Share the story
Άρθρο από το News Hub
Η ATLANTA μη θέλοντας να αντικαταστήσει τον έναν εθισμό με έναν άλλο, αναφέρεται πως αποτελεί τη βασική αιτία που οι Αμερικάνοι καπνιστές που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρονικά συστήματα παροχής νικοτίνης (ENDS), δεν τα αποδέχονται ως μέσο διακοπής του τσιγάρου, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών για τον καπνό από την Πανεπιστημιακή Σχολή Δημόσιας Υγείας της πολιτείας Georgia.
Τα ENDS, είναι συσκευές που τροφοδοτούνται από μπαταρίες και χρησιμοποιούνται για κάπνισμα ή άτμισμα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όπως και άλλες ατμιστικές συσκευές. Συχνά στα διαλύματα που χρησιμοποιούνται για τη χρήση τους περιέχεται νικοτίνη, μια εθιστική χημική ουσία.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Drug and Alcohol Dependence, χρησιμοποίησε από την περίοδο 2017-18 περίπου 1.800 δείγματα δεδομένων από την έρευνα για τα Προϊόντα Καπνού και Αντίληψη Κινδύνων για Αμερικανούς ενήλικες, μια εθνική έρευνα στο διαδίκτυο. Το εβδομήντα τοις εκατό των τρεχόντων καπνιστών που συμμετείχαν στην έρευνα, που δε χρησιμοποιούσαν επί του παρόντος ηλεκτρονικά συστήματα παροχής νικοτίνης (ENDS), είτε δεν τα είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ (το 40 τοις εκατό), είτε κατάργησαν τη χρήση τους ενώ συνέχισαν το κάπνισμα (πάνω από το 30 τοις εκατό).
Το μεγαλύτερο τμήμα των καπνιστών στη μελέτη που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ τα ENDS ανέφερε διάφορους λόγους για τους οποίους τα απέρριπταν, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών τους για την ασφάλειά και το σκεπτικισμό τους για το αν τα ENDS θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να σταματήσουν ή να μειώσουν το κάπνισμα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το μικρότερο αλλά σημαντικό κομμάτι των καπνιστών που προσπάθησαν αλλά κατήργησαν τα ENDS ανέφερε ότι η συσκευή δεν απέδιδε επαρκώς την αίσθηση του καπνίσματος ενός παραδοσιακού τσιγάρου και δεν κατάφερε να μειώσει την επιθυμία για κάπνισμα.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι καπνιστές που ήταν προηγουμένως συστηματικοί χρήστες των ENDS, έδειξαν μεγαλύτερη πρόθεση στο να τα χρησιμοποιήσουν ένα, αν κάποιος καλός φίλος τους το πρόσφερε σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν έκαναν ποτέ χρήση ενός τέτοιου συστήματος ή με αυτούς που απλά πειραματίστηκαν δοκιμάζοντας το.
“Για να επιτευχθούν οι δυνατότητες που προσφέρουν τα ENDS στη μείωση της βλάβης, πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό ελκυστικά για τους καπνιστές, έτσι ώστε να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν σε πλήρη αντικατάσταση του καπνίσματος κανονικών τσιγάρων, ενώ παράλληλα να μην απευθύνονται σε άτομα νεαρής ηλικίας και μη καπνιστές,” δήλωσε ο Scott Weaver, επικεφαλής της μελέτης και ερευνητής αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας. “Οι αυξανόμενες ανησυχίες των καπνιστών σχετικά με τον εθισμό και την ασφάλειά τους καθώς και η εμπειρία τους από την ανεπαρκή μείωση της επιθυμίας και την ασυμβατότητα αυτών των συστημάτων με το κανονικό κάπνισμα, παραμένουν σημαντικά εμπόδια για τα ENDS ως προς την πλήρη αντικατάσταση και τη σημαντική μείωση της κοινωνικής βλάβης από το κάπνισμα”.
Οι υπόλοιποι συν-συγγραφείς της μελέτης, οι οποίοι υπάγονται στο Κέντρο Ρυθμιστικών Επιστημών για το Καπνό στη Σχολή Δημόσιας Υγείας, είναι οι Wesley Heath, διαχειριστής δεδομένων, ο David Ashley, καθηγητής έρευνας, ο Jidong Huang, αναπληρωτής καθηγητής ο Terry Pechacek, καθηγητής και ο Michael P. Eriksen, Καθηγητής στο Regents και ιδρυτής της Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καταπολέμησης των Ναρκωτικών των ΗΠΑ (NIDA) και από το Κέντρο των Προϊόντων Καπνού(CTP)  της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Τα ευρήματα και τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι αυτά των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα την επίσημη θέση του NIDA ή του FDA.