Share the story
Δημοσίευση στο Business Insider
Ο πανικός γύρω από το άτμισμα μοιάζει τρομακτικά με ξεκίνημα ενός νέου πολέμου κατά των ναρκωτικών
• Η “επιδημία” του ατμίσματος είναι στην πραγματικότητα ένας κλασσικός πανικός ηθικής που τροφοδοτήθηκε από συγκλονιστικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης που αγνοούσαν τα στοιχεία και επιδεινώθηκε από οπορτουνιστές πολιτικούς.
 Τα νόμιμα ατμιστικά προϊόντα νικοτίνης δεν είχαν σχεδόν καμία σχέση με το κύμα  πνευμονοπαθειών  που σχετίζονταν με το άτμισμα πέρυσι, και η αύξηση στο άτμισμα των εφήβων συμβαδίζει με μια μαζική ιστορική μείωση του εφηβικού καπνίσματος.
• Μπορεί να είναι πολύ αργά για να διεξαχθεί μια λογική συζήτηση σχετικά με το άτμισμα, επειδή οι σαρωτικές απαγορεύσεις ήδη προκαλούν πρόβλημα.
• Ο πανικός γύρω από το άτμισμα φαίνεται ότι μας οδηγεί σε νέο πόλεμο κατά των ναρκωτικών.
Η επιδημία του ατμίσματος ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θέματα στον τομέα της υγείας και  της πολιτικής για το 2019. Τα πραγματικά κακά νέα δεν έχουν έρθει ακόμη.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης μια αφήγηση ότι οποιοσδήποτε Αμερικανός θα μπορούσε να σακατευτεί από ένα Jull. Σε αυτό ήρθαν να συναινέσουν και οι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο Γενικός Χειρουργός Jerome M. Adams ανέβασε στο τουίτερ, “το @CDCgov, αναφέρει συνολικά 2.602 νοσηλείες και 57 θανάτους που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και την πνευμονοπάθεια από το άτμισμα. Ένας και μόνο θάνατος ή μία νοσηλεία είναι ήδη υπερβολή” .
Οι νομοθέτες έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους στο να επιβάλουν σαρωτικές απαγορεύσεις στα αρωματικά υγρά αναπλήρωσης (και σε κάποιες περιπτώσεις σε όλα τα ατμιστικά προϊόντα).
Και όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στην κοινή γνώμη. Μια δημοσκόπηση της YouGov-Economist που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι το 67% των ερωτηθέντων ενηλίκων των ΗΠΑ, υποστήριζε την απαγόρευση αρωματισμένων ατμιστικών υγρών. Ακόμα και οι καπνιστές - η ομάδα των οποίων η ζωή θα μπορούσε να σωθεί με τη μετάβαση από τσιγάρα καπνού σε νικοτινούχα ατμιστικά προϊόντα- υποστηρίζουν ως επί το πλείστον τέτοιου είδους απαγορεύσεις, ενώ το 56% των ερωτηθέντων, οι οποίοι αναγνωρίζονται ως καπνιστές, έδωσαν την έγκρισή τους.
Αλλά υπάρχει μια σημαντική πτυχή αυτού του ζητήματος που έχει θαφτεί: Η αντίληψη σχεδόν όλων των ανθρώπων για την “επιδημία του ατμίσματος” είναι τελείως λανθασμένη.
Την Παρασκευή, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων απέσυρε την καθολική του σύσταση ενάντια σε όλα τα ατμιστικά προϊόντα, ενώ αντιθέτως έδωσε στοχευμένες συστάσεις για αποφυγή των ατμιστικών συσκευών με THC. Αλλά ίσως είναι αδύνατο να διορθωθεί το αποτέλεσμα της μαζικής άγνοιας, που αποτελεί τη βάση για έναν νέο πόλεμο κατά των ναρκωτικών.
Όπως και ο αποτυχημένος πόλεμος κατά των ναρκωτικών, τα αποτελέσματα της απαγόρευσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περιλαμβάνουν μαύρες αγορές υπερχειλισμένες από επικίνδυνα και κατώτερης ποιότητας προϊόντα, την υπερβολική ποινικοποίηση ομάδων κινδύνου και πιθανότατα την αύξηση του καπνίσματος τσιγάρων.
Η μαζική παρανόηση των 2 επιδημιών
Οι πόλεμοι κατά των ναρκωτικών αρχίζουν με απαγορεύσεις και οι απαγορεύσεις ξεκινούν με τον πανικό. Μην κοιτάτε μακριά, η προπαγάνδα "Reefer Madness" της δεκαετίας του 1930 και η μεγάλη αποτυχία της ποταπαγόρευσης που ήταν εν μέρει το αποτέλεσμα ενός ηθικού πανικού για την εισροή μεταναστών της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης γύρω στις αρχές του 20ου αιώνα.
Στην περίπτωση του πανικού γύρω από το άτμισμα, έχουν λανθασμένα μπερδευτεί δυο διαφορετικές κρίσεις, χωρίς κανέναν απολύτως διαχωρισμό μεταξύ των στη συζήτηση.
Η έξαρση των πνευμονοπαθειών και οι 59 επιβεβαιωμένοι θάνατοι που αποδόθηκαν στο άτμισμα ήταν ένας καταλύτης για τον πανικό. Αυτό που δημοσιοποιήθηκε λιγότερο ήταν όταν το CDC επιβεβαίωσε τελικά αυτό που έχουν ήδη δείξει τα άμεσα διαθέσιμα δεδομένα: Η "επιδημία" των ασθενειών που σχετίζονταν με το άτμισμα ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου περιορισμένη στα φυσίγγια THC που διοχετεύονται από τη μαύρη αγορά και περιέχουν οξική βιταμίνη Ε.
Αλλά είναι πολύ αργά για να σιωπήσει η καμπάνα του πανικού. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων απαγόρευσε σχεδόν όλες τις αρωματικές γεύσεις στα ατμιστικά υγρά. Ορισμένες πόλεις έχουν απαγορεύσει πλήρως το άτμισμα. Ο αγώνας για τη συσσώρευση νέων απαγορεύσεων είναι μια διμερής προσπάθεια. Και παρόλο που οι αρτηριοσκληρωτικοί του πανικού για το άτμισμα θα επισημάνουν το μικρό ποσοστό (περίπου 10 έως 15%) των ασθενών που δήλωσαν ότι έχουν ατμίσει μόνο προϊόντα νικοτίνης, υπάρχει λόγος να υποψιαζόμαστε ότι μια τέτοια αυτό αναφορά έρχεται με ένα περιθώριο λάθους.
Όπως σημείωσε ο Bruce Barcott στον ιστότοπο ειδήσεων για την κάνναβη, Leafly, η THC εξακολουθεί να είναι ποινικοποιημένη σε ομοσπονδιακό επίπεδο και παραμένει παράνομη για ψυχαγωγική χρήση στα περισσότερα αμερικανικά κράτη. Αυτό θεωρείται στίγμα, και ως αποτέλεσμα, ο Barcott είπε ότι “οι ασθενείς που ντρέπονται και έρχονται σε δύσκολη θέση, μάλλον ψεύδονται στους γιατρούς τους”.
Ο Barcott έγραψε ότι μια τέτοια "κοινωνικά επιθυμητή περιγραφή" έχει μελετηθεί από κοινωνικούς επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένης της Dana Hunt. Στη μελέτη της το 2015, ενήλικες που είχαν εξεταστεί και βρεθεί θετικοί στη μαριχουάνα, μόνο το 84% ήταν πρόθυμοι να παραδεχτούν πως έκαναν χρήση ναρκωτικών. Και αυτό ήταν μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων.
Ο δεύτερος καταλύτης πανικού ήταν η αναγκαιότητα ανάγνωσης των αυξανόμενων ποσοστών του ατμίσματος νικοτίνης από εφήβους.
Σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό New England Journal of Medicine, το ποσοστό των τελειόφοιτων γυμνασίου που άτμιζαν σε προηγούμενο διάστημα 30 ημερών, υπερδιπλασιάστηκε από 11 σε 25,4% μεταξύ 2017 και 2019.
Το να εθιστεί κάποιος στη νικοτίνη το πιο δύσκολο ναρκωτικό για διακοπή από άποψη φυσιολογίας κατά την περίοδο που αναπτύσσονται ο εγκέφαλος και το σώμα, αποτελεί σοβαρή ανησυχία. Η Μεγάλη Καπνοβιομηχανία, που αφού πρώτα προσπάθησε να καταστρέψει την ατμιστική βιομηχανία, τώρα είναι μεγάλος της επενδυτής, έχει μια καλά τεκμηριωμένη ιστορία μάρκετινγκ στους ανηλίκους και ψεύδεται για τις επιπτώσεις του προϊόντος του. Δεν είναι αξιόπιστη. Αυτές οι ανησυχίες είναι έγκυρες. Ωστόσο, υπάρχει ένας σπανίως αναφερόμενος περιορισμός. Τώρα υπάρχουν λιγότεροι έφηβοι που καπνίζουν τσιγάρα από οποιαδήποτε άλλη εποχή, δεδομένου ότι έχουν καταγραφεί τέτοιες στατιστικές.
Το 1976, το 28,8% των τελειόφοιτων γυμνασίου δήλωναν ότι ήταν συστηματικοί καπνιστές. Ακόμη και το 1996, και αφού όλοι γνώριζαν ότι το κάπνισμα ήταν θανατηφόρο και υπήρχαν μαθήματα για την υγεία στα γυμνάσια που το τόνιζαν ανελέητα, δείχνοντας στου έφηβους εικόνες μαύρων πνευμόνων  το 26,6% των μαθητών των τελευταίων τάξεων συνέχιζαν να καπνίζουν σε καθημερινή βάση.
Μέχρι το 2018, κάπνιζε μόλις το 3,6% των τελειόφοιτων γυμνασίου,  σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών. Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη νίκη για τη δημόσια υγεία.
Δυστυχώς, το μόνο που ενδιέφερε κάποιους ήταν η τρομακτική εκτός πλαισίου στατιστική που έδειχνε την άνοδο του ατμίσματος στους εφήβους, που έχει ως αποτέλεσμα εικόνες γραφικών που πυροδοτούν τον πανικό, όπως αυτές που δημιουργήθηκαν από την οργάνωση “Σύμπραξη για ένα New Jersey Απαλλαγμένο από τα Ναρκωτικά”, διακοσμημένες με το σλόγκαν “Το άτμισμα είναι εξίσου ασφαλές με την ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο”.
Αυτό το επίπεδο κινδυνολογίας που αρνείται την επιστήμη, έρχεται απευθείας από τον πρώτο καιρό του πολέμου κατά των ναρκωτικών και αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία.
Η αντιεπαγγελματική συμπεριφορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης
Η πλαισίωση του θέματος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Ανησυχητικά, πάρα πολλοί δημοσιογράφοι εμπλέκονται σε μια επικίνδυνη μορφή σκέψης της μάζας και αποτυγχάνουν να αμφισβητήσουν την προκατειλημμένη λογική.
Για να παραθέσουμε ένα παράδειγμα (αλλά όχι για να το ξεχωρίσουμε), ένα άρθρο του PBS που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα ανέφερε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση των θανάτων από καρκίνο - 2,2% μεταξύ 2016 και 2017.
Αντί όμως να διερευνηθεί αν η αύξηση του ατμίσματος νικοτίνης, ενός εργαλείου διακοπής του καπνίσματος, είχε οποιαδήποτε σχέση με το ποσοστό των λιγότερων Αμερικανών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, το άρθρο αναρωτιέται ανεξήγητα: “Θα μπορούσε το άτμισμα ηλεκτρονικών τσιγάρων να οδηγήσει σε ανάκαμψη των θανάτων από καρκίνο των πνευμόνων των Αμερικανών;”
Ο συγγραφέας παραφράζει έναν ιατρικό εμπειρογνώμονα από το Αμερικανικό Πνευμονολογικό Ινστιτούτο, που λέει: "Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα προκαλέσουν καρκίνο" κάτι το οποίο είναι και ένας άλλος τρόπος να πει κανείς ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι το άτμισμα προκαλεί καρκίνο. Από εκεί, το άρθρο παρουσιάζει κατευθείαν μια ανανέωση των βασικών στατιστικών σχετικά με τις ασθένειες και το άτμισμα στους εφήβους.
Είναι σχεδόν σαν να γράφεται μόνη της η αφήγηση. Το πρόβλημα είναι ότι η αφήγηση συμβαίνει να είναι λανθασμένη και παράγει ήδη δυσάρεστες συνέπειες.
5e20e18362fa81709a259235

Ένας νέος πόλεμος κατά των ναρκωτικών
“Η νομοθέτηση πρώτα και η εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων αργότερα (ίσως)” δήλωσε σε πρόσφατη ομιλία του ο υποψήφιος για τους Δημοκρατικούς το 2020 Sen. Bernie Sanders  δίνοντας παράδειγμα ήθους.
“Νομίζω ότι βάζουμε λουκέτο στη βιομηχανία αν προκαλείται εθισμός και αν τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι αρρωσταίνουν εξαιτίας της εισπνοής πολλών κακών συστατικών”, δήλωσε ο Sanders νωρίτερα αυτό το μήνα σε ένα δημαρχείο. Η καμπάνια του γρήγορα έφυγε από τη σοβαρότητα αυτής της δήλωσης, αλλά το συναίσθημα παραμένει στην αμερικανική πολιτική κυρίαρχο.
Αυτό που συζητιέται λιγότερο εν μέσω του πανικού για το άτμισμα, είναι ιστορίες όπως αυτά που συμβαίνουν στα γυμνάσια του Τέξας.
Το Texas Tribune τον περασμένο μήνα μετέδωσε ότι κάποιοι μαθητές γυμνασίου στην πολιτεία αντιμετώπιζαν κατηγορίες κακουργήματος και αποβολές στο πλαίσιο της σαρωτικής κίνησης για να περιοριστεί η "επιδημία".
Στο σχολικό έτος 2018-19, περίπου 20.000 μαθητές του Τέξας αντιμετώπισαν αναστολή ή αποβολή για κατοχή ατμιστικών προϊόντων με νικοτίνη. 1600 εμβρόντητοι μαθητές αντιμετώπισαν ποινικές κατηγορίες ελεγχόμενων ουσιών για κατοχή ατμιστικών ειδών με THC.
Έτσι ακριβώς μοιάζει το ξεκίνημα ενός πολέμου κατά των ναρκωτικών.
Όταν απαγορεύονται οι ουσίες, δεν εξαφανίζονται. Γίνονται ακριβότερες και πιο επικίνδυνες. Και οι νόμοι που τις απαγορεύουν επιβάλλονται με το πιστόλι στον κρόταφο.
Ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας δηλώνει ότι το άτμισμα νικοτίνης είναι 95% ασφαλέστερο από το κάπνισμα, το οποίο σκοτώνει περίπου μισό εκατομμύριο Αμερικανούς ετησίως. Με αριθμούς που είναι απόλυτοι, η ιδέα ότι το άτμισμα νικοτίνης είναι η μάστιγα  
δημόσιας υγείας της εποχής μας υποδηλώνει έναν κλασικό ηθικό πανικό σε ένα ξεκάθαρο αμερικάνικο στυλ.
Η “επιδημία του ατμίσματος” είναι ο λανθασμένος τρόπος να οριοθετήσει κανείς αυτό που συμβαίνει: είναι ένας πανικός για το άτμισμα. Όταν γίνει απολογισμός της ζημιάς, θα αποδειχθεί πως πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες περιπτώσεις αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς των μέσων ενημέρωσης και του πολιτικού οπορτουνισμού της σύγχρονης εποχής.