχουν ήδη κάνει τη μετάβαση”.
Εν τω μεταξύ, μια δικομματική ομάδα στο Κογκρέσο συνεργάζεται με γονείς για να κρατήσει τους εφήβους μακριά από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, κατηγορώντας παράλληλα τον ατμιστικό κλάδο ότι πουλάει σε παιδιά.
“Είναι ειλικρινά λυπηρό το γεγονός ότι χρειάζεται να αρρωστήσουν τόσοι πολλοί άνθρωποι και να πεθάνουν ακόμη σε ολόκληρη τη χώρα πριν δώσουμε πραγματικά την προσοχή που πρέπει” , δήλωσε η Αντιπρόσωπος Diana DeGette, μια Δημοκρατικός από το Κολοράντο.
“Δεν θα επιτρέψουμε στα παιδιά μας να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινα ινδικά χοιρίδια”, πρόσθεσε ο Meredith Berkman, συνιδρυτής της ένωσης Γονείς εναντίον των του Ατμίσματος Ηλεκτρονικών Τσιγάρων.
Ομοίως και η διοίκηση Trump, λέει ότι οι γεύσεις που απευθύνονται στους εφήβους αποτελούν μέρος του προβλήματος. Τα στοιχεία από το 2018 δείχνουν ότι περισσότερο από το 20% των μαθητών γυμνασίου χρησιμοποίησαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 78% από το 2017. Σχεδόν το 70% αυτών των μαθητών χρησιμοποίησε αρωματισμένες γεύσεις στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Η εταιρεία Juul δήλωσε στο παρελθόν ότι δεν έχει διαθέσει ποτέ το προϊόν σε νέους. Η βιομηχανία ατμιστικών προϊόντων έχει ήδη ασκήσει πιέσεις για να δημιουργηθεί μια εξαίρεση στην απαγόρευση των αρωμάτων της διοίκησης Trump, για το δυόσμο και τη μενθόλη, δύο από τις πιο δημοφιλείς γεύσεις που χρησιμοποιούν οι έφηβοι,. Το Κογκρέσο θα έχει την πρώτη του μεγάλη ακρόαση για το θέμα την επόμενη εβδομάδα.