Share the story
Δημοσίευση του Competitive Enterprise Institute
Μια νέα έκθεση του Ινστιτούτου Ανταγωνιστικών Επιχειρήσεων CEI θέτει υπό αμφισβήτηση τον κυβερνητικό χειρισμό για τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ειδικά την περασμένη εβδομάδα μετά την παραδοχή από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ότι το κύμα κρουσμάτων πνευμονοπάθειας που αναφέρθηκαν ευρέως στα μέσα του 2019, δεν προκλήθηκε από εμπορικά παραγόμενα ηλεκτρονικά τσιγάρα όπως το Juul ή το NJOY.
Αντιθέτως, οι ασθένειες φαίνεται να συνδέονται αποκλειστικά με ατμιστικά φυσίγγια μαριχουάνας, κυρίως αγορασμένα στη μαύρη αγορά κάτι που το Ινστιτούτο Ανταγωνιστικών Επιχειρήσεων CEI επεσήμανε πριν από περίπου έξι μήνες. Το CDC το γνώριζε επίσης, αλλά για μήνες, προειδοποιούσε τους Αμερικανούς να αποφεύγουν όλα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
“Το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών δεν κατάφερε να προειδοποιήσει το κοινό ποια προϊόντα προκάλεσαν πνευμονικές κακώσεις και θανάτους το 2019”, δήλωσε η Michelle Minton, συν-συγγραφέας της έκθεσης του CEI.
"Τροφοδοτώντας αδικαιολόγητους φόβους για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, οι κυβερνητικές υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την προστασία της υγείας και της ευημερίας των Αμερικανών τρομάζουν τους ενήλικες καπνιστές απομακρύνοντάς τους από προϊόντα που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να σταματήσουν το κάπνισμα", εξηγεί η Minton.
Τώρα που το CDC άρχισε τελικά να ενημερώνει με ακρίβεια το κοινό, είναι κάπως αργά. Η παραδοχή δεν κατάφερε και πολλά στο να επιβραδύνει την επέλαση των πολιτικών απαγόρευσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων που σαρώνουν το έθνος και η ζημιά στην δημόσια αντίληψη έχει ήδη γίνει.
Σχεδόν το 90 τοις εκατό των ενηλίκων καπνιστών στις ΗΠΑ πιστεύει πλέον λανθασμένα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι λιγότερο επιβλαβή από τα καύσιμα τσιγάρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του Απριλίου 2019. Ωστόσο, οι καλύτερες μελέτες μέχρι σήμερα για την εκτίμηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, δείχνουν ότι ενέχεται σε αυτά μόνο ένα κλάσμα του κινδύνου συγκριτικά με τα καύσιμα τσιγάρα, όπως ενέχονται και στις θεραπείες αντικατάστασης νικοτίνης όπως οι τσίχλες και οι παστίλιες. Εν τω μεταξύ, τα παραδοσιακά τσιγάρα συμβάλλουν σχεδόν σε μισό εκατομμύριο θανάτους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.
Η έκθεση του CEI εντοπίζει την καμπύλη των μηνυμάτων και των ενεργειών του CDC και του FDA, ξεκινώντας από τα τέλη Ιουνίου του 2019, που αφορούσαν τους νέους που νοσηλεύονταν αφού άτμισαν. Οι παράλληλες ειδήσεις που μετέδιδαν τελικά αποκάλυψαν, αν και σχεδόν ποτέ στον τίτλο, ότι τα θύματα άτμιζαν φυσίγγια που περιείχαν τετραϋδροκανναβινόλη (THC), το βασικό συστατικό της κάνναβης, ενώ πολλοί παραδέχτηκαν ότι αγόραζαν αυτά τα προϊόντα από εμπόρους στο δρόμο χωρίς άδεια. Ωστόσο, εδώ και μήνες, το CDC αρνείται διαρκώς να αναγνωρίσει το ρόλο της THC της μαύρης αγοράς στην έξαρση των κρουσμάτων, κάτι το οποίο επηρέασε σημαντικά τη μετάδοση των ειδήσεων και την αντιμετώπιση του προβλήματος από την κρατική κυβέρνηση.
Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019, οι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες σε δημοσκόπηση (58%) δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι θάνατοι από πνευμονοπάθεια προκλήθηκαν από ηλεκτρονικά τσιγάρα όπως το Juul, ενώ μόνο το ένα τρίτο (34%) δήλωσε ότι περιπτώσεις συνδέονταν με την THC / μαριχουάνα.
Η έκθεση του CEI προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να συνεχίζουν να παραπλανούν το κοινό σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις χαμηλότερου κίνδυνου για το κάπνισμα.