Share the story
Τα πλαστικά καλαμάκια προσελκύουν την προσοχή τελευταίως, με πόλεις όπως το Βανκούβερ και το Σιάτλ να απαγορεύουν τη χρήση τους. Ακόμη και μεγάλες εταιρείες όπως η Starbucks και η McDonald's ακολούθησαν την περιβαλλοντική μόδα κι εφάρμοσαν τη δική τους απαγόρευση στα πλαστικά καλαμάκια, επικαλούμενοι τη ρύπανση των ωκεανών. Αλλά υπάρχει ένας χειρότερος ρυπαντής που επιπλέει στον ωκεανό, καταστρέφει τα ενδιαιτήματα, δηλητηριάζει τα ψάρια και κοστίζει χρήματα από την φορολογία για καθαρισμό και διάθεση, σύμφωνα με περιβαλλοντικούς εμπειρογνώμονες.
Τη Δευτέρα, μια έκθεση από την NBC News ονόμασε τα αποτσίγαρα ως την μόνη μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης των ωκεανών ξεπερνώντας τα πλαστικά καλαμάκια.
Τα φίλτρα στα τσιγάρα είναι κατασκευασμένα από μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια που χρειάζονται δεκαετίες ή και περισσότερο για να αποσυντεθούν. Και δεν έχουν καμία χρησιμότητα. Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), τα φίλτρα τσιγάρων δημιουργήθηκαν στη δεκαετία του 1950 από την καπνοβιομηχανία σε μια προσπάθεια να καταστεί το κάπνισμα μια πιο «υγιεινή» εναλλακτική λύση έναντι των τσιγάρων χωρίς φίλτρο.
“Όπως γνωρίζουμε τώρα, οι ισχυρισμοί ότι τα τσιγάρα με φίλτρο ήταν 'υγιεινότερα'  ήταν δόλιοι”, δήλωσε ο ΠΟΥ στην έκθεσή του.
Και ενώ η απαγόρευση στα πλαστικά καλαμάκια αποκτά ορμή, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι θα έπρεπε να εστιάσουμε στα φίλτρα τσιγάρων αντ' αυτών.
«Το πιο ρυπογόνο αντικείμενο στη γη»
Μια εκστρατεία, που ονομάζεται “Μελέτη για τη ρύπανση από τα αποτσίγαρα”, ελπίζει να «εξαλείψει» τα αποτσίγαρα και τα απόβλητα καπνού από το περιβάλλον.
Σύμφωνα με την μελέτη, από τα 5,6 τρισεκατομμύρια τσιγάρα που παράγονται με αυτά τα φίλτρα κάθε χρόνο, σχεδόν τα δύο τρίτα πετιούνται ανεύθυνα. Πολλά από τα φίλτρα περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες όπως η νικοτίνη, το αρσενικό και τα βαρέα μέταλλα.
"Το πέταμα ενός αποτσίγαρου στο έδαφος έχει γίνει μια από τις πιο αποδεκτές μορφές μόλυνσης παγκοσμίως και συνορεύει με ένα κοινωνικό πρότυπο για πολλούς καπνιστές", δήλωσε ο ΠΟΥ στην έκθεσή του, προσθέτοντας ότι γύρω στα 680 εκατομμύρια κιλά αποβλήτων καπνού μολύνουν τον κόσμο κάθε χρόνο.
Τα απόβλητα προϊόντων καπνού περιέχουν επίσης πάνω από 7.000 τοξικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών ανθρώπινων καρκινογόνων ουσιών, οι οποίες διεισδύουν και συσσωρεύονται στο περιβάλλον, δήλωσε ο ΠΟΥ.
"Αυτό το τοξικό απόβλητο καταλήγει στους δρόμους μας, στις αποχετεύσεις μας και στο νερό μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι επιβλαβείς χημικές ουσίες από πεταμένα αποτσίγαρα, όπως η νικοτίνη, το αρσενικό και τα βαρέα μέταλλα, μπορεί να είναι έντονα τοξικά για τους υδρόβιους οργανισμούς", ανέφερε η έκθεση.
Η πρωτοβουλία "Αλήθεια", ένας αντικαπνιστικός οργανισμός  που εδρεύει στις Η.Π.Α., ξεκίνησε επίσης μια καμπάνια στοχεύοντας τα αποτσίγαρα που την ονομάζουν "το πιο ρυπογόνο αντικείμενο στον κόσμο".
Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να διορθώσουν αυτό το πρόβλημα.
Μια νεοσύστατη εταιρία στο Σαν Ντιέγκο, η Greenbutts αναπτύσσει ένα φίλτρο από οργανικό υλικό, όπως κάνναβη και ξυλοπολτό, που διαλύεται γρήγορα στο έδαφος ή στο νερό. Σύμφωνα με την NBC, η εταιρεία λέει ότι το προϊόν της είναι έτοιμο για την αγορά και μπορεί να διανεμηθεί σε λογική τιμή εάν παραχθεί μαζικά.
Υπάρχει επίσης η διεθνής παράκτια εκκαθάριση, την οποία έχει θέσει η Conservancy Ocean. Η πρωτοβουλία διεξάγεται από το 1986 και κάθε Σεπτέμβριο εκατομμύρια εθελοντές από όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένου του Καναδά καθαρίζουν τα σκουπίδια από τις παραλίες και τα κανάλια. Υπάρχει επίσης ο στόχος της καταγραφής των σκουπιδιών που μολύνουν την ακτογραμμή.
"Αλλά χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερες έρευνες για την επίδραση των ινών στα θαλάσσια ζώα και στους ανθρώπους. Γνωρίζουμε ότι το πλαστικό μπορεί να διασπαστεί σε πολλές μικρές ίνες που μπορούν να καταναλωθούν."
Είπε ότι η εκπαίδευση των ανθρώπων, σχετικά με την επίδραση των φίλτρων τσιγάρων στο περιβάλλον, είναι το κλειδί καθώς πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην το γνωρίζουν.
"Έτσι, γνωστοποιούμε στους ανθρώπους ότι δεν είναι μόνο το να πετάνε χαρτί και καπνό, αλλά και πλαστικό που μπορεί να εισέλθει στο θαλάσσιο περιβάλλον", δήλωσε ο Mallos.
Και οι άνθρωποι αρχίζουν να μιλούν για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους των φίλτρων.
Τον Φεβρουάριο του 2018, ο πολιτικός της Καλιφόρνιας, Mark Stone εισήγαγε νομοθεσία που θα απαγόρευε τα αποτσίγαρα που περιέχουν φίλτρο.
"Η Καλιφόρνια έχει ισχυρούς νόμους για να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να μολύνουν, αλλά παρά την απειλή να πληρώσουν έως και τα $ 1.000 σε πρόστιμα και το να καθαρίσουν σκουπίδια έως και για 24 ώρες, οι άνθρωποι συνεχίζουν να πετούν τα αποτσίγαρα στους δρόμους, στα πάρκα, στις υδρορροές , και άλλα μέρη στις κοινότητές τους", ανέφερε η νομοθεσία.
"Στις ετήσιες εκκαθαρίσεις των ωκεανών το 2016, τα αποτσίγαρα παραμένουν το κορυφαίο στοιχείο συλλογής απορριμμάτων στην Καλιφόρνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες και διεθνώς".
Το νομοσχέδιο δεν πέρασε, αλλά παρόλα αυτά, ο Mallos δήλωσε ότι δείχνει σαφώς ότι το ζήτημα προχωράει προς τα εμπρός.