Share the story
Οι νέες προειδοποιήσεις σχετικά με το άτμισμα, που εξέδωσε αυτή την εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), προκάλεσαν ισχυρή αντεπίθεση από ειδικούς του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο WHO διαδίδει «οφθαλμοφανή παραπληροφόρηση» σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Η ανταλλαγή αιχμών έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης αντιπαράθεσης σχετικά με την αξία των ηλεκτρονικών τσιγάρων και πώς να σταθμίσουν το ρόλο τους ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος ενάντια στις πιθανές βλάβες του, ιδίως στους νέους για τους οποίους η δημοτικότητα το ατμίσματος αυξάνεται. Οι δηλώσεις συμφωνούν με άλλες που έκαναν υπεύθυνοι του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου τους τελευταίους μήνες, οι οποίοι γενικά υποστήριζαν το άτμισμα ως μια χρήσιμη εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά τσιγάρα. Αντίθετα, οι προειδοποιήσεις του WHO για το άτμισμα επαναλαμβάνουν εκείνες που εκφράστηκαν από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και ορισμένους επιστήμονες των ΗΠΑ, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία τόσο για τους γνωστούς όσο και για τους ακόμα επισφαλείς κινδύνους του ατμίσματος. Μετά από ένα ξέσπασμα σοβαρής πνευμονικής νόσου που εξακολουθεί να διερευνάται και συνδέεται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν THC, ο CDC συνιστά τώρα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όλων των ειδών "να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ από τους νέους".
Σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο WHO εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την αξία των ηλεκτρονικών τσιγάρων και τις σοβαρές ανησυχίες για τους κινδύνους τους. Η οργάνωση δήλωσε ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία" ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα“ είναι επιβλαβή για την υγεία και δεν είναι ασφαλή, αλλά είναι πολύ νωρίς για να δοθεί μια σαφής απάντηση σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης τους ή της έκθεσής τους σε αυτά”. Ο WHO υπέδειξε επίσης ότι “δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση αυτών των προϊόντων για διακοπή του καπνίσματος” και παροτρύνουν τους καπνιστές που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα να δοκιμάζουν επιθέματα ή τσίχλες νικοτίνης ή άλλα εργαλεία όπως ανοιχτές γραμμές που συμβουλεύουν τους καπνιστές.
Η απάντηση της Βρετανίας ήταν σκληρή. "Ο WHO έχει ιστορικό αντι-ατμιστικού ακτιβισμού που καταστρέφει τη φήμη του. Το έγγραφο αυτό είναι ιδιαίτερα κακόβουλο", γράφει ο Peter Hajek, ο οποίος διευθύνει την ερευνητική μονάδα για την εξάρτηση από το κάπνισμα στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, έγραψε σε δήλωση που δημοσιεύθηκε σήμερα από το επιστημονικό κέντρο της Βρετανίας.
"Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το άτμισμα είναι "εξαιρετικά εθιστικό", είπε. "Λιγότερο από το 1% των μη καπνιστών γίνονται τακτικοί ατμιστές. Το άτμισμα δεν οδηγεί τους νέους στο κάπνισμα, καθώς το κάπνισμα μεταξύ των νέων είναι στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών... Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα ", συνέχισε ο Hajek.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σαφώς λιγότερο επιβλαβή από ότι ο καπνός, δήλωσε ο John Britton, διευθυντής του UK Centre for Tobacco & Alcohol Studies και σύμβουλος στην αναπνευστική ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Nottingham. «Ο WHO διαστρεβλώνει τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία», δήλωσε. Το Υπουργείο Υγείας της Αγγλίας υποστηρίζει ότι το άτμισμα είναι "τουλάχιστον 95% λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα τσιγάρων".
Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια ομάδα έξι ειδικών αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του 95% σε μια δημοσίευση στην αμερικανική Εφημερίδα Δημόσιας Υγείας. Με επικεφαλής τον Thomas Eissenberg, ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο Virginia Commonwealth, ο οποίος συν-διευθύνει το Κέντρο Μελέτης Προϊόντων Καπνού και εργάζεται ως σύμβουλος σε αγωγές κατά των βιομηχανιών καπνού και ηλεκτρονικών τσιγάρων, οι συγγραφείς υπέδειξαν μια "συσσώρευση αποδεικτικών στοιχείων της πιθανής βλάβης" από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και "αυξανόμενες ενδείξεις ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέεται με το επακόλουθο κάπνισμα τσιγάρων". Παρόλο που η χρήση καπνού μεταξύ Αμερικανών σπουδαστών μέσης και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει μειωθεί, μια μελέτη του 2017 στο JAMA Pediatrics ανέφερε ότι σε επτά μελέτες εξετάζοντας την έναρξη του καπνίσματος σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, όσοι είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα είχαν 23% πιθανότητα να αρχίσουν να καπνίζουν, σε σύγκριση με 7% πιθανότητα όταν δεν υπήρχε χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι των ηλεκτρονικών τσιγάρων εξακολουθούν να διερευνώνται, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι τα προϊόντα είναι χαμηλότερου κινδύνου από τα τσιγάρα, άλλοι λένε ότι οι επικριτές κάνουν λάθος. Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους διερευνούν τώρα κατά πόσο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενέχουν χρόνιους κινδύνους για τους πνεύμονες και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Το ερώτημα εάν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα και με ποιο κόστος παραμένει αμφιλεγόμενο. Ο καπνός σκοτώνει περισσότερους από 8 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο παγκοσμίως και πολλοί καπνιστές έχουν μοιραστεί δημοσίως ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα τους βοήθησαν. Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή που διενεργήθηκε από τον Hajek και άλλους ανέφερε πριν από ένα χρόνο στο The New England Journal of Medicine ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν πιο αποτελεσματικά εργαλεία από τη θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης στο να βοηθούν τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα. Όπως συνέβη συχνά όμως στον τομέα του ατμίσματος, τα δεδομένα ελέγχτηκαν εξονυχιστικά: Οι μεταγενέστερες επιστολές στο περιοδικό σημείωσαν, μεταξύ άλλων, ότι το 40% των 438 συμμετεχόντων που τους δόθηκαν ηλεκτρονικά τσιγάρα ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος, τα χρησιμοποιούσαν ακόμα μετά από ένα έτος, και το ένα τέταρτο των ατόμων που ανήκουν στην ομάδα ηλεκτρονικών τσιγάρων κατέληξαν να γίνουν "διπλοί χρήστες", πράγμα που σημαίνει ότι και άτμιζαν και κάπνιζαν.
Η διαμάχη είναι απίθανο να επιλυθεί σύντομα. Αλλά για τον WHO, το μειονέκτημα των ηλεκτρονικών τσιγάρων ξεκάθαρα ξεπερνούν τα οφέλη τους. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα "απαγορεύονται επί του παρόντος σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο", ανέφερε η ομάδα αυτή την εβδομάδα, με όλο και περισσότερες χώρες να τα απαγορεύουν για την προστασία των νέων.