Share the story
Δημοσίευση στο CBC

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βικτώρια δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν  στοιχεία που να αποδεικνύουν πως το άτμισμα λειτουργεί στους νέους ως πύλη για το κάπνισμα τσιγάρων.
 “Εξεπλάγημεν ευχάριστα”, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Marjorie MacDonald. "Αυτό είναι κάτι πολύ σύνηθες που ακούγεται ανάμεσα στους συναδέλφους μας για τον έλεγχο του καπνού”.
Η μελέτη “Kαθαρισμός του αέρα: Μια συστηματική ανασκόπηση των βλαβερών συνεπειών των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των συσκευών ατμού”, εξέτασε 170 σχετικά άρθρα περιοδικών για να καταλήξει σε τέσσερα συμπεράσματα:

• Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η χρήση ατμιστικών συσκευών, μπορεί να καταστήσει πιο πιθανό για ένα νεαρό άτομο να ξεκινήσει το κάπνισμα τσιγάρων.
• Φαίνεται ότι το άτμισμα μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με άλλες συσκευές αντικατάστασης νικοτίνης που χρησιμοποιούνται στην διακοπή του καπνίσματος.
• Η έκθεση των παρευρισκομένων που εισπνέουν παθητικά τον ατμό είναι λιγότερο επιβλαβής από την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου.
• Οι ατμοί από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο τοξικοί από τον καπνό στα κανονικά τσιγάρα.

Νικοτίνη, αλλά χωρίς πίσσα

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι ατμιστικές συσκευές  που τροφοδοτούνται με μπαταρία λειτουργούν μετατρέποντας την υγρή νικοτίνη σε εισπνεόμενο ατμό που δεν περιέχει την επιβλαβή πίσσα που παράγεται από τα κανονικά τσιγάρα.
“Αν συγκρίνετε το κάπνισμα τσιγάρων με το άτμισμα, θα πρέπει να πω ότι το κάπνισμα τσιγάρων είναι πιο επιβλαβές”, δήλωσε η MacDonald.

Όμως το άτμισμα έχει ακόμα πολλούς επικριτές

Τον περασμένο μήνα, η ένωση Γενικών Χειρουργών των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια νέα γενιά παιδιών εθισμένων στη νικοτίνη.
Αλλά η MacDonald λέει ότι μετά από κάποια έρευνα έχει διαπιστωθεί ότι η απαγόρευση του ατμίσματος στα νεαρά άτομα, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αντιπαραγωγική από την άποψη της δημόσιας υγείας.
“Στις ΗΠΑ, υπάρχουν κάποιες πολιτείες που έχουν απαγορεύσει την πώληση συσκευών ατμίσματος σε νέους και παρατηρείται ότι σε αυτές τα ποσοστά  καπνίσματος είναι υψηλότερα από ό, τι σε πολιτείες που δεν απαγορεύουν τα ατμιστικά προϊόντα”, ανέφερε.
Η MacDonald πρόσθεσε ότι, εκτός από τη διεξαγωγή περισσότερων ερευνών, το επόμενο βήμα είναι να τυποποιηθεί ο ατμιστικός εξοπλισμός.
“Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι πρέπει να τεθούν ρυθμιστικοί κανονισμοί για αυτές τις συσκευές, έτσι ώστε να υπάρχουν πρότυπα για την παραγωγή ασφαλών προϊόντων”.
Τον Νοέμβριο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε νομοθεσία για τη ρύθμιση, της κατασκευής, της επισήμανσης και της παραγωγής ατμιστικών προϊόντων και συσκευών ηλεκτρονικού τσιγάρου.