Share the story
Δημοσίευση στη Daily On Line
Το CDC  αποσύρει τις προειδοποιήσεις ενάντια στο άτμισμα νικοτίνης από ενηλίκους καθώς οι αρμόδιοι φορείς δηλώνουν ότι για την έξαρση σχεδόν 3.000 κρουσμάτων πνευμονοπάθειας ευθύνονται προϊόντα μαύρης αγοράς ηλεκτρονικών τσιγάρων με THC
• Το CDC δήλωσε την Πέμπτη ότι 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 27 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια από ασθένειες που σχετίζονται με το άτμισμα.
• Μεταξύ των θυμάτων, το 82% ανέφερε πως έκανε χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων με THC, πολλά από τα οποία περιείχαν οξική βιταμίνη Ε.
• Το CDC, την Παρασκευή, έκανε το διαχωρισμό μεταξύ της επιδημίας του ατμίσματος στη νεολαία και της επιδημίας πνευμονοπαθειών σε ενήλικες.
• Υποχώρησε από τις προειδοποιήσεις που έδινε σε τωρινούς και πρώην ενήλικους καπνιστές να σταματήσουν να ατμίζουν νικοτίνη, αλλά είπε ότι το άτμισμα μπορεί να προκαλέσει ένα μικρό υποσύνολο ασθενειών.
• Οι αρμόδιοι φορείς συνεχίζουν να συμβουλεύουν τους νέους να αποφεύγουν όλα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τους ενήλικες να αποφεύγουν να ατμίζουν THC.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας, έχουν περιορίσει τις προειδοποιήσεις τους ενάντια στο άτμισμα, επικεντρώνοντάς τες σε ότι αφορά μόνο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν THC και αγοράζονται στο δρόμο ή παρέχονται από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον και έπαψαν να δίνουν προειδοποιήσεις για το άτμισμα νικοτίνης από ενηλίκους.
Η έρευνα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, επιβεβαίωσε ότι το 82% των κρουσμάτων πνευμονοπάθειας εμφανίστηκαν σε ασθενείς που χρησιμοποίησαν προϊόντα THC.
Μόνο το 14% χρησιμοποίησε μόνο ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη.
Τώρα, το CDC διαχωρίζει τις μέχρι τώρα συχνά συνδεδεμένες μεταξύ τους επιδημίες του ατμίσματος στη νεολαία και της πνευμονικής νόσου που αποκαλούν EVALI.
23494132 0 image a 1 1579205853949

Παρόλο που ακόμα αναφέρονται νέες περιπτώσεις, το CDC δηλώνει ότι η αύξηση επιβραδύνεται και οι υπάλληλοι της υγείας δεν συνιστούν πλέον στους τωρινούς και πρώην καπνιστές να αποφεύγουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αν και συνεχίζουν να τονίζουν ότι το άτμισμα δεν είναι ασφαλές για τους εφήβους και τα παιδιά.
“Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να προστατέψουμε τους Αμερικανούς  ιδιαίτερα τους νέους από αυτή τη σοβαρή απειλή για την υγεία”, προειδοποίησε ο Δρ Robert Redfield, διευθυντής του CDC.
Μια από τις τρεις εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν στο NEJM την Παρασκευή, τόνισε ότι οι πνευμονικές ασθένειες συνεχίζουν να είναι “ισχυρά συνδεδεμένες” με την οξική βιταμίνη Ε, ένα ελαιούχο παράγωγο της βιταμίνης που χρησιμοποιείται για την αραίωση ορισμένων υγρών αναπλήρωσης, συνήθως εκείνων που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα THC.
Η νικοτίνη είναι υδατοδιαλυτή και συνεπώς δεν χρειάζεται κάποιο έλαιο για να μπορεί να ατμιστεί το υγρό αναπλήρωσης.
Η οξική βιταμίνη Ε είναι πολύ "κολλώδης" και οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι επικάθεται στους αερόσακους των πνευμόνων και πυροδοτεί τη φλεγμονή που παρατηρείται στους ασθενείς με EVALI.
Μια άλλη μελέτη του CDC εξέτασε ασθενείς με πνευμονοπάθεια οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν άτμισαν ποτέ THC.
Δημογραφικά, ξεχώρισαν σημαντικά από τα άλλα θύματα πνευμονικής νόσου.
Αυτοί έτειναν να είναι μεγαλύτεροι από τα άλλα θύματα, με μέσο όρο ηλικίας τα 35. Αυτή η ομάδα έτεινε να είναι μεγαλύτερης ηλικίας και να αποτελείται περισσότερο από γυναίκες.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν συνεντεύξεις σε 121 τέτοιους ασθενείς και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, παρά το μεγάλο ποσοστό ασθενειών που συνδέονται με την οξική βιταμίνη Ε στα ατμιστικά προϊόντα THC, δεν θα μπορούσαν εξ ολοκλήρου να αποκλείσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη ως πιθανή αιτία για την EVALI.
Στο τελικό κείμενο, ένα κομμάτι σχολιασμού, έκανε τη διάκριση ότι η οξική βιταμίνη Ε στα φυσίγγια της THC που πωλούνται κυρίως στη μαύρη αγορά είναι ο ένοχος για τις ασθένειες, ενώ οι γλυκές γεύσεις στα υγρά αναπλήρωσης και οι έξυπνες διαφημιστικές εκστρατείες για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όπως στο Juul βρίσκονται πίσω από την επιδημία για το άτμισμα στη νεολαία.
Οι αρμόδιοι φορείς εξακολουθούν να παροτρύνουν τους Αμερικανούς να αποφεύγουν τυχόν παράνομα ατμιστικά προϊόντα ή όσα προέρχονται από “ανεπίσημες πηγές” όπως πλανόδιους πωλητές, φίλους και οικογένεια που ισχυρίζονται ότι δεν έχει προστεθεί ούτε ίχνος οξικής βιταμίνης Ε στο σκεύασμα ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Επίσης, συνιστούν στους νέους να παραμένουν μακριά από όλα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και στους ενήλικες να αποφεύγουν αυτά που περιέχουν THC.
Όμως, “οι ενήλικες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη ή προϊόντα ατμίσματος ως εναλλακτική λύση στα τσιγάρα δεν πρέπει να επιστρέψουν στο κάπνισμα. Θα πρέπει να ζυγίζουν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και να εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν  φάρμακα διακοπής του καπνίσματος που έχουν εγκριθεί από τον FDA”, ανέφερε το CDC σε δελτίο τύπου.
Εξήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην έξαρση κρουσμάτων πνευμονοπάθειας, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Οι θάνατοι έχουν αναφερθεί σε 27 πολιτείες, αλλά δεν έχουν προστεθεί νέες πολιτείες στον κατάλογο των τόπων με θανάτους.
Οι αρμόδιοι σημειώνουν ότι εξακολουθούν να διερευνούν πρόσθετους θανάτους, οπότε ο φόρος αίματος θα συνεχίσει να ανεβαίνει.
Ο αριθμός των ασθενειών συνεχίζει επίσης να διογκώνεται, αλλά την τελευταία εβδομάδα, μόνο 66 πρόσθετες περιπτώσεις αναφέρθηκαν, γεγονός που υποδηλώνει την ενθαρρυντική επιβράδυνση των επιπρόσθετων διαγνώσεων.
Εν τω μεταξύ, οι νομοθέτες του Νιου Τζέρσεϋ έχουν καταθέσει νομοσχέδιο για την απαγόρευση των αρωματισμένων γεύσεων ηλεκτρονικών τσιγάρων, το οποίο ο κυβερνήτης Phil Murphy έχει περιθώριο να υπογράψει μέχρι τις 21 Ιανουαρίου ενώ έφηβοι με τους γονείς τους έχουν δημιουργήσει προς δημοσίευση στο TikTok, βίντεο που τους δείχνει να καταστρέφουν ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Μέχρι και την Πέμπτη, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), έχουν νοσηλευτεί 2,668 άτομα με πνευμονικές ασθένειες που συνδέονται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από κάθε πολιτεία της Αμερικής, την περιφέρεια Columbia, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένους Νήσους των ΗΠΑ.
Τα περισσότερα από τα θύματα είναι άνδρες και ηλικίας κάτω των 35 ετών, ενώ οι ηλικίες των νεκρών κυμαίνονταν από 15 έως 75 ετών.
Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι του Τέξας ανέφεραν το θάνατο ενός 15χρονου εκεί. Εάν ο θάνατος επαληθευτεί από το CDC, αυτό θα είναι το νεότερο θύμα μέχρι σήμερα ,αυτού που οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας έχουν ονομάσει EVALI.
Οι 60 θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί σε 27 πολιτείες και στην κομητεία της Ουάσινγκτον, ενώ η Τζόρτζια, το Ιλινόις και η Ιντιάνα έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων σε πέντε η κάθε μια, σύμφωνα με την ενημέρωση της προηγούμενης εβδομάδας, αν και οι νέοι αριθμοί δεν καθορίζουν συγκεκριμένα θανάσιμα περιστατικά ανά πολιτεία.
Τέσσερις θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί στην Καλιφόρνια. Από τρεις σε κάθε μια, θάνατοι σε Μασαχουσέτη και Μινεσότα. Και από δύο σε κάθε μία, θάνατοι που επιβεβαιώνονται στη Φλόριντα, το Κάνσας, το Μίσιγκαν, το Μιζούρι, τη Νέα Υόρκη, το Όρεγκον και το Τενεσσί.
Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον ένας θάνατος έχει επιβεβαιωθεί σε Αλαμπάμα, Κονέκτικατ, Ντελαγουέρ, Λουιζιάνα, Μισισιπή, Μοντάνα, Νεμπράσκα, Νιου Τζέρσεϋ, Πενσυλβάνια, Ρόουντ Άιλαντ, Νότια Καρολίνα, Τέξας, Γιούτα, Βιρτζίνια και Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με το CDC, περίπου το 83 τοις εκατό των ανθρώπων που νόσησαν ανέφεραν ότι άτμισαν THC, το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της μαριχουάνας.
Συγκριτικά, μόνο 13% ανέφεραν αποκλειστική χρήση προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη.
Οι υπάλληλοι του CDC λένε ότι “είναι σίγουροι” ότι η οξική βιταμίνη Ε, ένας παράγοντας αραίωσης που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα THC, βρίσκεται πίσω από τις ασθένειες.
Ανιχνεύθηκε σε 48 από 51 δείγματα ιστών των ασθενών που έπασχαν από αυτό που ονομάζεται EVALI (πνευμονική ασθένεια που σχετίζεται με την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ή με ατμιστικό προϊόν).
“Αυτή είναι μια σοβαρή κλινική κατάσταση που επηρεάζει τους νέους σε ολόκληρη τη χώρα και θα μπορούσε απολύτως να προληφθεί”, δήλωσε η Δρ Anne Schuchat, κύρια αναπληρώτρια διευθύντρια του CDC, σε συνέντευξη τύπου τον περασμένο μήνα.
“Είναι σαφές ότι η έξαρση κρουσμάτων αποτελεί ένα νέο φαινόμενο και όχι μια αναγνώριση ενός κοινού συνδρόμου που διέφυγε της προσοχής μας”.
Ενώ η βιταμίνη Ε είναι ασφαλής ως χάπι βιταμινών ή για χρήση στο δέρμα, η εισπνοή αυτών των λιπαρών σταγονιδίων μπορεί να είναι επιβλαβής.
Είναι κολλώδης και παραμένει στους πνεύμονες, τόσο πολύ ώστε ο Δρ. James Pirkle του CDC το παρομοίασε με το μέλι.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το έλαιο μπορεί να καλύπτει τους πνεύμονες, προκαλώντας φλεγμονή και βλάβη.
Στην πραγματικότητα, προκαλεί εγκαύματα που έχουν παρομοιαστεί με αυτά που υπέστησαν οι στρατιώτες που επιτέθηκαν με αέριο μουστάρδας κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε την απαγόρευση των περισσότερων αρωματισμένων γεύσεων των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε μια προσπάθεια να περιορίσει την άνοδο του ατμίσματος στη νεολαία.
Μόνο δύο γεύσεις, μενθόλη και καπνός, πωλούνται στα καταστήματα.
Το CDC δεν έχει αλλάξει την προειδοποίησή του για τη χρήση αυτών των παράνομων προϊόντων και συνεχίζει να παροτρύνει τους Αμερικανούς που δεν χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να μην ξεκινούν.
Παρόλο που ο οργανισμός δηλώνει ότι οι καπνιστές που έχουν μεταβεί στο άτμισμα δεν θα πρέπει να επιστρέψουν στη χρήση καύσιμων τσιγάρων, το CDC συνιστά επίσης ότι τα ατμιστικά προϊόντα δε θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται από ανήλικους, νεαρούς ενήλικες ή από εγκύους.