Share the story
Δημοσίευση στο Sky News

Νέα έρευνα δείχνει ότι εννέα στους δέκα ανθρώπους πιστεύουν ψευδώς ότι η νικοτίνη είναι πολύ επιβλαβής για την υγεία τους.
Μια νέα έκθεση της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας ανακάλυψε ένα μύθο για τους κινδύνους του καπνίσματος που διαρκεί εδώ και δεκαετίες.
Η έρευνα δείχνει ότι εννέα στους δέκα ανθρώπους πιστεύουν ψευδώς ότι η νικοτίνη είναι πολύ επιβλαβής για την υγεία τους, όταν στην πραγματικότητα δεν είναι πιο επικίνδυνη από την καφεΐνη σε ένα φλιτζάνι καφέ.
Η Shirley Cramer, διευθύνουσα σύμβουλος της RSPH, δήλωσε: “Το να συνεχίσει ο κόσμος να έχει σχέση με τη νικοτίνη χωρίς να χρησιμοποιεί καπνό θα έκανε μεγάλη διαφορά στην υγεία του κοινού.
"Είναι προφανές ότι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τον εθισμό των καπνιστών στη νικοτίνη, αλλά αυτά θα μας απομακρύνουν από το σοβαρό και δαπανηρό ζήτημα δημόσιας υγείας από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Αντ' αυτού ασχολούμαστε με το ζήτημα της εξάρτισης σε μια ουσία η οποία δεν είναι αφ' εαυτή πολύ ανόμοια με την εξάρτηση από την καφεΐνη."
Η χειρότερη βλάβη στην υγεία προκαλείται από τον καπνό στα τσιγάρα, τα οποία όταν καίγονται εκθέτουν τους χρήστες σε χημικές ουσίες όπως πίσσα και αρσενικό.
Ο καπνός περιέχει επίσης κάποια νικοτίνη, αλλά σύμφωνα με τη νέα έκθεση, η ίδια η νικοτίνη δεν είναι επιβλαβής.
Τα προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης, όπως οι τσίχλες, τα επιθέματα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, είναι επομένως σημαντικά λιγότερο επιβλαβή από τα ίδια τα τσιγάρα, σύμφωνα με την έρευνα.
Η RSPH κάνει έκκληση να βρίσκονται υποχρεωτικά αυτά τα προϊόντα σε μαγαζιά που πωλούν και κανονικά τσιγάρα, προσφέροντας αυτό που αποκαλούν μια ασφαλέστερη επιλογή στον καπνό.
Καλούν επίσης να μετονομαστούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε στικ νικοτίνης ή ατμιστικές συσκευές για να διαχωριστούν από τα τσιγάρα.
Ωστόσο, μερικοί ιατροί λένε ότι η ίδια η νικοτίνη ενέχει ορισμένους κινδύνους.
Ο Δρ Hamed Khan, ένας γενικός παθολόγος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου St George, δήλωσε: “ Το να είναι κανείς εθισμένος στη νικοτίνη προφανώς δεν είναι ιδανικό.
“Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και πιθανώς να αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση”.
Ωστόσο, συμφωνεί ότι τα προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να διακόψουν οι καπνιστές το τσιγάρο.