Share the story
Δημοσίευση από την ένωση ΕTHRA - Υποστηρικτές της μείωσης της βλάβης από τον καπνό

Η ETHRA είναι στην ευχάριστη θέση να καλοδεχτεί κάποιες πολλά υποσχόμενες ειδήσεις από τη Νορβηγία.
Η νορβηγική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα αποσύρει την απαγόρευση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη και θα την αντικαταστήσει με ένα σύστημα αδειοδότησης καθώς προχωρά αργοπορημένα στην εφαρμογή της οδηγίας για τα προϊόντα καπνού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TPD). Οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων και νέων προϊόντων καπνού θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την πρόθεσή τους να διαθέσουν το προϊόν τους στην αγορά, όπως απαιτεί η TPD. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να επιτρέψει να διαφημίζονται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα δοχεία υγρών αναπλήρωσης στα σημεία πώλησης και να παρουσιάζονται στο διαδίκτυο με ουδέτερο τρόπο, σε αντίθεση με τα τσιγάρα.
Η Νορβηγική Διεύθυνση Υγείας, η οποία θα αξιολογήσει τις αιτήσεις, θα εξετάσει "εάν το προϊόν θα συμβάλει στη μείωση της βλάβης από τον καπνό" εάν απευθύνεται σε άτομα νεαρής ηλικίας. Εάν θα οδηγήσει στην έναρξη και στην επαναφορά της χρήσης του καπνού και κατά πόσον είναι εθιστικό, σύμφωνα με τα σχέδια κανονισμών που απεστάλησαν για να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Νοεμβρίου.
Στη συνέχεια, η Διεύθυνση θα αποφασίσει εάν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή το προϊόν καπνού νέας τεχνολογίας ορίζεται ως νικοτινούχο ή μη καπνιζόμενο προϊόν καπνού, ή ως προϊόν για κάπνισμα και ποιοι ρυθμιστικοί κανονισμοί θα πρέπει να ισχύουν. Το μέτρο αυτό υπερβαίνει το πεδίο αρμοδιότητας της οδηγίας TPD.
"Η νομιμοποίηση του ατμίσματος στη Νορβηγία είναι μια καλοδεχούμενη εξέλιξη και συγχαίρουμε την κυβέρνησή μας για την σύμπραξή της με την TPD της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δηλώνει ο Trond Meier, από τη Norsk Dampselskap, τη νορβηγική ένωση ατμιστών, που υπό την καθοδήγηση των καταναλωτών αγωνίζεται υπέρ του ατμίσματος στη Νορβηγία. "Παρόλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει πολλή αρνητική δημοσιότητα γύρω από το άτμισμα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πρέπει να ξεκαθαριστούν ακόμα πολλές λεπτομέρειες, οπότε προς το παρόν η υποδοχή μας πρέπει να είναι προσεκτική. Υπάρχει πολύ δουλειά ακόμα για εμάς και τους εταίρους μας στην ETHRA. "
Ο André Bendigtsen, από τη Nikan, την ομάδα καταναλωτών για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό, προσθέτει: “Καταλαβαίνουμε ότι αυτές οι προτάσεις θα εφαρμοστούν το 2020 και θα συνιστούσα στην κυβέρνηση να συμπεριλαμβάνει τους καταναλωτές προϊόντων μειωμένου κινδύνου σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Αυτά τα προϊόντα προσφέρουν μια σανίδα σωτηρίας σε πολλούς πρώην καπνιστές και μπορούν να οδηγήσουν τη δημόσια υγεία στη Νορβηγία σε καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον. Οι καταναλωτές είμαστε έτοιμοι και διαθέσιμοι να προσφέρουμε την εμπειρία και τις γνώσεις μας στους ρυθμιστικούς φορείς προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα πολλά πλεονεκτήματα της ασφαλέστερης χρήσης νικοτίνης”.