Share the story
Κάποια μέρα προσεχώς θα χρειαστεί αυτοί οι οργανισμοί να λογοδοτήσουν για τη στάση τους που θα είναι η αιτία για περιττούς θανάτους ανθρώπων που επιστρέφουν στο κάπνισμα και ανθρώπων που δεν έχουν δοκιμάσει το άτμισμα για να σταματήσουν το κάπνισμα ή άργησαν πολύ να το κάνουν!
 
Δημοσίευση στο EurekAlert!
 
Οξική βιταμίνη Ε σε προϊόντα που χρησιμοποιούνταν  στις πρώτες περιπτώσεις του EVALI στη Νέα Υόρκη
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2020 στο περιοδικό Toxics παρέχει μια σημαντική εικόνα για την πρόσφατη επιδημία πνευμονικής δηλητηρίασης, η οποία αναφέρεται ως “βλάβη των πνευμόνων που σχετίζεται με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ή τα ατμιστικά προϊόντα” (EVALI). Η μελέτη παρουσιάζει για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη ανάλυση των προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν από τους ασθενείς της EVALI. Η οξική βιταμίνη Ε ήταν το κύριο εύρημα στα κανναβινοειδή υγρά. Δεν βρέθηκε ένωση που θα μπορούσε να συνδεθεί με την EVALI στα δύο προϊόντα νικοτίνης που εξετάστηκαν.
Ερευνητές από το Κέντρο Wadsworth του Υπουργείου Υγείας της Νέας Υόρκης, το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Albany και το Medical Center του Albany πραγματοποίησαν μη στοχοποιημένες όπως επίσης και στοχοποιημένες αναλύσεις 38 δειγμάτων υγρών που χρησιμοποιήθηκαν στις πρώτες δέκα περιπτώσεις EVALI στην πολιτεία της Νέας Υόρκης για τον εντοπισμό των πιθανών ενόχων για τη σοβαρή επιδημία της ασθένειας των πνευμόνων. Δύο από τα δείγματα ήταν υγρά που περιέχουν νικοτίνη, ενώ τα υπόλοιπα ήταν παράνομα υγρά καναβινοειδών. Τα τελευταία περιείχαν σχετικά χαμηλό περιεχόμενο κανναβινοειδών σε σύγκριση με τα συνηθισμένα έλαια κάνναβης των υγρών ατμίσματος ενώ μερικά είχαν ασυνήθεις αναλογίες Δ9- / Δ8-τετραϋδροκανναβινόλης (THC). Μία ποικιλία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, όπως η μυκλοβουτανίλη και η διφεντρίνη, ανιχνεύθηκαν σε μερικά δείγματα. Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό εύρημα ήταν η ταυτοποίηση της οξικής βιταμίνης Ε ως κύριου διαλύτη στο 64% των δειγμάτων, σε επίπεδα που κυμαίνονται από 16% έως 57% κατά μάζα. Δεν βρέθηκε καμία άγνωστη ένωση που μπορούσε να προκαλέσει την EVALI στα δύο προϊόντα νικοτίνης που εξετάστηκαν.
"Το εργαστήριό μας ήταν το πρώτο που προσδιόρισε την οξική βιταμίνη Ε σε ατμιστικά υγρά που ανακτήθηκαν από ασθενείς με πνευμονοπάθεια, τα οποία αναφέραμε αμέσως σε αξιωματούχους του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σε αρμόδιους αξιωματούχους υγείας από πολλές πολιτείες μέσω τηλεδιάσκεψης και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 19 Αυγούστου 2019", δήλωσε ο David C. Spink, Ph.D., επικεφαλής του Εργαστηρίου Οργανικής Αναλυτικής Χημείας στο Wadsworth και ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης.
"Βασισμένο στην εργασία μας, το Υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου στις 5 Σεπτεμβρίου 2019 που έδειξε ότι η οξική βιταμίνη Ε ήταν η βασική εστία επικέντρωσης της έρευνας του Υπουργείου για τα πιθανά αίτια των πνευμονοπαθειών που σχετίζονται με το άτμισμα. Για τη διερεύνηση των πιθανών πηγών προέλευσης της οξικής βιταμίνης Ε, το Υπουργείο αγόρασε έξι προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο ως παράγοντες αραίωσης ή πάχυνσης ελαίων κάνναβης μέσω διαδικτύου. Τρία από αυτά βρέθηκαν να είναι ουσιαστικά καθαρή οξική βιταμίνη Ε", δήλωσε ο Spink.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του CDC, υπήρξαν 1979 νοσηλείες και 57 θάνατοι από την EVALI στις ΗΠΑ. Ενώ η ακριβής αιτία για την πάθηση είναι ακόμη υπό διερεύνηση, υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της EVALI και της χρήσης ατμιστικών υγρών που περιέχουν THC, καθώς έχει βρεθεί οξική βιταμίνη Ε σε δείγματα προϊόντων που έχουν δοκιμαστεί από τον FDA και από κρατικά εργαστήρια και από βρογχιοκυψελιδική πλύση υγρών από τους πνεύμονες ασθενών που εξετάστηκαν από το CDC. Αν και, δεν έχουν βρεθεί συγκεκριμένες ενώσεις που υπάρχουν στα νικοτινούχα προϊόντα ηλεκτρονικών τσιγάρων που να συνδέονται με την ασθένεια, η αιτία ή οι αιτίες που συντελούν στην ασθένεια ατόμων που έχουν αναφέρει ότι χρησιμοποιούσαν μόνο προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη, δικαιολογούν περαιτέρω μελέτη.